Το άγχος των εξετάσεων

agxos

Επιμέλεια: Ζωή Χατζηδέλη

Τις μέρες των πανελληνίων εξετάσεων, μαθητές και γονείς κατακλύζονται από συναισθήματα αγωνίας και άγχους. Για όσους έχουν ξαναδώσει, η εμπειρία αυτή αποτελεί μια γνώριμη κατάσταση. Για τους περισσότερους μαθητές όμως οι πανελλαδικές εξετάσεις φαντάζει κάτι άγνωστο, αγχωτικό, μέχρι και τρομακτικό.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μία απαιτητική κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς, το άγχος από μόνο του δεν είναι κάτι καταστροφικό. Η συχνότητα κι η έντασή του είναι αυτές που καθορίζουν κατά πόσο το συναίσθημα αυτό βιώνεται ως δυσφορία και άρα, προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία και στην επιτυχία.

Ο μαθητής που εμφανίζει έντονο και μη διαχειρίσιμο άγχος φοβάται ότι κινδυνεύει από μία πιθανή αποτυχία. Βλέπει την αποτυχία ως κάτι ιδιαίτερα απειλητικό το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή του. Συνήθως πίσω από το καταστροφικό άγχος κρύβεται η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποτύχω κι ότι αν αποτύχω, θα είμαι ένας αποτυχημένος κι ότι η ζωή μου θα καταστραφεί.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να μειώσεις το άγχος σου αρχικά αν αφιερώσεις λίγο χρόνο να κάνεις πιο θετικές σκέψεις και εξετάσεις πιο απλά στο μυαλό σου την κατάσταση. Αυτό που ξέρουν οι ειδικοί σήμερα είναι, πως όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι το άγχος που νιώθουν ως κάτι κακό, που δεν έπρεπε να υπάρχει, στην πραγματικότητα καταφέρνουν να επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο τις αρχικές καταστροφικές τους σκέψεις!

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν:

  1. Ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας και μελέτης
  2.  Ένα πρόγραμμα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας. Μετράει η «ποιότητα» και όχι η «ποσότητα» της μελέτης
  3.  Προσοχή και σωστή αυτοσυγκέντρωση την ώρα της μελέτης για να λειτουργεί καλύτερα η μνήμη
  1. Πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό  τους
  2. Πίστη για την επιτυχία
  3. Προσοχή στη διατροφή τους (ελαφρύ φαγητό, υγιεινή διατροφή, όχι πολλούς καφέδες)
  4. Προσοχή στα τσιγάρα και το αλκοόλ
  5. Προσοχή στο ωράριο του ύπνου. Όχι λιγότερο ύπνο από 6-7 ώρες το βράδυ. Ο ύπνος να είναι ήσυχος και ήρεμος.
  6. Σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

*Σε περίπτωση «τρακ»

Αν την ώρα των εξετάσεων νοιώσετε ( οι υποψήφιοι) ότι οι πληροφορίες και οι γνώσεις ξαφνικά «εξαφανίστηκαν» από τη μνήμη σας τότε: να πάρετε βαθιές αναπνοές με ρυθμό (εισπνοή από τη μύτη-εκπνοή από το στόμα). Να σφίξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε τα χέρια σε γροθιά και μετά ν’ αφήσετε τους μυς να χαλαρώσουν (τουλάχιστον 3 φορές).

Να κλείσετε για 10-15 δευτερόλεπτα τα μάτια και να υπενθυμίσετε τον εαυτό σας ότι εσείς ελέγχετε την κατάσταση και όχι το αντίθετο.

Το ΑΓΧΟΣ είναι αναπόφευκτο. Όταν το άγχος ελέγχεται λειτουργεί θετικά, γιατί συντελεί στην ετοιμότητα. Όταν το άγχος δεν ελέγχεται, ο υποψήφιος αντιμετωπίζει δυσκολίες κι έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Πτυχιούχος ή μη, αριστούχος ή όχι, στην ζωή – την σκληρή και άδικη πολλές φορές- θα προχωρήσει αυτός που δεν θα το βάλει κάτω, αυτός που κι αν έπεσε θα σηκωθεί, αυτός που δεν θα καταρρεύσει μπροστά σε μία αποτυχία, δεν θα τα βάψει μαύρα, αλλά θα μάθει από αυτήν, θα σηκωθεί και θα συνεχίσει.

Και όπως είπε και ο Steve Maraboli (συγγραφέας) «Σου ορκίζομαι ότι τίποτα δεν είναι τόσο χαοτικό όσο φαίνεται. Τίποτα δεν αξίζει να υποβιβάζει την υγεία σου. Τίποτα δεν αξίζει τόσο για να δηλητηριάζεσαι με στρες, άγχος και φόβο.»

 

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/

https://soulscan.gr/

https://www.alfavita.gr/

https://www.mytwins.gr/

https://enallaktikiagenda.gr/

Εικόνα:

https://www.frosomitsiou.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης