Ο μύθος του έρωτα του Απόλλωνα για τη Δάφνη

    Σύμφωνα με τον μύθο ο Θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ο πατέρας της τη μεταμόρφωσε σε φυτό, τη δάφνη που βρίσκεται σε αφθονία στη θεσσαλική κοιλάδα.

     Συγκεκριμένα,  όταν ο Απόλλωνας προσπάθησε να την αγκαλιάσει ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη ήταν εξαντλημένη και θα έπεφτε στην αγκαλιά του, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της τον ποταμό Πηνειό να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της τη μεταμόρφωσε σε φυτό, τη δάφνη. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα γη.  Πικραμένος τότε ο Απόλλωνας  έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει τη θλίψη του για το χαμό της αγαπημένης του. Μάλιστα,  ορκίστηκε ότι η Δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό με το οποίο στεφανωμένοι προσκυνητές ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Απόλλωνα των Τεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο Θεός, μετέφερε δηλαδή δάφνη στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών στις ιεροτελεστίες που γίνονταν εκεί προς τιμή του. Η χρήση της δάφνης γινόταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης, της Δάφνης την οποία είχε ερωτευτεί ο Θεός.

    Κοντά στην αρχαία Αθήνα υπήρχε ένα άλσος από δέντρα δάφνης. Το άλσος αυτό ονομαζόταν το ιερό του Δαφναίου και ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Στην εποχή μας στην τοποθεσία του ιερού του Δαφναίου υπάρχει η Ορθόδοξη Μονή του Δαφνίου.

Πηγές

https://sites.google.com/

https://cyclinghellas.gr/

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια της Γ”  Γυμνασίου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης