Εκδήλωση και αναφορά για το eTwinning έργο της Ε΄ τάξης

ΑΠΟ: ntzitzi - Ιουλ• 17•19

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης παρουσίασαν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά το eTwinning έργο «Robo-code» που εκπόνησαν το σχολικό έτος 2018-2019 σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και το 8ο Δημ. Σχ. του Ζάμοτς της Πολωνίας.

Ακολουθεί η αναφορά και το βίντεο της παρουσίασης.

«Το θέμα του eTwinning έργου στηρίζεται στην μεθοδολογία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Το αρκτικόλεξο STEM χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην εκπαιδευτική κοινότητα για να εκφράσει μια διεπιστημονική προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της επιστήμης των Μηχανικών και των Μαθηματικών. Για το Robo-code συνδυάστηκαν η φυσική, η μηχανική και η πληροφορική με την εκπαιδευτική ρομποτική. Μάθαμε να χρησιμοποιούμε αισθητήρες και δομικά στοιχεία για να φτιάξουμε ένα ρομπότ και με το λογισμικό Scratch μάθαμε να δίνουμε κίνηση στην κατασκευή μας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Για το “Robo-code” συνεργαστήκαμε με παιδιά Πέμπτης Δημοτικού από το 8ο Δημοτικό Σχολείο του Ζάμοτς της Πολωνίας και με μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών» του Μηχανολογικού Τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Για να γνωριστουμε με τους συνεργάτες μας παίξαμε  με ψηφιακά παζλ που απεικόνιζαν τις συμμετέχουσες τάξεις και,  με τη βοήθεια της κ. Σταυρούλας Θεοδωροπούλου της μουσικού του σχολείου μάθαμε και τραγουδήσαμε κάλαντα από την Ικαρία στην διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας μαζί με τους συνεργάτες μας.

Για να κατανοήσουμε το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων είχαμε τη βοήθεια των συνεργατών μας από την Πολωνία που μας ετοίμασαν δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς τη χρήση υπολογιστή! Κάναμε κάποιες από αυτές στα αγγλικά με την καθηγήτρια των αγγλικών κ. Ν. Τζίτζη και κάποιες στα γερμανικά με την βοήθεια της καθηγήτριας των Γερμανικών κ. Στέλλας Ζυγολάνη.  Μας βοήθησαν πολύ τα παιδιά από το ΕΠΑΛ που σχεδίασαν στο TwinSpace μαθήματα εξ αποστάσεως, έφτιαξαν βίντεο και ασκήσεις στα αγγλικά για εμάς και τους Πολωνούς για να μάθουμε πώς να δουλεύουμε με το ρομποτάκι Edison. Μας βοήθησαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ, ο κ. Κυριάκος Κουρεντζής και ο κ. ΣτέλιοςΜοσχονησιώτης. Μας  επισκέφθηκαν τρεις φορές, πάντα μετά από το αντίστοιχο μάθημα στο TwinSpace. Την πρώτη φορά: Για να μας δείξουν πώς να χρησιμοποιούμε το ρομποτάκι Edison το οποίο μας προμήθευσε ο Σύλλογος Γονέων (ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Πολύ το Σύλλογο Γονέων!) Την  δεύτερη φορά: πώς να προγραμματίζουμε το ρομποτάκι με τη βοήθεια του λογισμικού Scratch. Την τρίτη φορά : πώς να προσαρμόζουμε γρανάζια στο Edison και να προγραμματίζουμε την κίνησή τους.

Πέρα από το Edison μάθαμε πώς να συναρμολογούμε ένα ρομποτάκι, το Μάιλο, στην επίσκεψή μας στο STEM Education και πώς να συνδυάζουμε καλωδιάκια και λαμπάκια στο Arduino και να το προγραμματίζουμε. Για αυτή την γνώση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Αγνή Παχούλη, καθηγήτρια Πληροφορικής με ειδίκευση στην Ρομποτική που μας επισκέφθηκε στο εργαστήριο eTwinning.

Δύο εκδηλώσεις σε φυσικό χώρο που μας άρεσαν πολύ ήταν το Athens Science Festival 2019 που επισκεφθήκαμε τον Απρίλιο και όπου, εκτός από ρομποτική, είδαμε πολλά πειράματα φυσικής και χημείας και το eTwinning STEAM Festival που οργανώσαμε στο σχολείο μας και συμμετείχαμε με 7 διαφορετικές παρουσιάσεις. Στο STEAM Festival κάναμε επίδειξη όσων μάθαμε: 1. με Arduino, 2. Edison & barcodes (ή αλλιώς στα ελληνικά: ρομποτάκι και γραμμωτοί κώδικες), 3. Edison & γλώσσα προγραμματισμού EdScratch. Αλλά επίσης 4. πειράματα χημείας (με μίξη υλικών), πειράματα φυσικής 5. με ηλεκτρικό κύκλωμα, 6. μαγνήτες, και 7. Με στατικό ηλεκτρισμό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις μας και έγραψαν τόσο θετικά σχόλια στο έντυπο αξιολόγησης που σας μοιράσαμε.»

Σχολιάστε

Top