Το γαλακτοκομικό και τυροκομικό προϊόν στην περιοχή Καντάνου – Σελίνου

Γράφει η Αρχόντισσα Κατάκη,

Τηριά της Κρήτης, Πηγή: https://www.greekgastronomyguide.gr

Τηριά της Κρήτης, Πηγή: https://www.greekgastronomyguide.gr

Η Κρήτη θεωρείται ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης τυριού παγκοσμίως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού αποτελούν τη βάση πολλών παραδοσιακών πιάτων. Ωστόσο το τυρί στην Κρήτη μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του καθ όλη τη διάρκεια της ημέρα, είτε ως συνοδευτικό, είτε ως ορεκτικό. Επίσης μπορεί να προσφερθεί ως κύριος μεζές ή επιδόρπιο.

Η κτηνοτροφία έχει τις ρίζες της στην Κρήτη εδώ και πολλούς αιώνες και η μόνο διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν αποτελεί η χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος. Εντούντοις όμως, υπάρχουν ακόμα κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές. Για να γίνει η τυροκόμηση το γάλα υποκειται σε επεξεργασία. Πρώτα παστεριώνεται και έπειτα με την προσθήκη καλλιέργειας, θερμαίνεται σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας ώστε να μετατραπεί σε τυρί.

Τα σημαντικότερα τυριά της Κρήτης είναι η γαλομυζήθρα, η γραβιέρα Κρήτης, το κεφαλοτύρι Κρήτης, η μαλάκα, ή μυζήθρα ή αθότυρος, η ξινομυζύθρα, το πηκτόγαλο Χανίων, η Στάκα, το Στακοβούτυρο, το τυρομάλαμα και το τυροζούλι.

Για να μάθουμε περισσότερα για την παραγωγή και την επεξεργασία τυριού επισκεφτήκαμε τοπικό τυροκομείο και συνομιλήσαμε με τον κό. Νεκτάριο Κατάκη, κάτοικο του χωριού Κάντανος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας τυριού.

Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη:

-Καλησπέρα σας κε. Κατάκη,

-Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας για μια συνέντευξη στη σχολική μας εφημερίδα σχετικά με τα το τυρί της Κρήτης.

-Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να αναδείξετε μέσω της σχολική σας εφημερίδα τα τοπικά μας προϊόντα.

-Θα ξεκινήσουμε με την πρώτη μας ερώτηση. Ποιο (γαλακτοκομικό-τυροκομικό) προϊόν επιλέγουν οι καταναλωτές;

-Ο τόπος μας είναι γνωστός για πολλά προϊόντα, ιδίως για τα γαλακτοκομικά –τυροκομικά προϊόντα που παράγονται σε αυτόν. Αυτά φημίζονται λόγω της γεύσης τους και της ποιότητας τους. Οι καταναλωτές τις περιοχής μας συνηθίζουν να επιλέγουν προϊόντα όπως η γραβιέρα, πυχτόγαλο, γιαούρτι, ανθότυρο και σε μικρότερο ποσοστό το λευκό τυρί.

-Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής σας;

-Τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας είναι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ημέρας χωρίς προσθήκη κάποιου ανθόγαλου ή άλλων συντηρητικών.

-Που διατίθενται – που μπορεί κάποιος να τα αγοράσει;

-Τα προϊόντα μας μπορεί κάποιος να τα βρει στα τυροκομεία κάθε περιοχής, από τα τοπικά καταστήματα ή και από κάποιες υπεραγορές.

-Πως διαφημίζονται-προωθούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά;

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής μας διαφημίζονται κυρίως από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους ίδιους τους πελάτες μας δηλαδή από στόμα σε στόμα.

Πόσα άτομα απασχολούνται στην παραγωγή τους;

-Όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση , χρειάζεται ένας αριθμός ατόμων για να λειτουργήσει. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος της, δηλαδή μια οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί με τα άτομα της οικογένειας της, ενώ μια μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα χρειάζεται μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

-Περιλαμβάνονται κάποια από αυτά στη μεσογειακή διατροφή και αν ναι ποια;

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στην μεσογειακή διατροφή και επιπλέον βρίσκονται στην καθημερινή κατανάλωση στην διατροφική πυραμίδα για παράδειγμα το γιαούρτι.

-Σε ποιες συνταγές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν;

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, όπως η γραβιέρα σε σαγανάκι ή και σε άλλα φαγητά, το πυχτόγαλο, η φέτα και ο ανθότυρο για την παρασκευή καλιτσουνιών, τυροπιτών, μπουγάτσας και για άλλα πολλά παρασκευάσματα.

-Πως γίνεται η συσκευασία τους και η διατήρηση τους;

-Η συσκευασία κάθε προϊόντος ποικίλει ανάλογα με το προϊόν καθώς κάποια από αυτά είναι κλεισμένα αεροστεγώς ή σε δοχεία και διατηρούνται σε ψυγεία με συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία θαλάμου.

-Ποιες είναι οι προοπτικές ενασχόλησης με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

-Οι προοπτικές για το μέλλον του επαγγέλματος φαίνονται να είναι ευνοϊκές καθώς ο κόσμος πλέον ψάχνει να βρει ντόπια προϊόντα, από φρέσκα υλικά και καλή ποιότητα.

-Πως θα μπορούσε ένας απόφοιτος του τμήματος οικονομικών σπουδών να βοηθήσει σε μια τέτοιους είδους επιχείρηση;

-Επιπλέον, ένας απόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών με τις γνώσεις που διαθέτει στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην επέκταση της επιχείρησης.

- Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την τιμή που μας κάνατε να μιλήσετε στην εφημερίδα μας και σας να ευχηθούμε καλές δουλειές και καλή συνέχεια.

- Σας ευχαριστώ και εγώ από την πλευρά μου και σας εύχομαι καλή συνέχεια στην πολύ καλή προσπάθεια που κάνετε μέσα από την σχολική σας εφημερίδα ώστε να αναδειχθούν οι αξίες και οι ομορφιές αυτού του τόπου.

 

Σχολιάστε

Top