Το σχολείο μας- Το σχολείο της καρδιάς μας!

    Το σχολείο μου αντικειμενικά ήταν πολύ όμορφο σαν κτήριο. Δέσποζε στην μέση μια μεγάλης αυλής και είχε μια φαρδιά μαρμάρινη σκάλα με φαρδιά μπράτσα που τα ανεβοκατεβαίναμε όλη μέρα τσουλώντας. Οι αίθουσες του ήτανε μεγάλες φωτεινές με πολλά παράθυρα .Τα διαλείμματα του χαρούμενα κι ανέμελα. Το αγαπούσα το σχολείο μου.

    Μ’ άρεσε να βρίσκομαι μέσα στον χώρο του. Με έκανε να αισθάνομαι, όπως τα πουλιά στην φωλιά τους, ασφάλεια και αγάπη. Ήρθαν έτσι όμως οι περιστάσεις και περισσότερο οι απερίσκεπτες επιλογές και αναγκάστηκα να το αφήσω πολύ νωρίς .

    Όλα αυτά τα χρόνια άλλες δραστηριότητες και κυρίως υποχρεώσεις απορροφούσαν τον χρόνο μου .Στο μυαλό μου, όμως, σε μια μικρή γωνίτσα ήταν εγκλωβισμένη η σκέψη να ξαναπάω να το τελειώσω να γίνω αρτιμελής πλέον, γιατί έτσι ένιωθα σαν να είχα κάποια αναπηρία σαν να μου έλειπε κάποιο μέλος απ” το σώμα μου.

    Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και λίγο, μια σταλίτσα ελάφρυναν τα πρέπει και βρέθηκε ο χρόνος και πήγα. Απ” την πρώτη μέρα ένιωσα ότι ήμουν σαν ψάρι μέσα στο νερό. Βρήκα αυτό που μου έλειπε. Γνώση και ανθρωπιά .

    Το σχολείο για μένα είναι ταξίδι, ελευθερία ,αγάπη, ζωή και φως πολύ φως πνευματικό που φωτίζει το νου, ζεσταίνει  τις καρδιές και πλάθει καλύτερους ανθρώπους. (Λίτσα Γιαννάκη)

    Το σχολείο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Όταν ήμουν στη χώρα μου, προσπάθησα πολλές φορές να πάω στο σχολείο αλλά δεν μπορούσα. Τώρα όμως μπορώ. Μου αρέσει να γνωρίζω διαφορετικούς πολιτισμούς και να μαθαίνω νέα πράγματα.(Omιd Mehri, Sarwar Wakas)

            Πώς όμως μπορείς σε μια κόλλα χαρτί να μεταφέρεις εικόνες και συναισθήματα για έναν χώρο που είναι το δεύτερο σπίτι σου, για έναν χώρο που θα μου δώσει γνώσεις και εφόδια για το μέλλον; Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να σας ξεναγήσω στο δεύτερο σπίτι μου, στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές τάξεις. Το Εσπερινό Γυμνάσιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, στο χώρο που βρίσκονται τα κεντρικά Λύκεια και λειτουργεί από το σχολικό έτος 1989!! Η διάρκεια φοίτησης είναι έξι χρόνια (τρεις τάξεις του Γυμνασίου και τρεις Λυκειακές τάξεις).Το σχολείο μου δίνει την δυνατότητα να φοιτούν ανήλικοι (εφόσον εργάζονται) και ενήλικοι μαθητές, αλλά και παιδιά από άλλες χώρες. Έχω πολλούς συμμαθητές απ’ όλες τις ηλικίες και, παρ’ όλο που όλοι εργάζονται, αν και κουρασμένοι, είναι όλοι τους αποφασισμένοι. Με συμπαράσταση τη θέληση και την ανοχή και κατανόηση των καθηγητών συνεχίζουν ένα αγώνα δύσκολο. Χωρίς ανταγωνισμούς και με θετική διάθεση για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση… Χαίρομαι πολύ που το σχολείο μου, μού δίνει μια δεύτερη ευκαιρία! (Νίκη Χαραλάμπους)

    Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μου. Το σχολείο είναι ένα περιβάλλον όπου μπορείς να προοδεύσεις και να πετύχεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου.(Edris Yaqubee)

    To Εσπερινό Γυμνάσιο είναι ένα κρατικό σχολείο που λειτουργεί τις βραδινές ώρες 7:00μμ-10:30μμ. Το σχολείο αποτελεί ένα καλό μαθησιακό περιβάλλον, με έμπειρους καθηγητές ποιότητας και υπάρχει πρόσβαση σε μαθησιακό και διδακτικό υλικό.

    Η φιλοσοφία του σχολείου είναι πολύ ωραία, καθώς ενθαρρύνει τους μαθητές και τους δίνει κίνητρα. Οι καθηγητές καλωσορίζουν τους ξένους μαθητές και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

    Θα ήθελα να προτείνω το σχολείο να ενθαρρύνει τους καθηγητές να μιλούν αγγλικά έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για τους ξένους μαθητές να καταλαβαίνουν τα Ελληνικά και τα υπόλοιπα μαθήματα που διδάσκονται. (Mincailu Barrie)

    Εδώ και τρία χρόνια είμαι ξανά μαθήτρια, μαθήτρια στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Όταν βρέθηκα ξανά -μετά από πολλά χρόνια- στα θρανία, ένιωσα μια συγκίνηση. Επιτέλους ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα! Οι λόγοι που πήρα την απόφαση πολλοί με πιο βασικό την ανεύρεση εργασίας, κάτι πολύ δύσκολο χωρίς το απολυτήριο του γυμνασίου. Όταν όμως ξεκίνησα τα μαθήματα, βρέθηκα σε έναν άλλο κόσμο. Έμαθα και εξερεύνησαν πρώτα από όλα τον εαυτό μου και ακολούθως ανέπτυξα τις γνώσεις μου και τις δυνατότητές μου με τη βοήθεια πάντα των καθηγητών.

    Το σχολείο για μένα ανεξαρτήτου ηλικίας είναι ένα τρένο που εσύ επιλέγεις αν θα το πάρεις ή θα το προσπεράσεις. Από τη μικρή ηλικία που ξεκινάς σου προσφέρει γνώση, κοινωνικοποίηση, ομαδικότητα, σού ανοίγει τα φτερά για να πετάξεις προς τα όνειρά σου που ποτέ δεν είναι αργά να τα κυνηγήσεις. Το σχολείο είναι ζωή και η ζωή σχολείο, το ένα διδάσκει το άλλο -τουλάχιστον αυτό σημαίνει για μένα. (Σοφία Μιμή)

    Μου αρέσει το σχολείο επειδή πρώτον με το διάβασμα μπορούμε να γίνουμε σημαντικοί άνθρωποι για την κοινωνία και είμαι πολύ χαρούμενος που σπουδάζω σ’ αυτήν τη χώρα. Προσπαθώ να μάθω την κουλτούρα της χώρας για να μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους. Όσο θα βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα, θα δώσω προτεραιότητα στο σχολείο για να είμαι σημαντικός άνθρωπος για την οικογένειά μου και την χώρα αυτή. (Omid Alizadeh)

    Οι καθηγητές μου είναι όλοι πολύ καλοί. Μου αρέσει πολύ το σχολείο. Διαβάζω τρεις με τέσσερις ώρες κάθε μέρα.(Gul Zaman)

     «Σχολείο» για μένα σημαίνει μορφώνομαι κάθε ημέρα, μαθαίνω νέα και σημαντικά πράγματα για το παρελθόν και το μέλλον και αυξάνω τις γνώσεις μου. Παραμένω θετική και αισιόδοξη για τη μελλοντική μου καριέρα, είμαι ανεξάρτητη. Το σχολείο είναι επίσης μια ωραία ευκαιρία να επικοινωνείς με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, να μαθαίνεις για τις κουλτούρες τους και να αποκτάς φίλους από άλλες χώρες. (Shirin Shojaei)

    Το σχολείο για μένα είναι μια μικρή απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι μια χαλάρωση και μια ηρεμία από το άγχος της ημέρας και της εργασίας. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία που ήθελα να δώσω στον εαυτό μου, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρώσεις τους στόχους σου και ας έχουν περάσει χρόνια και έχεις αποκατασταθεί επαγγελματικά. Επίσης το σχολείο σού δίνει και την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους που έχουν έρθει από άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή και για μια δεύτερη ευκαιρία -στη διάρκεια του διαλείμματος- μπορείς να μιλήσεις μ’ αυτούς, να ανταλλάξεις γνώμες και απόψεις και να μάθεις κάτι παραπάνω από τον τρόπο ζωής στη χώρα τους. Κλείνοντας αυτό που θέλω να πω είναι πως ποτέ δεν είναι αργά στη ζωή για τίποτα, όλα μπορούν να γίνουν, εκτός εάν αφήσουμε εμείς τη ζωή μας να φύγει χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Ας κάνουμε λοιπόν βίωμα την προτροπή του Νίκου Καζαντζάκη «φτάσε όπου δεν μπορείς». (Θωμάς Ζάρος)

    Το σχολείο, το εσπερινό σχολείο μου μοιάζει με σκάλα που πρέπει  να την ανεβούμε σκαλοπάτι, σκαλοπάτι. Σκαλοπάτι για τη γνώση, τη ζωή, την εμπειρία, τη μάθηση .Μια όμορφη διαδρομή που μπορεί να είναι εσπερινή, αλλά είναι ένας φωτεινός κήπος. Ένα όμορφο μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της γνώσης της ενσυναίσθησης και της ελευθερίας. Ένα- ένα πρέπει να τα ανέβουμε τα σκαλοπάτια. Βήμα – βήμα. Να μην αφήσουμε ούτε ένα σκαλί, όσο κι αν μας τρομάζει αυτό. Το καθένα σκαλοπάτι είναι ένα λιθαράκι, για να χτίσουμε το προσωπικό μας μονοπάτι .Ποτίζοντας τις ψυχές μας με το στάλαγμα της γνώσης, μ’ αυτό το αγνό υλικό, το πολύτιμο, που σμιλεύει τον νου και την ψυχή, να πορευτούμε σε όποια ηλικία κι αν είμαστε .Η τροφή της ψυχής είναι πολύτιμη και απαραίτητη κι όσο μας λείπει τόσο την αναζητάμε μέσα από τις πράξεις μας, μέσα από τα λάθη μας, μέσα από τη ζωή μας.

    Θεωρώ τύχη και ευλογία την παρουσία μου μέσα σ’ αυτό το ξέφωτο, μέσα σ’ αυτό το μονοπάτι που πορεύτηκα εδώ και τρία χρόνια. Πήρα δύναμη και πίστεψα στον εαυτό μου. Υπόσχομαι ότι το ταξίδι αυτό εδώ… Δεν σταματά!!! (Αναστασία Κατσούρη)

     Σχολείο σημαίνει μάθηση, διαπαιδαγώγηση με τα κατάλληλα άτομα, τους κατάλληλους ανθρώπους που σε βοηθάνε να ανοιχτείς, να μιλήσεις και να παρακολουθήσεις το μάθημα. Σχολείο σημαίνει αγάπη, νοιάξιμο, απεριόριστη βοήθεια και συμπαράσταση. Το νυχτερινό σχολείο μού άλλαξε το σκεπτικό.  Παλιότερα, είχα την εντύπωση ότι οι μαθητές πάνε να περάσουν την ώρα τους, να πάρουν ένα χαρτί, ένα απολυτήριο. Όταν έγινα μαθητής του Εσπερινού Λυκείου κατάλαβα το ακριβώς αντίθετο φροντίδα, νοιάξιμο από τους καθηγητές στο κάθε πρόβλημα, κι αν και 40 ετών, σωστή διαπαιδαγώγηση. Επίσης πήρα μέρος σε πολλές δραστηριότητες εν ώρα μαθήματος, ήρθα σε επικοινωνία με αξιόλογους ανθρώπους του νησιού, έμαθα πολλά πράγματα που αφορούν τον τόπο μου, την ανθρώπινη ύπαρξη, απέκτησα γνώσεις στις οποίες δεν έδινα σημασία, όταν ήμουν έφηβος. Τώρα μέσω των βιωμάτων εκτιμώ καλύτερα πόσα προσφέρει το σχολείο και όσα μου έχουν μεταλαμπαδεύσει. Όσες γνώσεις αποκτώ γίνονται βίωμα. Έχει αλλάξει το σκεπτικό μου και η ζωή μου. Είμαι στη Γ΄ Λυκείου και θέλω να είμαι εθελοντής μαθητής την επόμενη χρονιά στο σχολείο. Το σχολείο λειτουργεί ως αποσυμπιεστής όλης της καθημερινότητας. Οι ώρες μου εκεί είναι οι πιο ευχάριστες ώρες της ζωής μου! (Στρατής Ασλάνης)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης