Συνταγές μαγειρικής

ψαρι

Τώρα στην  καραντίνα που περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι, νιώθουμε την ανάγκη να τρώμε συνέχεια και να μαγειρεύουμε, λόγω του ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε. Έτσι θα ήθελα να προτείνω μια συνταγή την οποία έχω δοκιμάσει και εγώ και μου άρεσε πολύ. Επιπλέον, είναι και πολύ υγιεινή. Αυτή η συνταγή είναι η ψαρόσουπα.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ – 2 κιλά φρέσκα ψάρια καθαρισμένα (όπως σκορπίνα-χριστόψαρο-ροφό ή στήρα)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια

(χαραγμένα στα 4)

  • 4 καρότα ολόκληρα
  • 4 κολοκυθάκια τρυφερά ολόκληρα
  • 1 μικρή ντομάτα ολόκληρη (ξεφλουδισμένη+χαραγμένη στα 4)
  • 5-6 πατάτες μέτριες (κομμένες στη μέση)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή γλασέ )
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την ψαρόσουπα

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την ψαρόσουπα με ρύζι, καθαρίζοντας πρώτα τα ψάρια πολύ καλά από λέπια και εντόσθια. Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Φροντίζουμε να πλύνουμε καλά την κοιλιά του ψαριού και μέσα τα βράγχια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά κι απ’ έξω.

Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα ψάρια ολόκληρα. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα (π.χ ένα ψάρι 1,5 κιλό), κόβουμε το κεφάλι ώστε να χωράνε. Ποτέ μην κόβετε τα ψάρια σε μικρά κομμάτια.

Μέσα στην κατσαρόλα κάνουμε στρώση κρεμμύδια-πατάτες-καρότα-κολοκύθια, βάζουμε και τη ντομάτα. Ακουμπάμε τα ψάρια στην επιφάνεια των λαχανικών. Προσθέτουμε το σέλινο, ολόκληρα τα κλωνάρια.

Προσθέτουμε κρύο νερό, ίσα να καλύπτει τα ψάρια.

Αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25΄από την ώρα που θα πάρουν βράση. Τότε αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βράζουμε για 10΄ επιπλέον χωρίς το καπάκι.

Με δυο σπάτουλες και με προσοχή να μην τα λιώσουμε, βγάζουμε τα βρασμένα ψάρια σε πιατέλα.

Τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα, γιατί ξεραίνονται στην επιφάνεια.

Βγάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.

Σουρώνουμε το ζωμό του ψαριού σε λεπτό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα η λέπια.

Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα από τα βρασμένα μας λαχανικά, 2 κρεμμύδια, 2 πατάτες, 2 καρότα και τη ντομάτα. Τα πολτοποιούμε.

Μόλις ξαναπάρει βράση η σούπα, ρίχνουμε το ρύζι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 13-15΄ να σκάσει το ρύζι. Μην παραβράζετε το ρύζι, γιατί όσο μένει στη σούπα λασπώνει.

Αν θέλουμε, στύβουμε μόνο χυμό λεμονιού, αλλιώς κλασικά κάνουμε αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κοπεί ο βρασμός. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα καλά (με πιρούνια ή σύρμα) τα ασπράδια, μαζί με 1 κ.σ νερό (για να μην αφρίσει το αυγολέμονο). Σκοπός μας είναι να σπάσει καλά το ασπράδι χωρίς να γίνει μαρέγκα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να ενωθούν. Ρίχνουμε στα αυγά το χυμό λεμονιού σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα του αυγολέμονου.

Παίρνουμε 3 κουτάλες σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα.

Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα τη σούπα για 1-2 λεπτά.

Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα αμέσως. Τα ψάρια και τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λοιπόν, ο λόγος του το προτείνω αυτό το φαγητό είναι γιατί αποτελεί ένα σχετικά εύκολο φαγητό. Επιπλέον είναι πολύ υγιεινό και περιέχει όλες τις θρεπτικές  ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε ένα γεύμα. Οι βασικότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια είναι η βιταμίνη Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, η βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με εξέχουσα τη βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας. Συν του γεγονότος ότι  Όλα τα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Μία σούπα είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες Β και C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο. Λόγω αυτών θεωρώ ότι η ψαρόσουπα είναι ένας τέλεια γευστικός και υγιεινός συνδυασμός. Και το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Πηγές

https://www.argiro.gr/recipe/psarosoupa-paradosiaki-paros/

https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/8649/i-threptiki-axia-twn-psariwn.html

https://www.expert-hellas.gr/i-threptiki-aksia-tis-soupas/

 

Αρθρογράφος: Κοίλαρη Ναταλία

Επιμέλεια: Τσίπρας Κων/νος, Φιλόλογος ΠΕ02

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης