Το πέταγμα του χαρταετού

 

     Η Καθαρά Δευτέρα είναι συνυφασμένη με το πέταγμα του χαρταετού. Γιατί όμως πετάμε χαρταετό και τι συμβολίζει στην Ελλάδα; Το έθιμο έφτασε στην Ελλάδα από την ανατολή και συμβολίζει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς, καθώς και την είσοδο στην περίοδο της Σαρακοστής.

    Η ιστορία όμως του χαρταετού αρχίζει από τη μακρινή Κίνα περίπου 2.500 χρόνια πριν όπου τον χρησιμοποιούσαν σε τελετές και σε τελετουργίες, προκειμένου να διώξουν μακριά το κακό. Πίστευαν πως όσο πιο ψηλά έφτανε ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα ήταν οι άνθρωποι. Η διαφορά με το σημερινό δικό μας χαρταετό είναι πως τότε τον έφτιαχναν από μετάξι ή μπαμπού.

     Σύμφωνα με ιστορικές πηγές συναντάμε μία παραλλαγή του χαρταετού και στην αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας από τον Τάραντα χρησιμοποίησε τον χαρταετός σε μελέτες του σχετικά με την αεροδυναμική. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστική η απεικόνιση ενός κοριτσιού που κρατάει μια σαΐτα δεμένη με νήμα σε αγγείο της κλασικής περιόδου, πράγμα που μαρτυρεί την ύπαρξη του χαρταετού στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

     Το πέταγμα του χαρταετού, λοιπόν. ξεκίνησε από μέρος τελετουργίας χρησιμοποιήθηκε όμως ποικιλοτρόπως μέσα στους αιώνες -ακόμη και ως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας-, ώσπου  σήμερα αποτελεί αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων.

Πηγές

https://www.omorfizoi.gr/

https://www.notospress.gr/

https://eclass31.weebly.com/

 

Ελένη Λιτσάκη ( μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης