Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

     Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο ∙ το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο απολιθωμένου δάσους στην Αριζόνα. Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς, Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται σε πολλά μέρη του νησιού, όπως στον Μόλυβο, στον Πολιχνίτο και στο Ακράσι. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή στάχτη με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας. Επιπλέον,  σχηματίστηκαν υδροθερμικά διαλύματα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου τα οποία κάλυψαν τους κορμούς των δέντρων με αποτέλεσμα την απολίθωση τους. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι και οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού, είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

     Το απολιθωμένο δάσος είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985. Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1987, ενώ το 1994 ιδρύθηκε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι που έχει ως σκοπό τη μελέτη, ανάδειξη και προστασία του απολιθωμένου δάσους. Από το 2000 το μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Υπάρχουν ακόμη πέντε προστατευμένες εκτάσεις, το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Σιγρίου, το θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης και το πάρκο Χαμανδρούλας.  Η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος έχει έκταση 150.000 στρέμματα. Η συνολική έκταση των πάρκων ανέρχεται σε 516,5 στρέμματα. Ένας από τους κορμούς που ανακαλύφθηκε έχει διάμετρο 3,7 μέτρα και περίμετρο 14 μέτρα ∙ είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί.

     Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί «ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας με σπάνια παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία»  σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/

http://www.petrifiedforest.gr/

 

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια της Γ΄   Γυμνασίου )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης