Μπουγάτσα

Είναι εκεί για τον καθένα μας κάθε στιγμή. Στα δύσκολα και στα εύκολα. Γεννήθηκε το 1453 μ.Χ. και πατρίδα της είναι η Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και μετά την άλωση, η μπουγάτσα εξακολουθεί να διαπρέπει. Ο ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν «μπουγάτσα κουρού», κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και «σαντέ μπουγάτσα»  (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).

Εικόνα7
Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουνε πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά στην ζύμη». Αυτή είναι και η μία από τις πολλές βασικές διαφορές που έχει η μπουγάτσα σε σχέση με τις άλλες πίτες. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού, όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου. Πολύ σημαντικός παράγοντας της διαδικασίας παρασκευής της μπουγάτσας, είναι να πετύχει τέλεια το φύλλο της. Για να γίνει αυτό απαιτείται αλεύρι, λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο αρίστης ποιότητας. Στα παραδοσιακά εργαστήρια μπουγάτσας το μόνο ηλεκτρικό μηχάνημα που χρειάζεται  είναι το ζυμωτήρι. Από την στιγμή που θα ζυμωθεί η μπουγάτσα και μετά, η διαδικασία μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει απολύτως χειροποίητα.

Εικόνα8

Η μπουγάτσα διαδόθηκε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τα πρώτα χρόνια μετά το 1922, διανύοντας μετά το 1940 που ήτανε ο πόλεμος και μέχρι το 1945 που άρχισε να οργανώνεται καλύτερα το κράτος, ήταν πολύ αντίξοα ώστε να μπορέσουνε οι τεχνίτες μπουγάτσας να εξασκήσουνε την τέχνη τους σαν επάγγελμα. Παρόλα αυτά στις Σέρρες υπήρχε ένας τεχνίτης που εξάσκησε επαγγελματικά την τέχνη της μπουγάτσας, πολλά χρόνια πριν το 1945 ως πλανόδιος πωλητής, ο Κωνσταντίνος Καρυοφύλλης. Το 1950 μάλιστα, άνοιξε το πρώτο μπουγατσατζίδικο, και το ονόμασε «Ανώτερο». Άλλοι Πολίτες τεχνίτες αφήσανε σχετικά γρήγορα τα καταστήματά τους στις Σέρρες, αναζητώντας την τύχη τους σε μεγαλύτερες πόλεις κι όχι μόνο, όπου δεν υπήρχε καθόλου η μπουγάτσα.

Εικόνα9
Πολύ αργότερα το 1970 περίπου και μετά, και με το πέρασμα των χρόνων, αρχίσανε να ανοίγουν δικά τους μπουγατσατζίδικα, και οι μαθητές – υπάλληλοι των προσφύγων τεχνιτών. Η διάδοση της μπουγάτσας σε όλη την Ελλάδα ήταν πια μόνο θέμα χρόνου. Τα αμέτρητα μπουγατσατζίδικα, που υπάρχουν ομοιόμορφα διάσπαρτα σχεδόν σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας, και έχουν ονομασία που έχει άμεση σχέση με τις Σέρρες, προδίδουν του λόγου το αληθές. Ακόμη μόνο στις Σέρρες υπάρχουν περίπου είκοσι καταστήματα που πουλούν μπουγάτσα, με κάποια από αυτά να έχουν παραπάνω από ένα κατάστημα, όχι μόνο στην πόλη των Σερρών αλλά σε όλο τον νομό. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο, και η γεύση της.

Πηγές:

https://www.mpougatsaserron.gr/history-mpougatsas.html

https://xoriatiki-zimi.gr/products/mpougatsa/

https://www.vrisko.gr/dir/mpoygatsa/serres/

https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fdimitrismichailidis.com%2Frecipe%2F%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25B3%25CE%25AC%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CE%25B5-3-%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AC%2F&psig=AOvVaw1GbEt1-6TP8FF3Skl2py_H&ust=1647097579862000&source=images&cd=vfe&ved=0CAwQjhxqFwoTCICOqa-rvvYCFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.citywoman.gr%2Ffood-diet%2Fitem%2F2381-bougatsa-almyri&psig=AOvVaw36g3ppxOfFJAIrzXmCuOIr&ust=1647097729125000&source=images&cd=vfe&ved=0CAwQjhxqFwoTCJiRmcGrvvYCFQAAAAAdAAAAABAc

Ελπίδα Φουντουκίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης