Θηράματα
Λαγός
O λαγός είναι γένος φυτοφάγων θηλαστικών, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των λαγιδών. Το μήκος του κυμαίνεται από 50 έως 75 εκατοστά και το βάρος του φτάνει τα 4-6 κιλά. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον. Είναι γρήγορο και ευκίνητο ζώο, καθώς τρέχει με 70 χιλιόμετρα την ώρα αλλά ποτέ σε ευθεία, ώστε να παραπλανά τους διώκτες του, ενώ μπορεί να πηδήξει πάνω από 5 μέτρα. Κατοικεί σε ποικιλία βιοτόπων, από ερήμους, εύφορες πεδιάδες και δασώδεις βουνοπλαγιές μέχρι την τάιγκα του μακρινού βορρά. Είναι μάλλον νυκτόβιο ζώο και τρέφεται με λαχανικά και τεύτλα.
Πέρδικα
Η πέρδικα είναι κοινή ονομασία πτηνών του γένους Πέρδιξ ή Αλεκτορίς, που ανήκουν στην οικογένεια των Φασιανιδών και στην τάξη των Ορνιθόμορφων. Το γένος αυτό περιλαμβάνει οκτώ είδη. Πρόκειται για ενδημικά πτηνά, που ζουν κατά σμήνη στις εύκρατες ζώνες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και αναπαράγονται νωρίς την άνοιξη, οπότε και χωρίζονται σε ζευγάρια. Κάθε αρσενικό ορίζει μια δική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται αποκλείοντας την είσοδο των άλλων αρσενικών σε αυτή. Την ίδια περίοδο τα αρσενικά εκφέρουν μια κραυγή, που είναι προειδοποιητική για τα άλλα αρσενικά και συγχρόνως κάλεσμα για το θηλυκό. Τους θερινούς μήνες ανεβαίνουν σε ορεινές και δροσερές περιοχές, ενώ το χειμώνα πηγαίνουν χαμηλότερα. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι τα σαρκοβόρα ζώα που τις κυνηγούν για το νόστιμο κρέας τους. Το πτηνό αυτό απειλείται στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός της έχει μειωθεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, το κυνήγι της πέρδικας σε αρκετές ελληνικές περιοχές είναι εντελώς απαγορευμένο.
Τσίχλα
Η τσίχλα (κίχλη) είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογένειας των Κιχλιδών. Το μέγεθός του είναι 21-27 εκατοστά και το βάρος του 30-120 γραμμάρια ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκει. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα τους το οποίο ποικίλει.
Είναι είδος μεταναστευτικό. Περνάει τον χειμώνα στη νότια Ευρώπη και την Αφρική. Μεταναστεύει σχεδόν πάντα το βράδυ. Οι τσίχλες κατά τη μετανάστευσή τους χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να συγκροτήσουν τη συνοχή των κοπαδιών όταν πρόκειται να χαθεί ο προσανατολισμός.
Οι τσίχλες τρέφονται με έντομα, σκουλήκια και σπόρους. Επειδή δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ελιές, τις συναντάμε σε μεγάλο αριθμό κατά την περίοδο της συγκομιδής σε ελαιώνες. Όταν τα υπόλοιπα είδη τροφής δεν είναι διαθέσιμα, κυρίως κατά τη διάρκεια πολύ κακών καιρικών συνθηκών, προτιμούν τα σαλιγκάρια, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους.
Οι τσίχλες είναι είδη μονογαμικά. Το ζευγάρωμά τους ξεκινάει από τον χειμώνα, όμως διακόπτεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Τα ζευγάρια σχηματίζονται στις αρχές της άνοιξης. Τα αρσενικά κελαηδούν: τα ενδημικά αρσενικά ξεκινούν το κελάηδημά τους στα τέλη του χειμώνα, ενώ τα μεταναστευτικά κελαηδούν αφού επιστρέψουν στις περιοχές όπου αναπαράγονται και σταματούν στα μέσα Ιουλίου. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Ιούλιο. Οι τσίχλες φτιάχνουν φωλιές μέχρι 4 φορές τον χρόνο, αλλά όχι πάνω από 2 στις βόρειες περιοχές. Η γέννα περιλαμβάνει από 2 έως 6 αβγά. Η επώαση διαρκεί 10-16 ημέρες και γίνεται μόνο από το θηλυκό.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.