Ο ρόλος του παρατηρητή

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό εκφοβισμού στο σχολείο, υπάρχει πάντα ένας θύτης και ένα θύμα, αλλά αγνοείται ο ρόλος πολλών ατόμων οι οποίοι απλά περνάνε δίπλα από το περιστατικό και δεν του δίνουν σημασία. Πολλές είναι οι φορές όπου ένας θύτης θα προσεγγίσει το θύμα του μπροστά σε πολλούς μάρτυρες διότι έχει συνηθίσει το ότι δεν θα αναφερθεί το περιστατικό και ως αποτέλεσμα θα συνεχίζει το bullying που θα κάνει.

Ο παρατηρητής πολλές φορές φοβάται να αναφέρει το περιστατικό για να μην επαναληφθούν αυτά που είδε να γίνονται στο θύμα να γίνονται με χειρότερο τρόπο εναντίων του. Αυτό είναι κάποιες φορές σημάδι στον θύτη να προσεγγίσει ως επόμενο θύμα του τον παρατηρητή. Ο παρατηρητής πολλές φορές, για να αποφύγει να επαναληφθούν αυτά που είδε εναντίων του θα ενθαρρύνει τον θύτη από φόβο να μην γίνει το επόμενο θύμα. Έτσι λοιπόν από φόβο γίνεται, χωρίς να το καταλαβαίνει, υποστηρικτής και συνεργός του θύτη.

Πολλές φορές οι παρατηρητές δεν μπορούν να κατανοήσουν την σοβαρότητα του bullying που γίνονται μάρτυρες. Πολλές φορές και σχεδόν καθημερινά στο σχολείο αντικρίζουμε μικρούς καβγάδες μεταξύ παιδιών για ένα παιχνίδι ή κάτι μεταξύ τους και το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ όπου δεν του δίνουμε πια σημασία. Μπορεί να είναι ένας μικρός καβγάς για το παιχνίδι, μπορεί όμως να είναι ένας μικρός καβγάς ο οποίος επαναλαμβάνεται συνεχώς γιατί ο θύτης θα ψάχνει πολλές φορές να βρει καινούργια θύματα ή να ενοχλεί ένα θύμα συνεχώς με κάθε ευκαιρία που θα βρει.

Ένας παρατηρητής πολλές φορές έχει τον τρόπο να σταματήσει τον εκφοβισμό αναφέροντάς το περιστατικό. Πηγαίνοντας σε έναν δάσκαλο ή καθηγητή μπορεί το περιστατικό να αναφερθεί. Πολλές φορές θα ήταν καλό από το μέρος του παρατηρητή να μιλήσει με το θύμα για να εξακριβώσει την κατάσταση. Πολλές φορές όμως το θύμα θα αρνηθεί να μιλήσει γιατί μπορεί να έχει απειληθεί πως θα υπάρχει βαρύτερο bullying αν μιλήσει ή μπορεί να φοβάται μία πιθανή κλιμάκωση του bullying.

Το σωστό πάντοτε είναι να αναφέρουμε το περιστατικό έστω και ανώνυμα για να σταματήσει ο εκφοβισμός και για να μην υπάρξουν νέα θύματα. Δεν είναι ποτέ κακή επιλογή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης