Καταρράκτες της Λέσβου

    Καταρράκτης ονομάζεται συνηθέστερα το τμήμα ποταμού, τα νερά του οποίου πέφτουν απότομα από μεγάλο ύψος σε χαμηλότερο επίπεδο.

    Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου και στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου, μπορούμε να αντικρίσουμε μια μοναδική εικόνα πάνω στο νησί, τον καταρράκτη Μαν’ κάτσα. Η ονομασία προήλθε από τον θρύλο μιας βοσκοπούλας, που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της.

    Ο δεύτερος καταρράκτης βρίσκεται στο κτήμα Κρινέλου στην Ερεσό, φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά. Στην ίδια περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το φράγμα της Ερεσού.

    Ο τρίτος καταρράκτης που μπορούμε να επισκεφτούμε είναι ο καταρράκτης του Κλαπάδου. Βρίσκεται καλά κρυμμένος μέσα στο δάσος που περιβάλλει το ερειπωμένο χωριό του Κλαπάδου.

    Κατά τη διαδρομή από την Καλλονή προς την Πέτρα, αφού στρίψουμε αριστερά στον χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό του Κλαπάδου, σε μικρή απόσταση -πριν φτάσουμε στο χωριό- συναντούμε στα αριστερά ένα μεγάλο ξέφωτο. Από εκεί μπορούμε να διακρίνουμε ένα μονοπάτι που προχωράει μέσα στο δάσος. Καθώς αρχίζουμε να κατηφορίζουμε την πλάγια και πλησιάζουμε τον καταρράκτη το βουητό του νερού γίνεται πιο έντονο και μας καθοδηγεί να τον ανακαλύψουμε. Το ύψος του είναι περίπου 15-16 μετρά.

     Κατά την επίσκεψη μας στους καταρράκτες έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε κάτι ξεχωριστό στη φύση και να θαυμάσουμε πανέμορφα τοπία!

Πηγή:https://lesvos-naturallife.weebly.com/

Ελένη Λιτσάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης