Δήμος Καντάνου – Σελίνου, ένας τουριστικός προορισμός που τα συνδυάζει όλα

Γράφουν οι μαθητές της ειδικότητας »Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»,

Screenshot 2023-03-14 at 09-22-59 Χάρτες GoogleΚάνοντας μια περιήγηση στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου θα ανακαλύψεις ότι αυτός ο τόπος μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα!  Θα λέγαμε ότι δεν αποτελεί απλά μια περιοχή όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το μπάνιο του στις παραλίες κυρίως της Παλαιόχωρας και της Κοντούρας αλλά έναν προορισμό για όλους για κάθε ηλικία, έτοιμο να εξυπηρετήσει κάθε προσωπική επιλογή και κάθε προτίμηση καθ” όλη την διάρκεια του χρόνου.   

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα τα είδη τουρισμού που μπορεί να απολαύσει κάποιος στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Περιηγητικός Τουρισμός

Στον περιηγητικό τουρισμό ή τουρισμό περιήγησης, ο τουρίστας παρουσιάζει γεωγραφική κινητικότητα και μετακινείται τον περισσότερο χρόνο των διακοπών του σε διάφορους τουριστικούς ή μη τόπους, σε μία ή πολλές χώρες προορισμού. Η διάρκεια παραμονής του τουρίστα-πελάτη σε συγκεκριμένο τόπο και κατάλυμα είναι μικρή και η μετακίνησή του γίνεται συνήθως με τουριστικά λεωφορεία. Η συμβολή του Τουριστικού Γραφείου σ’ αυτή τη μορφή τουρισμού είναι μεγάλη. Σε αντίθεση με την κλασική μορφή τουρισμού, στην οποία ο τουρίστας-πελάτης περνά το σύνολο του χρόνου του σε ένα τουριστικό κατάλυμα, στον τουρισμό περιήγησης το Τουριστικό Γραφείο παρεμβαίνει και συμβάλλει καθοριστικά τόσο στη φάση του προγραμματισμού και της οργάνωσης, όσο και στη φάση της εκτέλεσης του ταξιδιού (συντονισμός μεταφοράς, καταλυμάτων, εστίασης, ψυχαγωγίας, κ.ά.).

Οικογενειακός Τουρισμός

Η ύπαρξη παιδιών σε μια οικογένεια, όπως και η ηλικία τους, αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα επιλογής και του τόπου προορισμού και του χρόνου και της διάρκειας των διακοπών. Τα Τουριστικά Γραφεία προσφέρουν τουριστικά προγράμματα προσιτά στις οικογένειες, ώστε αυτές να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους. Επιπλέον, τα Τουριστικά Γραφεία προσφέρουν διάφορων ειδών εκπτώσεις στα μεταφορικά ή στη διαμονή για τα παιδιά, είτε οι οικογένειες κάνουν μαζικό είτε ατομικό τουρισμό. Η δυναμική ανάπτυξη του οικογενειακού τουρισμού συνδέεται και με τη δημιουργία των θεματικών “πάρκων αναψυχής” (τύπου Disneyland, “La Villette” κ.ά.) ή “τεχνολογικών πάρκων.

Τουρισμός Παραχείμασης

Σ’ αυτή τη μορφή τουρισμού οι υπηρεσίες του Τουριστικού Γραφείου αναφέρονται συνήθως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία κατά τη διάρκεια της χρονιάς και καθώς επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, κάνουν διακοπές μικρής ή μεγάλης διάρκειας σε τουριστικούς τόπους με ήπια κλίματα ή κλίματα κατάλληλα για τη διατήρηση ή αποκατάσταση της υγείας τους. Ο τουρισμός παραχείμασης συνδυάζεται πολλές φορές με τον τουρισμό υγείας.

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Τουρισμός Περιπέτειας

Στον τουρισμό περιπέτειας απρόοπτα συμβάντα φέρνουν αντιμέτωπους τους τουρίστες με τον κίνδυνο, τη δοκιμασία και τη συγκίνηση. Είναι μια δυναμική μορφή τουρισμού στην οποία τα Τουριστικά Γραφεία καλούνται να ανταποκριθούν αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη ζήτηση. Κωπηλασία και καταβάσεις σε ορμητικούς ποταμούς (canoe, kayak, rafting), φωτογραφικά σαφάρι, περιπλανήσεις-εξερευνήσεις (exploration), διαδρομές τετρακίνησης (4×4), αναρριχήσεις, προσανατολισμός (orienteering), ελεύθερες πτώσεις, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), εναέριες διαπεράσεις πάνω από λίμνες (flying fox) κ.τ.λ., είναι οι δραστηριότητες που ζητούνται συνήθως από νέους ανθρώπους, υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Ορεινός Τουρισμός

Σ’ αυτή τη μορφή τουρισμού τα Τουριστικά Γραφεία προσφέρουν δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε ορεινές περιοχές, όπως ορεινή πεζοπορία σε δύσβατα μονοπάτια και διαβάσεις, ορειβασία, αναρρίχηση κ.ά. με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Αυτή η μορφή Τουρισμού συνδυάζεται από τα Τουριστικά Γραφεία και με τον πεζοπορικό τουρισμό των “Μονοπατιών”, του διεθνούς δικτύου ορεινών διαδρομών (π.χ. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4/6 το οποίο ξεκινά από τα Πυρηναία και συνδέει τις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου).

Κάστρο Σελίνου στην Παλαιόχωρα

Κάστρο Σελίνου στην Παλαιόχωρα

Ιστορικός Τουρισμός

Ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς, παραδοσιακοί οικισμοί και συνοικίες δίνουν το στίγμα ενός τουριστικού τόπου, όπου η ανθρώπινη παρουσία εντοπίζεται στις διάφορες διαδρομές της. Τα Τουριστικά Γραφεία διοργανώνουν επισκέψεις σε μεμονωμένα ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ή διαδρομές σε ιστορικά μνημεία μιας ευρύτερης περιοχής, καθώς και στα μουσεία που είναι κοντά σε αυτά. Στα προγράμματα των Διοργανωτών Τουριστικών Ταξιδιών (Tour Operator) είτε περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και τόπους είτε προτείνονται και πωλούνται στους κατά τόπους τουριστικούς προορισμούς από τα συνεργαζόμενα Τουριστικά Γραφεία Εισερχόμενου Τουρισμού ή τους Ανταποκριτές τους. “Τα μνημεία και τα μουσεία” αποτελούν ένα από τα ελκυστικότερα στοιχεία της τουριστικής προσφοράς ενός τόπου. Η γνωριμία με τα τουριστικά μνημεία πολλές φορές συνδυάζεται και με εκδηλώσεις (μουσικές, ήχος και φως, κ.ά.), οι οποίες διεξάγονται μέσα ή δίπλα στα ιστορικά μνημεία και χώρους.

Kandanos, Crete, Greece

Εκκλησία της Αναλήψεως

Θρησκευτικός Τουρισμός

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι από τις παλαιότερες μορφές τουρισμού. Το προσκύνημα σε ιερούς χώρους υπήρξε αιτία τουρισμού σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους π.χ. Δελφοί, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Μέκκα. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποσκοπεί στη μετακίνηση ατόμων, μεμονωμένα ή συλλογικά, προς ορισμένο τόπο στη χώρα μόνιμης διαμονής τους ή στο εξωτερικό, είτε για λόγους λατρείας είτε ως συμμετοχή σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (Παναγία της Τήνου, Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, Παναγία της Λούρδης, κ.ά.). Τα Τουριστικά Γραφεία προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα, συνήθως περιορισμένης χρονικής διάρκειας και χαμηλού κόστους για επίσκεψη σε εκκλησίες και μοναστήρια, προσκυνήματα κ.ά. ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία του θρησκευτικού τόπου.

Επιλεκτικός Τουρισμός

Αυτή τη μορφή τουρισμού την πραγματοποιούν άτομα υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, κάνοντας συνήθως ατομικό τουρισμό. Για το Τουριστικό Γραφείο, αυτό σημαίνει ότι: ü είτε αγοράζουν ατομικά τουριστικά πακέτα, είτε “φτιάχνουν” το πακέτο τους, όπως αυτοί θέλουν και ζητούν από το Τουριστικό Γραφείο να το υποστηρίξει, είτε δεν αγοράζουν καθόλου τουριστικά πακέτα και αγοράζουν διάφορες τουριστικές υπηρεσίες μεμονωμένα.

Κάμπινγκ Παλαιόχωρα

Κάμπινγκ Παλαιόχωρα

Λαϊκός Τουρισμός

Οι τουρίστες του λαϊκού τουρισμού ταξιδεύουν συνήθως με ιδιωτικά αυτοκίνητα, τροχόσπιτα ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα, μοτοσικλέτες κ.τ.λ. Εξυπηρετούνται σε κάμπινγκ (camping) που βρίσκονται σε οδικούς άξονες, στις παρυφές των πόλεων, σε τουριστικές τοποθεσίες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ. Πρόκειται για τουρίστες μάλλον χαμηλών εισοδημάτων, που κάνουν, συνήθως, οικογενειακό τουρισμό. Η συμβολή των Τουριστικών Γραφείων είναι μάλλον μικρή και συνίσταται στην παροχή τουριστικών πληροφοριών και εξυπηρετήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Κοινωνικός Τουρισμός

Ο κοινωνικός ή επιδοτούμενος (από το κράτος) τουρισμός είναι το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, άμεσων ή έμμεσων, που διευκολύνουν τη συμμετοχή στον εσωτερικό τουρισμό των ασθενέστερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Συγχρόνως, μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ασκείται πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης στον τόπο υποδοχής τουριστών και δίδεται λύση στο πρόβλημα της τουριστικής εποχικότητας και πληρότητας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα Τουριστικά Γραφεία περιορίζονται στην οργάνωση των τοπικών μετακινήσεων και εκδρομών. Στα προγράμματα συμμετέχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, οικισμοί, αγροτουριστικά καταλύματα και μέσα μαζικής μεταφοράς με εκπτωτικά εισιτήρια

Αγροτικός Τουρισμός

Είτε με την έννοια του τουρισμού του αγροτικού χώρου (rural tourism) είτε με την έννοια του τουρισμού του αγροκτήματος (farm tourism), ο αγροτοτουρισμός ή αγροτουρισμός (agritourism ή agrotourism) είναι “εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό, από τους απασχολούμενους κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Ακόμα, ο αγροτουρισμός στηρίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων τοπικών πόρων, ικανοποιεί εξειδικευμένες προσωπικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και αποβλέπει στη συγκράτηση ή και επιστροφή του τοπικού πληθυσμού, στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας και στην άνοδο του βιοτικού και πολιτιστικού του επιπέδου”. Στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει δύο βασικοί τύποι του αγροτοτουρισμού:

  1. οι διακοπές στην αγροτική εκμετάλλευση (farm house holidays)
  2. η διανυκτέρευση με πρωινό (Bed and Breakfast: ΒΒ)

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει την πλήρη φιλοξενία των τουριστών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν στη ζωή των αγροτών και μερικές φορές και στις αγροτικές δραστηριότητες. Ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει τη δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων σε μη αστικές περιοχές και στα οποία καταλύματα προσφέρεται μόνο διανυκτέρευση με πρωινό, χωρίς τη συμμετοχή του αγροκτήματος. Ο αγροτουρισμός, ως δραστηριότητα του εξωαστικού χώρου, μπορεί και ανταποκρίνεται στο νέο πρότυπο του ενεργού τουρισμού υπαίθρου, σύμφωνα με το οποίο συνδυάζονται oι διακοπές στην ύπαιθρο με πλήθος άλλων ενασχολήσεων, όπως είναι η μόρφωση, η υγιεινή ζωή, η άθληση, η περιπέτεια, τα χειμερινά σπορ, οι δραστηριότητες στο βουνό και στη θάλασσα, τα θρησκευτικά και κοινωνικά γεγονότα, η μελέτη της πανίδας και της χλωρίδας ενός τόπου κ.ά. Η αγροτουριστική αγορά, για τα Τουριστικά Γραφεία, είναι μια πρόκληση, γιατί ο συνδυασμός των τουριστικών “πακέτων” πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τη “φέρουσα δυνατότητα” του αγροτουριστικού τόπου, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των φυσικών και ανθρωπογενών του πόρων.

Τουρισμός του Γυμνισμού

Ο Γυμνιστικός Τουρισμός θεσμοθετημένα αναπτύσσεται ως προϊόν σε οργανωμένα γυμνιστικά κέντρα, “Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών”, με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και με τη φυσική ή τεχνητή απομόνωση του χώρου λειτουργίας των κέντρων αυτών.

Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας

Η τρίτη ηλικία διαθέτει δυναμικά χαρακτηριστικά, όπως ελεύθερο χρόνο, σταθερό εισόδημα, μεγάλη επιθυμία για τουρισμό και κινητικότητα σε κοντινές αποστάσεις από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αποτελούν μια καινούρια διευρυνόμενη ομάδα καταναλωτών τουρισμού. Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας συνδέεται με τον κοινωνικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας ή θεραπευτικό, τον τουρισμό παραχείμασης, το μορφωτικό τουρισμό, γιατί έχουν ως σημείο αναφοράς την ίδια πληθυσμιακή ομάδα. Τα Τουριστικά Γραφεία συνθέτουν και προσφέρουν σε αυτή την κατηγορία πελατών προϊόντα που συνδυάζουν ιεραρχικά την ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους, όπως τις επιδοτήσεις του κοινωνικού τουρισμού για την κάλυψη αναγκών θεραπευτικού τουρισμού (λουτροθεραπείες) ή τουρισμού παραχείμασης.

Τουρισμός Υγείας ή Θεραπευτικός και ο Θερμαλισμός (Thermalisme)

Σ’ αυτή τη μορφή τουρισμού τα Τουριστικά Γραφεία καλούνται να καλύψουν ένα σύνθετο “προϊόν”, όπου κυρίαρχο κίνητρο είναι η βελτίωση της υγείας ή η θεραπεία ορισμένων ασθενειών των τουριστών, σε τόπο που διαθέτει τους φυσικούς πόρους (ιαματικές πηγές, κλίμα), καθώς και τις σχετικές ιατρικές και φυσιοθεραπευτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Κέντρα ιαματικών λουτρών, σανατόρια, αναπαυτήρια, διαιτητικά κέντρα, ξενοδοχεία-κέντρα υγείας (hotel-health center) συνθέτουν μια μεγάλη ομάδα τουριστικών εγκαταστάσεων που προσφέρουν υδρόλουτρα, λασπόλουτρα, ηλιόλουτρα, μασάζ, σάουνα, αθλητισμό, γυμναστική, φυσιοθεραπεία, επιστημονικό διαιτολόγιο κ.ά. με γιατρούς, νοσοκόμους, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, ραδιολόγους, μασέρ, γυμναστές, συνοδούς. Καλύπτονται έτσι σε συνδυασμό οι ανάγκες μεγάλου αριθμού ενδιαφερόμενων ανθρώπων με παρεχόμενα στοιχεία τον τουρισμό, την ιατρική καλύψη, την κοινωνική ασφάλιση, την κοινωνική πρόνοια (κοινωνικός τουρισμός). Το είδος αυτό του τουρισμού, χαρακτηρίζεται από:

  • την ιδιαιτερότητα των καταναλωτών (άτομα δεύτερης και τρίτης ηλικίας, εύπορα, προερχόμενα από μεγαλουπόλεις),
  • τη συνεχή τουριστική ροή και ολόχρονη τουριστική περίοδο με ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα,
  • τη διεθνή στροφή στις φυσικές θεραπευτικές αγωγές και τις διακοπές- “ξεκούραση” (relax).

Θα χαρούμε να σας δούμε στα μέρη σας, να σας ξεναγήσουμε στις όμορφες γωνιές του τόπου μας και να σας κεράσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα!

 

Σχολιάστε

Top