Διεθνής Ημέρα για την Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος κατά τη Διάρκεια Πολέμων & Ενόπλων Συγκρούσεων – 6 Νοεμβρίου 2010

ban6

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

 

Καθώς προσβλέπουμε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2012, θυμόμαστε τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σχεδόν 20 χρόνια πριν για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων. Ωστόσο, το περιβάλλον εξακολουθεί να υποβαθμίζεται από τον πόλεμο, απειλώντας έτσι την ευημερία των ευάλωτων πληθυσμών και υπονομεύοντας την προοπτική για διαρκή ειρήνη.

 

Σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φτωχών αγροτών, εξαρτάται άμεσα από τους φυσικούς πόρους για την καθημερινή επιβίωση και το εισόδημά του. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να αποτρέψουμε ο ανταγωνισμός για τους μειούμενους πόρους να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που οι πόροι αυτοί διαδραματίζουν στη διατήρηση της ειρήνης.

 

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση για τους φυσικούς πόρους μεγαλώνει, το ενδεχόμενο δημιουργίας συγκρούσεων για τους πόρους θα μπορούσε να ενταθεί. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αυξήσουν αυτές τις απειλές. Σε απάντηση, πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο τρόπο σκέψης σχετικά με τις πηγές της ανασφάλειας και να εξασφαλίσουμε ότι η προληπτική διπλωματία λαμβάνει υπόψη τη διασυνοριακή φύση των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεσή μου για την οικοδόμηση της ειρήνης μετά από μια σύγκρουση, το 40% των εσωτερικών συγκρούσεων κατά τα τελευταία 60 χρόνια ήταν συνδεδεμένες με τη γη και τους φυσικούς πόρους. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάστηκαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βοηθήσουν τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη διαχείριση των φυσικών πόρων για την οικοδόμηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.

 

Ωστόσο, πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικές, θεσμούς και δράσεις οι οποίες μειώνουν και διαχειρίζονται τους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα, ας αναγνωρίσουμε το μοναδικό ρόλο που παίζουν οι φυσικοί μας πόροι για την αποτροπή των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της διαρκούς ειρήνης και ας δεσμευτούμε ξανά για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους πολέμου.

 

 

 

International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict – 6 November

 

Σχολιάστε

Top