Τι είναι λοιπόν τα logistics ;

LOGISTICS

Επιμέλεια: Θεοδώρα Δήμα

Ο όρος «logistics» εμφανίζεται αρκετά συχνά στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει πραγματικά.

Τι είναι λοιπόν τα logistics ;

Τα Logistics , ή πιο σωστά η Διοίκηση Logistics θεωρείται σήμερα από πολλούς ως ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και από τους βασικότερους ανταγωνιστικούς παράγοντες στην επιχειρηματικότητα.

Η Διοίκηση Logistics ορίζεται ως η διαδικασία του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικής και αποδοτικής ροής και αποθήκευσης προϊόντων, υπηρεσιών και σχετικών πληροφοριών από την αρχική παραγγελία / παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση στον τελικό καταναλωτή, με σκοπό την εκπλήρωση των απαιτήσεων του πελάτη. Περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού λειτουργιών (όπως προμήθειες, διακίνηση υλικών, πρόβλεψη ζήτησης, αποθέματα, επεξεργασία παραγγελιών, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορές, ανταλλακτικά και επισκευές, εξυπηρέτηση πελατών, αντιμετώπιση επιστρεφόμενων προϊόντων, ανακύκλωση και αποκομιδή απορριμμάτων, κλπ.), για να μετασχηματίσει τις πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τους προμηθευτές, σε έτοιμα προϊόντα που προσφέρονται στους πελάτες.

Για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα που θέλει να στείλει τα προϊόντα του στον Καναδά, μπορεί να προσλάβει μία εταιρία που παρέχει υπηρεσίες logistics και αυτή η εταιρία θα φροντίσει πχ:

• να συσκευάσει τα προϊόντα του εργοστασίου για μεταφορά,
• να τα αποθηκεύσει,
• να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα για την έξοδο από τη χώρα,
• να εκδώσει έγγραφα για την εισαγωγή στις ενδιάμεσες χώρες και στον τελικό προορισμό – στον Καναδά,
• να προστατεύσει τα προϊόντα μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό,
• να βρει κατάλληλα μεταφορικά μέσα που θα τα μεταφέρουν χωρίς να αλλοιωθούν,

Αποτελεί επίσης, το τμήμα μιας ευρύτερης έννοιας της Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που επεκτείνεται πέρα από την επιχείρηση περιλαμβάνοντας τη διαχείριση όλων των ροών του καναλιού διανομής από τον προμηθευτή έως τον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις που μπορεί να είναι προμηθευτές πρώτων υλών, μεταφορείς, παραγωγοί / κατασκευαστές, κέντρα διανομής, χονδρέμποροι, λιανέμποροι και πελάτες. Το σύστημα Logistics και Εφοδιαστικής Αλυσίδας σε παγκόσμια βάση εξασφαλίζει τη συνεχή διαθεσιμότητα των τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, πετρελαίου και άλλων κρίσιμων (απαραίτητων για τη ζωή) προϊόντων, ενώ σε μία επιχείρηση, επιδιώκει την καθημερινή εκτέλεση των παραγγελιών. Συνεπώς, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής όλων των ανθρώπων. Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι ο κλάδος των επαγγελμάτων που αφορούν στη Διοίκηση Logistics ασκεί μία τεράστια επίδραση στην Ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς (και όχι μόνο) παράγοντες που επηρεάζουν το σύνολο των συναλλαγών κάθε αγοράς, απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζόμενων και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το κόστος λειτουργιών κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Logistics Vs διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υπηρεσίες Logistics χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως ταυτόσημοι όροι. Ωστόσο, αν και μοιάζουν, δεν είναι το ίδιο. Από την μια η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει μέσα πολλές υπηρεσίες, όπως ότι θα έχετε τα προϊόντα που χρειάζεστε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και στη συνέχεια θα παραδοθούν άμεσα και με το μικρότερο κόστος. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρεται στη συνεργασία μεταξύ εταιρειών που φέρνουν σε επαφή πελάτες, προμηθευτές και άλλους συνεργάτες, βελτιστοποιώντας την εμπειρία του τελικού παραλήπτη.

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπου απασχολούνται τα στελέχη υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτείνονται σε όλο το φάσμα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών).

Το είδος των επιχειρήσεων που απασχολούν στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας δραστηριοποιείται τόσο στο δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ωφέλειας κ.λ.π.) όσο και στον ιδιωτικό στα τμήματα προμηθειών, διαχείρισης αποθεμάτων, διακίνησης υλικού ειδικότερα:

- Νοσοκομεία και κλινικές.

- Μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφάλειας.

- Εμπορευματικά κέντρα

- Τελωνεία, Αερολιμένες κτλ.

- Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κτλ.)

- Οργανισμοί λιμένων και μεταφορών (ΟΣΕ).

- Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας ( 3PL και 4PL).

- Μεταφορικές, Ναυτιλιακές, Αεροπορικές, Ξενοδοχειακές, Εμπορικές και λοιπές διαμετακομιστικές επιχειρήσεις.

- Βιομηχανίες

- Βιοτεχνίες.

- Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

- Εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα εφοδιαστικής διαχείρισης.

- Εταιρείες πληροφοριακών συστημάτων που έχουν σχέση με Logistics.

- Τραπεζικός κλάδος.

 

Πηγές : ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΑΙΟΛΟΣ TEAM,ΑΙΟΛΟΣ TEAM

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης