#ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178) – ΔΡΑΣΕΙΣ 2019- 20

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From Pre–School to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των νηπίων, που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας.  (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις κατά το σχολικό έτος 2018- 19, που μπορεί όποιος το επιθυμεί να δει στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, http://6dim-naous.ima.sch.gr/.

 

Οι δράσεις που αφορούν στα φετινά μας πρωτάκια (σχολικό έτος 2019-20) αλλά και στα νήπια που θα φοιτήσουν στο σχολείο μας το σχ. έτος 2020- 21 και που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί, είναι οι παρακάτω:

1. ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ερωτηματολόγιο νηπίων)

Η εκπαιδευτικός Τσάντζου Ελένη επιμελήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κατάλληλα δομημένο για παιδιά που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και σε συνεργασία με τη Νηπιαγωγό Δημητριάδου Μαρία το μοίρασαν στα νήπια με σκοπό να διερευνήσουν τις αλλαγές στα συναισθήματα και τις στάσεις τους σε ό,τι αφορά στη μετάβασή τους στο Δημοτικό μετά από την ολοκλήρωση των δράσεων της εκπαιδευτικής ομάδας του προγράμματος.



Λήψη αρχείου

Μελετώντας με προσοχή τα ποσοστά των απαντήσεων των νηπίων παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία τους, δεν λυπάται, δεν αγχώνεται, δεν φοβάται, ούτε θυμώνει με την επικείμενη μετάβασή τους στο Δημοτικό. Αν και δεν θέλουν να αποχωριστούν το Νηπιαγωγείο που αγαπούν, χαίρονται που θα αλλάξουν σχολείο, θα μάθουν νέα πράγματα και θα κάνουν καινούργιους φίλους.

2. ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Τα νήπια ζωγραφίζουν το σχολείο, την τάξη, τον/τη δάσκαλο/α τους)

https://youtu.be/0maA09jPCGk

 3. ΔΡΑΣΗ: «Πρόσκληση σε πρωινό» και «Υιοθεσία Νηπίων»

Τον Ιούνιο του 2019 και λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά 2018-19,υλοποιήθηκαν δύο ακόμη παράλληλες δράσεις:

α) Πρόσκληση των νηπίων στην Β΄ τάξη του σχολείου μας για να πάρουμε όλοι μαζί τα παιδιά της Β τάξης, τα νήπια μαζί με τις δασκάλες και τη Διευθύντρια, ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό γεύμα . Η κ. Ψυρίδου Κατερίνα, ως η δασκάλα που θα έχει την επόμενη σχολική χρονιά την Α΄ τάξη γνωρίστηκε με τα νήπια, συζήτησε μαζί τους και με την νηπιαγωγό κ. Δημητριάδου Μρία όπως επίσης και με την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον!

β) Υιοθεσία των νηπίων από τα παιδιά της φετινής Ε΄ τάξης, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αισθάνονται ασφάλεια και φροντίδα από τα μεγαλύτερα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, υπογράφοντας δεσμευόμενοι το επίσημο χαρτί της υιοθεσίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, οι ανάδοχοι/ες μαθητές/ριες συνόδευσαν τα υιοθετημένα παιδιά στους χώρους του σχολείου και στην σχολική αυλή, όπου γνωρίστηκαν και ξεναγήθηκαν, ανταποκρινόμενοι/ες με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση!

4. ΔΡΑΣΗ: «Ενημέρωση για τα αδέσποτα»

Την Πέμπτη 10 του Οκτώβρη 2019 υποδεχτήκαμε με χαρά τα παιδιά των δύο όμορων νηπιαγωγείων του 6ου και 10ου Νάουσας, στο πλαίσιο της μετάβασης που φέτος ομολογουμένως την ξεκινήσαμε πολύ νωρίς!

Τα παιδιά γνωρίστηκαν με τη Διευθύντρια κ. Λαφάρα, γνώρισαν τις αίθουσες του 2ου ορόφου και παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τα αδέσποτα ζώα και τη φροντίδα τους.

Η κ. Τζεβελέκου Βούλα, μέλος της φιλοζωϊκής Νάουσας μίλησε στα παιδιά για την φροντίδα και υπευθυνότητα που οφείλει να έχει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα και κυρίως στα αδέσποτα…

Ευχαριστούμε τις νηπιαγωγούς κ.κ. Τασιώνα Χρύσα, Νικολάου Τζένη και Δρόσου Κούλα που μας επισκέφτηκαν και μας θεωρούν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ5. ΔΡΑΣΗ: «Παρουσίαση του προγράμματος ομαλής μετάβασης στο πλαίσιο επιμόρφωσης-Διάχυσης»

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας για τα Εράσμους από την Συντονίστρια Ε.Ε. κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη και την συμμετοχή της ομάδας που είναι υπεύθυνη για αυτά τα προγράμματα από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το σχολείο μας παρουσίασε το πρόγραμμα Εράσμους+ «Ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείο», την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10.00, στην αίθουσα της Βέτλανς, παρουσία διευθυντών και διευθυντριών του Δήμου Νάουσας και ορισμένων Δ.Σ. του Βέροιας.

Την παρουσίαση έκανε η Διευθύντρια  του σχολείου μας κ. Λαφάρα Αναστασία, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην δομή του προγράμματος (σκοπός, στόχοι, διαδικασία εφαρμογής-δράσεις και αξιολόγηση) όσο και στα οφέλη και τις διευκολύνσεις που αδιαμφισβήτητα παρέχει το πρόγραμμα σε γονείς, μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, που συμμετέχουν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί μέσα από την αξιολόγηση του προγράμματος στα δύο χρόνια εφαρμογής του!

ΔΙΑΧΥΣΗ6. ΔΡΑΣΗ: «Η υιοθεσία σε εφαρμογή στο πλαίσιο εκδρομής

Ο θεσμός της υιοθεσίας των παιδιών της Α. Τάξης από τα παιδιά της ΣΤ τάξης που έγινε στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, τέθηκε για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή!

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης πρόσεχαν τα νήπια σε όλη την διαδρομή από το σχολείο στο γήπεδο, γεγονός που το χάρηκαν τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί!

Καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΔΑΚ Νάουσας τα νήπια ήταν υπό την επίβλεψη των μαθητών της ΣΤ τάξης που με πολλή προσοχή, αγάπη και κατανόηση έπαιζαν μαζί τους!

Τα νήπια, , στην πρώτη τους εξόρμηση σε πιο χαλαρό πλαίσιο εκτός της σχολικής μονάδας, αισθάνθηκαν ασφάλεια και έδειχναν πολύ χαρούμενα και έπαιζαν διασκεδάζοντας παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά !

Α ΚΑΙ ΣΤ ΜΑΖΙ7. ΔΡΑΣΗ: «Μιλώντας για τα δικαιώματα των παιδιών…παρέα με τα Νήπια

Στο πλαίσιο της μετάβασης εμπλουτίζοντας τις δράσεις και προσεγγίσεις μας που αφορούν στην ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 τιμώντας την παγκόσμια ημέρα Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Παιδιών, υποδεχτήκαμε με χαρά τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Νάουσας, συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς κ.κ. Νικολάου Τζένη και Τασιώνα Χρύσα.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν τις Α΄και Β΄ τάξεις του σχολείου μας όπου συζήτησαν με τα παιδιά του Δημοτικού για τα δικαιώματα των παιδιών, φέροντας αφίσες που εμπλούτισαν με κείμενα που γράφτηκαν με τη βοήθεια όλων!

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Τμήμα Ένταξης και συζήτησαν με τον κ. Κολοβό και την Διευθύντρια κ. Λαφάρα σχετικά με τους τρόπους που το σχολείο μας βοηθά τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν και πώς τελικά με τη βοήθεια του κ. Κολοβού και όλων των δασκάλων θα τις ξεπεράσουν πολύ γρήγορα!

Ήταν πραγματικά μια πολύ ζεστή και δημιουργική μέρα για όλους μας!

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης