27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Γράφει η  Άνα-Μαρία Αποστολέσκου,

ολοκαύτωμαΗ 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε γιατί αυτή την ημέρα, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Στο Ισραήλ η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Γιομ Ασοά τιμάται την 27η μέρα του Εβραϊκού μήνα Νισάν που συνήθως είναι τον Απρίλιο.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα σας προτείνουμε να δείτε το ντοκιμαντέρ: Mία Ιστορία της Θεσσαλονίκης | Οι Εβραίοι και το Ολοκαύτωμα

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Με αφορμή τα 75 χρόνια μετά το Β” παγκόσμιο πόλεμο και τις θηριωδίες των Γερμανών, σε μια πόλη που οι Εβραίοι είναι πλέον μεγάλη αναλογία του πληθυσμού της, το 1900 αριθμούσε 158.000 κατοίκους με 90.000 Εβραίους, 30.000 Μουσουλμάνους, 30.000 Έλληνες, 8.000 Βουλγάρους, Αρμένιους, Σέρβους…

Τελικά η ειρήνη είναι μια μικρή περίοδος ανάμεσα σε πολλούς πολέμους. Δείτε τι γίνεται στη γειτονιά μας και πόση ανθρωπιά λείπει.

Μια ιστορία της Θεσσαλονίκης…

Ο Συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου στο αφήγημά του “Εν ταις ημέραις εκείναις” γράφει: «Η Θεσσαλονίκη για αρκετές ημέρες, όχι περισσότερες από μήνα, είχε πλημμυρίσει από κίτρινα κινούμενα άστρα».

Πηγή:  Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Σχολιάστε

Top