Οι χοροί της Κρήτης – μέρος ΙΙ (Ρέθυμνο)

Γράφει ο Γιάννης Καλλιγέρης,

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της σειράς «Οι χοροί της Κρήτης» θ” αναφερθούμε στους παραδοσιακούς χορούς στη περιοχή του Ρεθύμνου. Στο Ρέθυμνο οι χοροί υπάρχουν εδώ αρκετούς αιώνες και χορεύονται σήμερα σ” όλη την Κρήτη σε γλέντια και πανηγύρια.

Ο πρώτο χορός με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα είναι ο Πυρρίχιος Ανωγειανός Πηδηχτός». Είναι πανάρχαιος ορεινός  χορός, γρήγορος και ζωηρός. Οι χορευτές πιάνονται σταυρωτά, το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί του επομένου, σχηματίζοντας ημικύκλιο. Χορός που απαιτεί από όλους τους χορευτές πηδηχτούς βηματισμούς και να χτυπούν ρυθμικά τα πέλματα στο έδαφος. Καθαρά αντρικός χορός που πρωτοχορεύτηκε στα Ανώγεια της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης.

Ο Σιγανός Ρεθύμνου αποτελεί έναν ακόμη παραδοσιακό χορό, ο οποίος είναι συρτός τραγουδιστός χορός που χορεύεται σε ολόκληρη την Κρήτη. Συνήθως αποτελεί – τρόπον τινά – εισαγωγή στον Πεντοζάλη. Έχει δύο χορευτικές παραλλαγές.

Σιγανός Ρεθύμνου

Σιγανός Ρεθύμνου

Η πρώτη είναι αυτή των 6 χρόνων που χορεύεται στην Ανατολική Κρήτη και στην περιφέρεια των Χανίων. Είναι ο γνωστός πανελλήνιος χορός «στα τρία». Η δεύτερη παραλλαγή είναι αυτή του Ρεθυμνιώτικου Σιγανού χορού των 8 χρόνων, που είναι αποκλειστικά ντόπιος ρεθυμνιώτικος, που δεν χορεύεται στην υπόλοιπη Κρήτη κι ούτε συναντιέται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδος. Φαίνεται ότι ο Σιγανός τα παλιότερα χρόνια χορευόταν με τα χέρια των χορευτών πιασμένα σταυρωτά μπροστά τους. Είναι συχνά ο «επίσημος» χορός του γάμου στην Κρήτη. Βγαίνοντας από την εκκλησία μετά την στέψη, οι νεόνυμφοι οδηγούνται στην αυλή της εκκλησίας, όπου με την συνοδεία οργάνων και μαντινάδες χορεύουν τον πρώτο Σιγανό μαζί σαν ζευγάρι.

Τέλος, το οδοιπορικό μας στους παραδοσιακούς χορούς στην περιοχή του Ρεθύμνου θα κλείσουμε με τη Σούστα Ρεθύμνου.  Ο χορός αυτός αποτυπώνει την αιώνια ενέργεια της ζωής και του έρωτα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Αν και στην αρχαιότητα ήταν αντικρυστός πολεμικός χορός, στα ειρηνικά διαστήματα μετατράπηκε σταδιακά σε χορό της αγάπης και του έρωτα που κέρδιζε όλο και περισσότερο τους ντόπιους.

ΒΙΝΤΕΟ

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και τους τρεις χορούς

«Ανωγιανός Πηδηχτός/Πυρρίχιος» – Κουρήτες – Μαρτσάκης Σκορδαλός (Cretan – Martsakis Skordalos)

Σιγανός Ρεθύμνου

Σούστα Ρεθύμνου

 

 

 

Σχολιάστε

Top