Εσύ τι ξέρεις για τα δικαιώματα του παιδιού;

Είμαστε οι μαθητές του Δ1 και Δ2 Γυμνασίου, από το σχολείο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω και θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στη χώρα μας έγινε νόμος το 1992.

Τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι όλα πολύ σημαντικά. Η σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελείται από 54 άρθρα, μερικά από τα οποία σχετίζονται με το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το δικαίωμα στην επανένωση με την οικογένεια του παιδιού, το δικαίωμα να υπάρχουν θεσμοί όπως η υιοθεσία αλλά και ειδική προστασία και βοήθεια ως προς το παιδί. Ακόμα πολύ σημαντικά δικαιώματα είναι το δικαίωμα στην υγεία και στις ιατρικές υπηρεσίες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, και το δικαίωμα πώς πάνω από όλα οι γονείς πρέπει να βάζουν το συμφέρον του παιδιού.

Τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι πολύ σημαντικά για να μπορούνε τα παιδιά να είναι χαρούμενα, αγαπημένα και να έχουν μία καλή και όμορφη ζωή.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παίζουν, να διαβάζουν, να κάνουν παρέες και φιλίες. Ακόμα σημαντικό για εμάς είναι η προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση και από την βία οποιασδήποτε μορφής και αν είναι αυτή.

Προσπαθώντας τα δύο τμήματα όλοι μαζί να γράψουμε αυτό το κείμενο ακούστηκαν τόσα πολλά τα οποία είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν μέσα σε λίγες γραμμές.

Σίγουρα μας προβλημάτισε, όπως όλους, ο πόλεμος όπου καταπατούνται όλα τα δικαιώματα των παιδιών. Μας απασχόλησε για πολλή ώρα το θέμα του << bulling >>. Τα παιδιά έχουν Δικαιώματα όπως να προστατεύονται από αυτό και να φροντίζουν για το συμφέρον τους.

Επίσης πολύ σημαντικό για εμάς είναι τα παιδιά να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους , να λένε τι θέλουν και τους αρέσει, τι σκέφτονται και τι ονειρεύονται. Φυσικά η ωριμότητα του παιδιού και η ηλικία του παίζει ρόλο, άλλωστε ο σκοπός είναι πάντα να σκεφτόμαστε ώριμα και υπεύθυνα προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο για το μέλλον μας.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο Δικαίωμα των Παιδιών µε σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες να ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους. Το Δικαίωμα να απολαμβάνουν ειδική φροντίδα και να συμμετέχουν  ισότιμα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη (τηλέφωνο:213 1306 600),  το Χαμόγελο του Παιδιού (τηλέφωνο:1056),  καθώς και η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (τηλέφωνο: 1107) μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων του παιδιού. Αυτοί    << ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ >>, μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά, αρκεί να τους ειδοποιήσουμε.

Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύουμε τα παιδιά. Εμείς σαν παιδιά πρέπει να γνωρίζουμε και να διεκδικούμε τα Δικαιώματά μας, και οι ενήλικες έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να τα προστατεύουν και να τα σέβονται.

Έτσι θα κάνουμε και εμείς όταν ενηλικιωθούμε.

Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία για κάποιον που καταπατά τα Δικαιώματα του Παιδιού αλλά ούτε για κάποιον όπου βλέπει, αλλά δεν μιλάει.

Άλλωστε τα παιδιά θα αποτελέσουν την κοινωνία του αύριο. Όσο προστατεύουμε τα Δικαιώματα των Παιδιών, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας μία όμορφη και δημιουργική ζωή. Έτσι κατά συνέπεια θα γίνουν σωστοί και ευσυνείδητοι πολίτες, οπότε θα έχουμε και μία όμορφη και εξελίξιμη κοινωνία.

Αυτό ήταν λοιπόν το κείμενο που γράψαμε, ελπίζοντας πως αποδώσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας επάνω στα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ας φροντίσουμε όλοι να προστατεύουμε τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Άλλωστε μην ξεχνάτε…………………………………………..                                                                                                                                                                                                       ………………………………….όλοι έχουμε υπάρξει παιδιά!!!

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Οι μαθητές:

Βενιζέλου Κανέλλα, Καραμηνά Νεκταρία – Βασιλική, Κεχαγιά Αθανασία, Κινεβυζίδης Εμμανουήλ – Παντελεήμων, Μαυράκης Ραφαήλ, Παππάς Ευάγγελος, Διαμαντάκου  Παναγιώτα, Νομικού Ειρήνη, Παπούλια Ευαγγελία, Τουρανάκος Παναγιώτης, Φρόνιμου  Μαρία – Θεοφανεία

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος:

Τζινιέρη Βασιλική, Μαργιτούδη Γεωργία, Σταυρόπουλος Εμμανουήλ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης