Συνέντευξη για τον κορονοϊό με γιατρό του ΚΥ Αταλάντης

      Στη σημερινή κοινωνία αναγράφονται πολλά θύματα του covid-19.  Είναι πλέον γνωστό σε όλους το πρόβλημα που δημιουργείται, ακόμα και σήμερα, με την πανδημία και τις ανησυχίες που μας διακατέχουν. Έτσι λοιπόν, το σχολείο μας (ΕΠΑΛ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ) πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα περιοδικό για την ενημέρωση μαθητών, καθηγητών και γονέων για διάφορα θέματα΄ μεταξύ αυτών και για τον κορονοϊό. Η παρακάτω συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης με την ιατρό κυρία Τσιτίνη να εξηγεί την κατάσταση, την πανδημία την οποία ζούμε.

  • Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

      «Υπήρχαν και άλλες πανδημίες. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι η έκταση και η διάρκεια που έχει πάρει. Τα συμπτώματα μπορεί να μην υπάρχουν και απλά να είναι κάποιος φορέας και να το μεταδώσει σε διάστημα 10 ημερών. Όταν το άτομο νοσήσει, παρουσιάζει συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ίσως ναυτία – διάρροια, κοιλιακό έλκος, έλλειψη γεύσης κλπ, ήπια συμπτώματα δηλαδή΄ αλλά μπορεί να επιδεινωθεί. Μπορεί να  προκαλέσει πνευμονία,  να προσβάλλει και άλλα συστήματα ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Έχουν αναφερθεί επίσης κάποια πρώιμα συμπτώματα όπως ανοσμία, αλλά δεν είναι τεκμηριωμένα»

  • Για ποιο λόγο (άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) προσβάλλονται από τον ιό;

      «Συνήθως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (διαβήτη, καρδιακές πάθησης, νεφρική ανεπάρκεια) μπορούν να προσβληθούν πιο εύκολα και να νοσήσουν πιο βαριά. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έπασχαν από κανένα υποκείμενο νόσημα και προσβλήθηκαν εξίσου από τον ιό. Συμπέρασμα είναι ότι το ιικό φορτίο και η απάντηση του ατόμου μπορεί να είναι διαφορετικά. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα θεωρούνται υπερμεταδότες»

  • Γιατί το εμβόλιο δημιουργήθηκε για να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες και εν τέλει ανακοινώθηκε ότι όλα τα φάρμακα και όλα τα εμβόλια δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

      «Λόγω του γεγονότος ότι όλοι είναι στραμμένοι πάνω στο εμβόλιο, στοχοποιείται και η παραμικρή παρενέργειά του, κάτι που στα αλλά εμβόλια δεν γίνεται. Για παράδειγμα, αν προκύψει μια αλλεργία, για παράδειγμα, τότε το εμβόλιο θα κατηγορηθεί. Γι’ αυτό, όποιος έχει ιστορικό με αλλεργίες πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα. Και στα νοσοκομεία χρειάζεται να είναι το ίδιο προσεκτικοί και αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί φλεβοκαθετηρας, που μπαίνει προληπτικά, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητος. Ακόμα και το ΚΥ Αταλάντης θα γίνει ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα. Αναμένονται προς το παρόντα εμβόλια. Ο εμβολιασμός έχει ως στόχο την ελάττωση των ασθενών στα νοσοκομεία. Στην περιοχή μας, τα άτομα που νόσησαν ήταν λίγα και δεν νόσησαν βαριά». Συμπερασματικά, είναι το μόνο όπλο που έχουμε και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

  • Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση;

      «Πιστεύω και ελπίζω ότι θα είναι σύντομα καλυτέρα τα πράγματα. Όχι μόνο από τον εμβολιασμό αλλά και από τον καιρό που θα είναι ευνοϊκός.»

  • Θεωρείτε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα αποφέρουν τα ίδια αποτελέσματα όπως τα δια ζώσης μαθήματα;

      «Σε ό,τι αφορά την δουλειά που γίνεται από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι πολύ καλή, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις. Τα παιδιά είναι φορτισμένα, η κατάθλιψη και η στενοχώρια κατακλύζει τους νέους. Μόνο με υπομονή θα μπορέσουν να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Μπορεί τα διαδικτυακά μαθήματα να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τα δια ζώσης άλλα η υγεία είναι πάνω από όλα. Δεν γίνεται να χάσουν τα παιδιά την επαφή τους με το σχολείο. Κατά συνέπεια, είναι ο μόνος τρόπος»

      Η κ. Έφη Τσιτίνη είναι επιμελήτρια ιατρός του Κέντρου Υγείας Αταλάντης.

 

Αρθρογράφος: Ματθαίου Έλενα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης