Επτά νότες είναι μόνο!

145264128_1612737455591266_1199229031855344742_n

    «Επτά νότες είναι μόνο, σιγά…» , λένε κάποιοι. Λοιπόν δεν είναι μόνο αυτό. Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μας, υπάρχει μέσα μας από την εμβρυακή μας ύπαρξη (ο χτύπος της καρδιάς). Το γεγονός ότι η μουσική σε σχέση με τις άλλες ανθρώπινες αισθήσεις αναπτύσσεται τόσο νωρίς, την κάνει να διαφέρει και ίσως αυτή είναι και η αιτία που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

    Η μουσική είναι ανάγκη που μπορεί να ταξιδέψει το νου σε μέρη ονειρικά, ενώ εξάπτει την φαντασία μέσα από τα συναισθήματα που βιώνουμε στο άκουσμα του ήχου της κάθε νότας ξεχωριστά.  (Πηγή: www.soundmaker.gr)

    Η μουσική μας επηρεάζει πολύ γιατί είτε την συνδέουμε με γεγονότα και καταστάσεις από το παρελθόν είτε την χρησιμοποιούμε ως μέσο έκφρασης. Επίσης πολλοί την χρησιμοποιούν ως μέσο ονειροπόλησης και ξεγνοιασιάς.

      Η διάθεση μας συνήθως αλλάζει όταν ακούμε μια μελωδία είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Πιστεύω πως τα δάχτυλα μας δεν είναι αρκετά για να μετρήσουν τα συναισθήματα που μας προκαλούνται εκείνη την στιγμή. Μερικά από αυτά είναι η νοσταλγία, η συγκίνηση, η ευφορία.

       Η μουσική όμως, πέρα από τη συναισθηματική και ψυχολογική επιρροή της, έχει και πολλές άλλες επιδράσεις πάνω μας αλλά και στη ζωή μας:

  • Λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο (μουσικοθεραπεία): Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς. Αυτό συμβαίνει διότι έχει τη δυνατότητα να ασκεί δράση στον άνθρωπο τόσο στην ψυχολογία του όσο και στη φυσιολογία του. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας θετικά καθώς επίσης και να καταπολεμήσει άγχος, φοβίες, θυμό, κλπ.
  • Επηρεάζει τις αποδόσεις μας (π.χ. αθλητών): Έχει διαπιστωθεί μέσα από πειράματα και έρευνες, ότι η συμπεριφορά και η απόδοση των αθλητών κάποιου αγωνίσματος μπορεί να συσχετισθεί με τη μουσική που άκουσαν πριν ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το πάθος τους και η αυτοπεποίθησή τους όπως και η αυτοσυγκέντρωση μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τη μουσική.
  • Σχετίζεται με τον τρόπο που οδηγούμε:Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική που ακούμε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, μπορεί να μας επηρεάσει στον τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς μας στο τιμόνι και να συσχετισθεί με ατυχήματα. Μιλάμε για την ένταση της μουσικής αλλά και το είδος της. Δηλαδή, αν είναι δυνατής έντασης και γρήγορη μουσική, τότε συνήθως οδηγούμε πιο απότομα και ριψοκίνδυνα και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουμε ατύχημα από ότι αν δεν ακούμε καθόλου μουσική ή αν ακούμε κάτι ήρεμο και χαλαρωτικό σε χαμηλή ένταση.
  • Επιδρά στη συμπεριφορά πελατών: Πράγματι η μουσική που ακούγεται σε ένα κατάστημα, ένα σουπερμάρκετ ή ένα εστιατόριο/καφέ έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ψωνίζουν ή καταναλώνουν κάτι στους χώρους αυτούς. Για παράδειγμα, η γρήγορη μουσική με πιο έντονο τέμπο μπορεί να κάνει τους πελάτες ενός καταστήματος να μετακινούνται και να λειτουργούν στο χώρο πιο γρήγορα. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει και την καταναλωτική μας συμπεριφορά (τι και πόσα θα αγοράσουμε, κλπ). (Πηγή: www.simplylife.gr)

     Αυτό, λοιπόν, στο οποίο θα ήθελα να καταλήξω είναι ότι η μουσική ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή μας, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών μιας παρέας, η οπτική μόνο ενός ανθρώπου αλλά και χιλιάδων. Αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή και αυτό αξίζει τον σεβασμό μας όσο τίποτε άλλο.

145633928_569361417355276_3247401103673309729_n

Αρθρογράφος: Ζαχείλας Λουκάς

1 Σχόλιο

  1. Από Γκόλφω Γαβριλιάδη με αγάπη και νοιάξιμο
    …ποίηση, η μουσική της ψυχής!!!
    21 Μαρτίου σήμερα και με αφορμη την ημέρα ποίησης μοιράζομαι μαζί σας το παρακάτω ποίημα, γραμμένο πολλά χρόνια πριν από έναν …κατσαβιδάκια
    » Όχι μη γίνεις κατσαβίδι μαθητή
    του άρρωστου συστήματος γρανάζι
    σκέψου και χτίσε τη ζωή σου πιο σωστή
    Πολέμα το ρομπότ που σε τρομάζει.
    Όχι μη γίνεις κατσαβίδι μαθητή
    δοκίμιο στη πρέσσα που σε λειώνει
    Διάβασε! Ψάξε! Ρώτησε, γιατί;
    Ποιό τα φτερά σου σπάει και σε νεκρώνει;
    Όχι μη γίνεις κατσαβίδι μαθητή
    εξάρτημα που άλλους θα βολέψει
    σε θέλουν μαριονέττα σε κλωστή
    μα νάσαι ΦΩΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ και ΣΚΕΨΗ.
    Γιατί αν γίνεις κατσαβίδι μαθητή
    Στοχάσου τότε: Βίδες θάναι τα παιδιά σου!»
    Χάρις Μελίτας «Αναζητήσεις τεύχος 3ο «

Υποβολή απάντησης