ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ -ΦΙΛΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ (προβληματισμοί για μικρούς και μεγάλους)

Τα παιδιά–από πολύ μικρή ηλικία δυστυχώς ή ευτυχώς- καλούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου ο Η/Υ τείνει να καθιερωθεί ως το καθημερινό τους πολυεργαλείο. Πρέπει από πολύ νωρίς να αντιληφθούν ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, μια εφαρμογή, κάθε χώρος κοινωνικής δικτύωσης και κάθε είδους ηλεκτρονική επικοινωνία μπορεί να είναι αθώα, ειλικρινής και ωφέλιμη ή παραπλανητική, δόλια και εξαιρετικά επικίνδυνη.

saferinternet 1

Ο ηλεκτρονικός αλφαβητισμός (από την χρηστική του γνώση ως τη χρήση του με ήθος) θα πρέπει να ξεκινάει από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και να ολοκληρώνεται πολύ πριν το παιδί κληθεί να χρησιμοποιήσει μόνο του και πολύ συχνά χωρίς επίβλεψη ένα εργαλείο, που μπορεί να το ωφελήσει και να του ανοίξει ορίζοντες αλλά και την ίδια στιγμή μπορεί να το βλάψει ή και να το καταστρέψει.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός για παράδειγμα, μπορεί να λάβει χώρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δωματίων συνομιλίας, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω άλλων ιστοσελίδων σχετικών με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπηρεσιών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων.

Και μπορεί τα παιδιά μας να είναι θύτες ή θύματα και να «δρουν» ή να «παθαίνουν» μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, μόνα στο δωμάτιό τους ή ακριβώς δίπλα μας.

Το σημερινό σχολείο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να εστιάζει –και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς το κάνει- στην ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Και στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου να επικοινωνεί τακτικά γνώσεις και στάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και με τους γονείς των παιδιών. Προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία 14 χρόνια εστιάζει η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι κύριοι στόχοι της δράσης  Saferinternet.gr  είναι:

  • Η προστασία των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο, ή από ακατάλληλη ή επιβλαβή συμπεριφορά.
  • Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
  • Η προώθηση των θετικών πλευρών των διαδραστικών τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής μας ζωής.
  • Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, ενημερώνοντας τόσο για τα πολλαπλά οφέλη όσο και για τους πιθανούς κινδύνους, με στόχο τη δημιουργία πολλαπλασιαστικής δράσης μέσα στην τάξη.
  • Η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ ανηλίκων και γονέων σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, η προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής σκέψης.
  • Η υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.

Επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: http://www.saferinternet.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης