Οι καλύτερες συμβουλές για ενεργοποίηση του μεταβολισμού

147416796_168676364793477_6729132610655090188_n

Πηγή: onmed.gr

     Ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά ως προς την  πρόσληψη τροφών αλλά και την ρουτίνα την οποία ακολουθεί. Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν κάθε τύπο ενός μεταβολισμού όσον αφορά την ενεργοποίηση, καθώς επίσης και την ενίσχυση του

·      Πίνε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Το νερό θα λειτουργήσει ως ένα φυσικό μέσο καταστολής της όρεξης σου. Ένα ποτήρι νερό το πρωί μόλις ξυπνήσεις για να καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, να αποφεύγεις τις πέτρες στα νεφρά και τη χολή και να ενυδατώνεται τόσο ο οργανισμός αλλά και το δέρμα σου.

·      Μη μένεις νηστικός

Πρέπει να τρως κάθε 3-5 ώρες, τροφές που δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο (προϊόντα ολικής, καστανό ρύζι, φρούτα, ξηρούς καρπούς).

·      Μην παραλείπεις γεύματα και κυρίως το πρωινό σου

Το στομάχι και η σπλήνα είναι πιο δυνατά το πρωί. Αν θέλεις να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου, πρέπει να φροντίζεις να τρως το πρωί. Αν δεν φας, ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει έλλειψη τροφής. Τότε εκλύονται ορμόνες του στρες και στη συνέχεια καταναλώνεται μυϊκός ιστός προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη του σώματος για τροφή. Όταν φας αργότερα, ο οργανισμός θα παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, θεωρώντας ότι υπάρχει έλλειψη τροφής.

·     Μην ακολουθήσεις δίαιτες της μόδας

Οι δίαιτες επιβραδύνουν τη μεταβολική λειτουργία των ενζύμων στο σώμα. Τα λιποκύτταρα φουσκώνουν, γίνονται τοξικά και αποθηκεύονται στους ιστούς.

·   Ασκήσου

Όταν αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιείται σημαντικά και ο μεταβολισμός. Η τακτική άσκηση εκτός από το μεταβολισμό και το βάρος, συμβάλλει στην πρόληψη οστεοπόρωσης, διαβήτη, ακόμη και στον καρκίνο. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και οι θερμίδες καίγονται πιο γρήγορα.

·      Να επιλέγεις υγιεινά λίπη

Υπάρχουν στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και στα λαχανικά και ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Τα ανθυγιεινά λίπη είναι τα κορεσμένα, όπως αυτά που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας. Η πέψη τους είναι πολύ δύσκολη, φράσσουν τις αρτηρίες και προκαλούν ασθένειες.

·      Αποτοξινώσου

Οι τοξίνες αποθηκεύονται σε λιπαρούς ιστούς. Αν ο οργανισμός σου είναι γεμάτος τοξίνες, μπορεί να έχεις υψηλότερη αναλογία λίπους προς μυς. Αν βοηθήσεις το σώμα σου να απαλλαγεί από δηλητήρια και χημικές ουσίες, θα το διευκολύνεις να αδυνατίσει.

·      Πιες πράσινο τσάι και καφέ μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα

Όπως μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς, έτσι αυξάνει και το μεταβολισμό.

·      Πρόσθεσε καυτερά και μπαχαρικά στη διατροφή σου

Η καψαϊκίνη είναι η ουσία στην οποία οφείλεται «το κάψιμο» που αφήνουν οι κόκκινες πιπεριές. Αυξάνει τη θερμογένεση, οπότε και το μεταβολισμό, και βοηθάει να κάψεις 76 παραπάνω θερμίδες την ημέρα, διεγείροντας το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, ενώ παράλληλα μειώνει την όρεξη.

·      Προτίμησε το φαγητό σου να έχει στερεά και όχι υγρή μορφή

Π.χ. τα φρούτα αυτούσια και όχι σε χυμό, τα ζυμαρικά «αλ ντέντε» και όχι λασπωμένα και τις πατάτες βραστές ή ψητές και όχι πουρέ. Προτίμησε ενεργειακά αραιά τρόφιμα (λίγες θερμίδες-μεγάλος όγκος): αγγούρι, βλίτα, ασπράδια αυγών, βατόμουρα, γαρίδες, κολοκυθάκια, ραδίκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, καραβίδες, φράουλες και άλλα.

Συνέντευξη Μαρίας  Αθ. Ψωμά  από Επιστημονικό Συνεργάτη (11 Οκτωβρίου 2020). «Οι 17 καλύτερες συμβουλές για ενεργοποίηση του μεταβολισμού».  Missbloom.gr. Ανακτήθηκε από : «https://www.missbloom.gr/» στις  22-01-2021.

Αρθρογράφος: Καραλή Αγγελική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης