Παράσταση Καραγκιόζη στο σχολείο μας!!!

60654245_2451046058248293_3409491695518089216_n   

 Στα πλαίσια  υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος #Playing with protons  η Β1  τάξη του σχολείου μας  σκέφτηκε να ασχοληθεί με τον Καραγκιόζη, που είναι πολύ  αγαπητός από όλους μας, και να παρουσιάσει  μία παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης αστροναύτης».

      Τα παιδιά έφεραν δικές τους φιγούρες αλλά  κατασκεύασαν  και στην τάξη τον Καραγκιόζη αστροναύτη,  τη  Σελήνη, τον Άρη, τους εξωγήινους και έναν πύραυλο.

       Όλοι μαζί δουλέψανε  με προθυμία, ζήλο, χαρά και υπευθυνότητα. Φτιάξανε ομαδικά αφίσες και προσκλήσεις. Κάλεσαν τους γονείς τους, τους δασκάλους και όλους τους μαθητές του σχολείου και παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης  αναφέρθηκαν και λίγα λόγια για την ιστορία του Καραγκιόζη στο πέρασμα του χρόνου. Η παράσταση απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από όλο το σχολείο μας και κυρίως από τους γονείς των παιδιών. 

      Ήταν μία αξέχαστη  εμπειρία για όλους μας!!!!                            

      Λίγα λόγια για τον Καραγκιόζη

(κείμενα από την παράσταση των παιδιών)

 1. Ο Καραγκιόζης είναι από τις πιο αγαπητές φιγούρες για μικρούς και μεγάλους. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε παρακολουθήσει κάποια παράσταση με τον Καραγκιόζη. Και είτε έχουμε γελάσει, είτε έχουμε συγκινηθεί!!!

2.Οι Έλληνες γνώρισαν το Θέατρο Σκιών κατά την επαφή τους με Τούρκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς εκείνη την περίοδο παιζόταν στη σκλαβωμένη Ελλάδα τούρκικος Καραγκιόζης ως μέσο ψυχαγωγίας των  Τούρκων.

3.Ιδρυτής του ελληνικού Θεάτρου Σκιών θεωρείται ο Βραχάλης ή Μπραχάλης.

4. Το 1960 εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Πειραιά όπου έπαιζε τις παραστάσεις του σε μια πολύ μικρή οθόνη. Με τη μορφή αυτή το θέαμα παρέμεινε τις επόμενες δεκαετίες με ιδιαίτερη ανάπτυξη στις επαρχιακές πόλεις.

5.Η προσφορά του Καραγκιόζη εκείνη την περίοδο ήταν πολύ μεγάλη, καθώς δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί τα άλλα θεάματα (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση κ.ά.).

6. Ο Καραγκιόζης με τα αστεία του μπόρεσε να διασκεδάσει τους Έλληνες που είχαν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής (πόλεμοι, φτώχεια, κλπ.).

7.Παράλληλα, μέσα από τα ιστορικά έργα δίδαξε την ιστορία στους Έλληνες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και τόνωσε το πατριωτικό τους αίσθημα.

8. Ο πόλεμος του 1940 και η Κατοχή που ακολούθησε επηρέασε αρνητικά το Θέατρο Σκιών και το είδος άρχισε να παρακμάζει. Δεκαετίες αργότερα ο κόσμος στράφηκε σε νέα θεάματα, όπως ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το θέατρο κλπ
9.Στις μέρες μας, παρά την κυριαρχία θεαμάτων και των μέσων που υπερισχύουν με τη δύναμη της εικόνας (τηλεόραση, κινηματογράφος, ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ.), ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στις καρδιές των μικρών του φίλων και να τους δίνει ξεχωριστή χαρά.

10.Παράλληλα ο γνώριμος ήχος του Καραγκιόζη ξυπνάει νοσταλγικά τις μνήμες των μεγαλύτερων που δε χάνουν την ευκαιρία να συνοδέψουν με χαρά τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του.

11.   Μερικές από τις παραστάσεις του είναι:

Ο Καραγκιόζης… αστροναύτης, φούρναρης, ψαράς,  μάγειρας, ανθοπώλης, δάσκαλος, βαρκάρης, γιατρός, καφετζής, , γραμματικός, τραγουδιστής, δασοφύλακας, αρματολός , ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι και άλλες πολλές.

 

12. Οι ήρωες του θεάτρου σκιών βρίσκουν ανταπόκριση στο σήμερα και αντίστροφα. Πλουτίζει ο Καραγκιόζης με νέες φιγούρες ή με γεγονότα του σημερινού γίγνεσθαι.

 

13.  Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο.

 

14. Πρόκειται για μια κληρονομιά  πολύτιμη που δε πρέπει  να χαθεί και αξίζει γιατί ο ήρωάς της  είναι καθρέφτης της γνήσιας ελληνικής ψυχής.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

(Κάνε κλικ στον σύνδεσμο ή πάνω στην εικόνα.)

https://youtu.be/yDySPQHym9s

60654245_2451046058248293_3409491695518089216_n

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης