Η νηστεία της Σαρακοστής

νηστεια

Νηστεία :  ένας αγώνας για τη σωματική ή την ψυχική αγνότητα;

   Όταν σκεφτόμαστε την νηστεία στην σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησία, το μυαλό μας σχεδόν αμέσως τείνει να πάει στους εκκλησιαστικούς κανόνες σχετικά με νηστίσιμα και αρτύσιμα είδη διατροφής. Αυτό που προκύπτει αναγκαστικά από αυτή την νοοτροπία είναι ότι οι πιστοί που ακολούθησαν τις εκκλησιαστικές προδιαγραφές πιστεύουν ότι αν «πέτυχαν» τους διατροφικούς στόχους της νηστείας, τότε είναι έτοιμοι να λάβουν τον αναστημένο Κύριο την νύχτα του Πάσχα. Αυτό και μόνο είναι πραγματικά η Ορθόδοξη νηστεία;  Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος προετοιμασίας που ετοιμάζει πνευματικά τους πιστούς να συναντήσουν τον αναστημένο Χριστό την ημέρα του Πάσχα, άρα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά για να δούμε εάν αυτός ο τρόπος σκέψης σχετικά με την νηστεία συμβάλλει σε αυτό το πνευματικό ταξίδι.

   Έτσι, η νηστεία βρίσκει το πραγματικό της νόημα όταν η εξωτερική αποχή από συγκεκριμένα φαγητά συνδέεται με έναν εσωτερικό αγώνα, ο σκοπός του οποίου είναι να αυξήσει την λαχτάρα μας για τον Θεό. Ο αγώνας αυτός βιώνεται μέσω της αγνότητας και της μετάνοιας, και τελειοποιείται μέσα στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Εκτός, όμως, από τις υλικές και πνευματικές πτυχές της πραγματικής νηστείας, υπάρχει και μια τρίτη απαραίτητη διάσταση: η συμπόνια προς τον πλησίον -όπως εκφράζει καθαρά το στιχηρό κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων δώρων.

   Εν κατακλείδι, η νηστεία είναι ένα μέσο που μας υπενθυμίζει όχι μόνο πως εξαρτιόμαστε από τον Θεό αλλά και την συχνά ξεχασμένη αλήθειά πως ο Θεός βρίσκεται στο πρόσωπο του πλησίον μας. Χωρίς αυτόν τον αγώνα, χωρίς την συνεχή προσπάθεια να προσηλώσουμε τον νου και την καρδιά μας προς στον Θεό και να βλέπουμε το Πρόσωπό Του τόσο στον πλησίον μας όσο και στην όλη δημιουργία, μια απλή νηστεία από φαγητό δεν έχει αξία. Όταν όμως την ασπαζόμαστε ολοκληρωτικά, η νηστεία γίνεται μια θετική δράση, μια αληθινή παρουσία του Θεού που μας φανερώνει το απερίγραπτο κάλλος και το λαμπρό μεγαλείο του Αναστημένου Κυρίου.

Κρέας και Νηστεία: Με ποια προϊόντα αντικαθίσταται;

   Πόσο ασφαλής είναι τελικά η νηστεία; Για πόσο καιρό μπορεί να αντέξει τελικά ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς κρέας; Πώς μπορεί να επηρεαστεί το σώμα από τον αποκλεισμό γαλακτοκομικών, κρέατος και ψαριών; Ερωτήματα τα οποία τριγυρνούν στο μυαλό των καταναλωτών τις ημέρες κοντά στην Καθαρή Δευτέρα, όταν πολλοί φίλοι και γνωστοί ξεκινούν μία περίοδο αυστηρής νηστείας.

   Νηστεία ή μήπως τελικά χορτοφαγία;

  Πριν ξεκινήσουμε να δούμε ποιες «έξυπνες» διατροφικές εναλλακτικές χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι διαιτολόγοι την περίοδο της νηστείας είναι σημαντικό να επισημάνουμε τι ενδέχεται να λείψει από το σώμα. Τα τρόφιμα τα οποία αποκλείονται, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, από το διαιτολόγιο, είναι σημαντικές πηγές:

  • πρωτεΐνης
  • ασβεστίου
  • σιδήρου
  • ψευδαργύρου
  • βιταμίνης β12
  • βιταμίνης D
  • ωμέγα 3 λιπαρών.

   Όμως, ας δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας κατά την περίοδο της νηστείας με άλλα τρόφιμα:

  • Μανιτάρια
  • Όσπρια
  • Δημητριακά
  • Σόγια
  • Ξηροί καρποί και ταχίνι
  • Αποξηραμένα φρούτα

Διατροφή συν κάτι απαραίτητο

   Καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να κρατήσετε τις ισορροπίες στη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, για να είστε σίγουροι πως κάθε ημέρα λαμβάνετε στη σωστή ποσότητα τροφής και  όλες  τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Για κάλυψη γενικότερων αναγκών επιλέξτε μία πολυβιταμίνη, για την βιταμίνη Β12 επιλέξτε ένα αντίστοιχο προϊόν. Εάν δεν καταναλώνετε ψάρια, σκεφτείτε τα ωμέγα 3, ενώ για την απουσία γαλακτοκομικών το ασβέστιο και για τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου κυρίως σε νεαρές γυναίκες τον οργανικό σίδηρο με βιταμίνη C.

Ποικιλία, όχι στέρηση

   Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμάστε πως η νηστεία ή μια χορτοφαγική διατροφή δεν είναι λόγος για να στερήσετε από τον οργανισμό σας ούτε τα θρεπτικά συστατικά αλλά ούτε και τη γεύση. Δείτε το σαν την ιδανική ευκαιρία για να δοκιμάσετε καινούριες τροφές, να «πειραματιστείτε» με συνταγές και να θωρακίσετε την υγεία σας.

 

Πηγές:

Καρυάτλης, Φ. (2018). “Η αληθινή έννοια της νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία” . Publicorthodoxy. Ανακτήθηκε από: «https://publicorthodoxy.org/2018/02/20/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B8/» (Πρόσβαση στις 19-04-2021).

Power Health: https://www.powerhealth.gr/nisteia-me-ti-antikathista-to- kreas-enas-diaitologos/ (Πρόσβαση στις 20-04-2021)

Αρθρογράφοι: Καραλή Αγγελική και Κόλα Ραφαήλ

Συντακτική Επιμέλεια: Τσίπρας Κων/νος, Φιλόλογος ΠΕ02

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης