Ο ΟΗΕ και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

nobel-medalΜέσα σε 60 χρόνια, ο ΟΗΕ, οι εξειδικευμένες οργανώσεις του και το προσωπικό του έλαβαν δέκα φορές το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έλαβε το βραβείο δύο φορές. Δυο Γενικοί Γραμματείς, o Κόφι Ανάν και ο Νταγκ Χάμαρσελντ τιμήθηκαν για το έργο τους από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Ο τελευταίος νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε όταν έμαθε ότι θα λάβει το Βραβείο Νόμπελ 2005:

«Εκτιμώ ότι το βραβείο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα μου και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων μου προκειμένου να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και αυτό που σκεπτόμαστε. Δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα συνεχίσει να είναι ασφαλής και ανθρώπινος.»

«Για εκατό χρόνια, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιδιώκει την ενίσχυση της οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Το τέλος του ψυχρού πολέμου δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο που από την αρχή έπρεπε να διαδραματίσει. Σήμερα, ο Οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης  και ασφάλειας, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κινητοποίησης με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων … Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της να  διακηρύξει ότι ο μόνος δρόμος προς την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία περνά από τα Ηνωμένα Έθνη.» 

Σχολιάστε

Top