Ο ναός του Αγίου Θεράποντα

 

    Εντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός του Αγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού της Λέσβου.

    Ο Λέσβιος αρχιτέκτονας Αργύρης Αδαλής ανέλαβε την ανέγερσή του, όπως και των γειτονικών Κεντρικών Λυκείων της πόλης. Τα έργα ξεκίνησαν το 1864 και ο ναός αποπερατώθηκε μέσα σε 46 ολόκληρα χρόνια την περίοδο της τουρκοκρατίας.

    Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει χτιστεί με λαξευτούς λίθους. Είναι μάλιστα γνωστό ότι μεγάλο μέρος του υλικού για την ανέγερσή του μεταφέρθηκε από το φημισμένο λατομείο Σαρμοσάκ της Μικράς Ασίας.

    Στο εσωτερικό του έχει τέσσερις κεντρικές κολόνες και πάνω σε αυτές στηρίζεται ο τρούλος. Η εκκλησία χωρίζεται σε τρία κλίτη κατά πλάτος και μήκος. Το κεντρικό κλίτος είναι διπλάσιο σε σχέση με το αριστερό και το δεξιό. Επίσης, διακρίνεται σε τρία μέρη, το Άγιο Βήμα τον κύριο ναό και τον νάρθηκα Το τέμπλο είναι ξύλινο, χειροποίητο, συναρμολογημένο κομμάτι-κομμάτι. Προέρχεται από τη Σμύρνη και είναι Ιταλό- ρωσικής τεχνοτροπίας.

    Ο ναός του Αγίου Θεράποντα δεσπόζει στην Μυτιλήνη και ο μεγαλοπρεπής τρούλος του διακρίνεται από τους επισκέπτες, όταν το πλοίο πλησιάζει την πόλη.

(Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ταξιάρχη Αϊβαλιώτη, θεολόγο του σχολείου μας για τις πολύτιμες πληροφορίες)

Μαρία Δαγκλή, Θανάσης Καραφωτιάς, Ελένη Λιτσάκη, Σοφία Μιμή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης