8 Σεπτεμβρίου 2015 – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

 

 

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τη νέα παγκόσμια ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η σημασία του γραμματισμού, του ανθρώπινου αυτού δικαιώματος, το οποίο ενισχύει τα άτομα και δίνει ώθηση στις κοινωνίες, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η ατζέντα για την περίοδο μετά το 2030 είναι φιλόδοξη και με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, και έχει στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την προστασία του πλανήτη. Η υιοθέτησή της από τους ηγέτες του κόσμου μέσα στο μήνα που διανύουμε συνιστά μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας για την προώθηση του γραμματισμού στο πλαίσιο της συλλογική μας προσπάθειας για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους.

Περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι αναλφάβητοι, ενώ τα 2/3 εξ αυτών είναι γυναίκες. Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας δημοτικού δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές δεξιότητες γραμματισμού ενώ 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι εγκαταλείπουν το σχολείο. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αξίζει μια ευκαιρία να μπορέσουν να μάθουν να διαβάζουν. Δίνοντας τους αυτή την ευκαιρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες πιο παραγωγικές, σταθερές και ασφαλείς για όλους.

Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού, καλώ τις κυβερνήσεις και τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε η καθολική εξάλειψη του αναλφαβητισμού να καταστεί ένα ουσιαστικό στοιχείο του μέλλοντος που ονειρευόμαστε.

 

Σχολιάστε

Top