Στήλη: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Το Νόμπελ Ειρήνης 2013 στον Οργανισμό που έχει αναλάβει την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Η Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης 2013 στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

peacenobel13

 

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει: «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, όπου για άλλη μία φορά έγινε χρήση χημικών όπλων, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών εξάλειψής τους».

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Επιτροπή, η οποία εδρεύευ στο Όσλο της Νορβηγίας, επέλεξε έναν Οργανισμό για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο πέρσι είχε απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και αριθμεί 189 μέλη, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων, πραγματοποιήθηκε στην επέτειο θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr

Διεθνής Ημέρα για την Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος κατά τη Διάρκεια Πολέμων & Ενόπλων Συγκρούσεων – 6 Νοεμβρίου 2010

ban6

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

 

Καθώς προσβλέπουμε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2012, θυμόμαστε τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σχεδόν 20 χρόνια πριν για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων. Ωστόσο, το περιβάλλον εξακολουθεί να υποβαθμίζεται από τον πόλεμο, απειλώντας έτσι την ευημερία των ευάλωτων πληθυσμών και υπονομεύοντας την προοπτική για διαρκή ειρήνη.

 

Σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φτωχών αγροτών, εξαρτάται άμεσα από τους φυσικούς πόρους για την καθημερινή επιβίωση και το εισόδημά του. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να αποτρέψουμε ο ανταγωνισμός για τους μειούμενους πόρους να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που οι πόροι αυτοί διαδραματίζουν στη διατήρηση της ειρήνης.

 

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση για τους φυσικούς πόρους μεγαλώνει, το ενδεχόμενο δημιουργίας συγκρούσεων για τους πόρους θα μπορούσε να ενταθεί. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αυξήσουν αυτές τις απειλές. Σε απάντηση, πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο τρόπο σκέψης σχετικά με τις πηγές της ανασφάλειας και να εξασφαλίσουμε ότι η προληπτική διπλωματία λαμβάνει υπόψη τη διασυνοριακή φύση των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεσή μου για την οικοδόμηση της ειρήνης μετά από μια σύγκρουση, το 40% των εσωτερικών συγκρούσεων κατά τα τελευταία 60 χρόνια ήταν συνδεδεμένες με τη γη και τους φυσικούς πόρους. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάστηκαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βοηθήσουν τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη διαχείριση των φυσικών πόρων για την οικοδόμηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.

 

Ωστόσο, πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικές, θεσμούς και δράσεις οι οποίες μειώνουν και διαχειρίζονται τους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα, ας αναγνωρίσουμε το μοναδικό ρόλο που παίζουν οι φυσικοί μας πόροι για την αποτροπή των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της διαρκούς ειρήνης και ας δεσμευτούμε ξανά για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους πολέμου.

 

 

 

International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict – 6 November

 

Ο ΟΗΕ και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

nobel-medalΜέσα σε 60 χρόνια, ο ΟΗΕ, οι εξειδικευμένες οργανώσεις του και το προσωπικό του έλαβαν δέκα φορές το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έλαβε το βραβείο δύο φορές. Δυο Γενικοί Γραμματείς, o Κόφι Ανάν και ο Νταγκ Χάμαρσελντ τιμήθηκαν για το έργο τους από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Ο τελευταίος νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε όταν έμαθε ότι θα λάβει το Βραβείο Νόμπελ 2005:

«Εκτιμώ ότι το βραβείο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα μου και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων μου προκειμένου να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και αυτό που σκεπτόμαστε. Δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα συνεχίσει να είναι ασφαλής και ανθρώπινος.»

«Για εκατό χρόνια, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιδιώκει την ενίσχυση της οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Το τέλος του ψυχρού πολέμου δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο που από την αρχή έπρεπε να διαδραματίσει. Σήμερα, ο Οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης  και ασφάλειας, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κινητοποίησης με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων … Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της να  διακηρύξει ότι ο μόνος δρόμος προς την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία περνά από τα Ηνωμένα Έθνη.» 

ΣΗΜΑΙΑ Ηνωμένων Εθνών

Ημερομηνία καθιέρωσης:

20 Οκτωβρίου 1947unflag

Περιγραφή:

Το επίσημο έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών σε λευκό χρώμα, κεντραρισμένο σε ανοιχτό μπλε φόντο.

Αναλογίες:

Η αναλογία του πλάτους προς το μήκος είναι 2:3 ή 3:5 ή η ίδια με την εθνική σημαία κάθε χώρας στην οποία έχει υψωθεί η σημαία του ΟΗΕ. Το έμβλημα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο.

Χρήση:

Η χρήση της σημαίας ρυθμίζεται από τον Κώδικα και τους Κανονισμούς του ΟΗΕ για τη Σημαία.

Έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών

Περιγραφή: unlogo-gold

Το τωρινό έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών εγκρίθηκε επίσημα στις 7 Δεκεμβρίου 1946. Αναπαριστά τον παγκόσμιο χάρτη με επίκεντρο τον Βόρειο Πόλο. Ο χάρτης περιβάλλεται από κλαδιά ελιάς. Έχει  χρυσό χρώμα,  με τις υδάτινες περιοχές σε λευκό. Η προβολή του χάρτη εκτείνεται σε γεωγραφικό πλάτος 60 μοίρες νότια και περιλαμβάνει πέντε ομόκεντρους κύκλους.

Συμβολισμοί: 

Οι κλάδοι ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Ο παγκόσμιος χάρτης συμβολίζει την ευθύνη του ΟΗΕ για την πραγμάτωση των βασικών του σκοπών: Ειρήνη  και Ασφάλεια.

 

Χρήση:

Σύμφωνα με το ψήφισμα 92(I),1946 της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ, η χρήση του εμβλήματος υπόκειται σε περιορισμούς.General Assembly resolution 92(I),1946,Regulations for the control and limitation of documents, και  Use of the United Nations emblem on documents and publications.     

 

Τα Ηνωμένα Έθνη

 

Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ: 192 χώρες είναι Μέλη. flags

‘Όταν τα κράτη γίνονται Μέλη του ΟΗΕ, συμφωνούν να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τη διεθνή δηλαδή σύμβαση που περιγράφει τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων. Σύμφωνα με τον Χάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς: Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναρμόνιση των δράσεων των κρατών.

Ο ΟΗΕ δεν είναι μια παγκόσμια κυβέρνηση και δεν νομοθετεί. Παρέχει ωστόσο τα μέσα για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων και διαμορφώνει πολιτικές σε θέματα που μας αφορούν όλους. Στα Ηνωμένα Έθνη, όλα τα κράτη-μέλη, μεγάλα και μικρά, πλούσια και φτωχά, με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και κοινωνικά συστήματα, έχουν μια φωνή και μια ψήφο σε αυτή τη διαδικασία.

 

 

Top