Εσθονία

Εσθονία

Εθνοσημο_coatofarms

990px-Flag_of_Estonia.svg

 

 

 

 

Πρωτεύουσα: Ταλίν

Η Δημοκρατία της Εσθονίας (εσθονικά: Eesti Vabariik) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 45.339 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.318.705[1] κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018.

Πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Ταλίν (423.420 κατ. το 2016). Η Εσθονία διαθέτει περισσότερες από 1400 λίμνες (οι περισσότερες πολύ μικρές). Περίπου το 70% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει σημαντική ρωσική μειονότητα. Επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φινλανδική και την ουγγρική. Επίσημο νόμισμα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 το Ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την εσθονική κορώνα.

Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 6 Ευρωβουλευτές.

Το έδαφος της Εσθονίας κατοικείται τουλάχιστον από το 6500 π.Χ., από ομάδες που μιλούσαν Φιννο-Ουγγρικών γλώσσες, οι οποίοι ήταν γλωσσικοί πρόγονοι των σύγχρονων Εσθονών που δεν έφτασαν αργότερα από το 1800 π.Χ..[5][6] Μετά από αιώνες διαδοχικής γερμανικά, δανικής, σουηδικής και ρωσικής κυριαρχίας, οι Εσθονοί πραγματοποίησαν μια εθνική αφύπνιση, με αποκορύφωμα την ανεξαρτησία της από την Ρωσική Αυτοκρατορία προς το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 1918. Μετά από μια επιτυχημένη δημοκρατική περίοδο, η Εποχή της Σιωπής έκανε την Εσθονία όλο και περισσότερο αυταρχική. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Εσθονία κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, μετά από τη Ναζιστική Γερμανία ένα χρόνο αργότερα και πάλι καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς το 1944, μετά την οποία ανασυγκροτήθηκε η Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Μετά την απώλεια της ντε φάκτο ανεξαρτησίας, λειτούργησε μια εξόριστη κυβέρνηση. Το 1988, κατά τη διάρκεια της Τραγουδιστής Επανάστασης, το Εσθονικό Ανώτατο Σοβιέτ εξέδωσε την Εσθονική Ανακήρυηξη Κυριαρχίας αψηφώντας την Σοβιετική κυριαρχία,[7] και η ανεξαρτησία αποκαταστάθηκε στις 20 Αυγούστου 1991. Από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, η Εσθονία είναι μια δημοκρατική ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία που διαιρείται σε δεκαπέντε επαρχίες. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι το Ταλίν. Με πληθυσμό 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ και της Ζώνης Σένγκεν.

Η Εσθονία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με προηγμένη οικονομία υψηλού εισοδήματος και το 2011 ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην ΕΕ.[8] Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και κατατάσσεται υψηλά σε μετρήσεις οικονομικής ελευθερίας, πολιτικών ελευθεριών και ελευθερίας του τύπου (3η παγκοσμίως το 2012 και το 2007).[9] Το τεστ PISA κατατάσσει τους Εσθονούς μαθητές γυμνασίου τρίτους παγκοσμίως, πίσω από την Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.[10] Οι πολίτες της Εσθονίας λαμβάνουν καθολική φροντίδα υγείας,[11] δωρεάν εκπαίδευση,[12] και τη μεγαλύτερη πληρωμένη άδεια μητρότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ.[13] Από την ανεξαρτησία η χώρα έχει αναπτύξει τον τομέα πληροφορικής της και έχει γίνει μια από τις πιο προχωρημένες ψηφιακά κοινωνίες παγκοσμίως.[14]Το 2005, η Εσθονία έγινε το πρώτο έθνος που διεξήγαγε εκλογές και στο ίντερνετ, και το 2014 ήταν το πρώτο έθνος που παρείχε ηλεκτρονική κατοικία.

Αξιοθέατα

K;ENTRO TOY TALIN

Ιστορικό Κέντρο του Ταλίν

Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, λάμπες πετρελαίου στους δρόμους, γοτθικού ρυθμού καμπαναριά και μεσαιωνικές αγορές συνθέτουν την εικόνα του Ιστορικού κέντρου του Ταλίν. Η ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε από τον 13ο ως το 16ο αιώνα. Το Ταλίν (παλιότερα λεγόταν Reval) υπήρξε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη με πληθώρα μαγαζιών, σπιτιών και εκκλησιών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα είναι ανέπαφα, χάρη στα τείχη και τα φρούρια που περιέκλειαν την πόλη. Η Κάτω Πόλη είναι το μέρος όπου ζούσαν οι έμποροι και οι καλλιτέχνες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί το πιο πολυσύχναστο και μοδάτο μέρος για τις αγορές σας. Στην περιοχή ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου, που χτίστηκε το 1371 και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Ο λόφος Tοόμπεα κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε η κατοικία της δανέζικης αριστοκρατίας και οι σχέσεις τους με τους πληβείους δε ήταν καλές, εξ ου και τα μεγάλα και χοντρά τείχη που φυλάσσουν την είσοδο. Στην περιοχή βρίσκεται και ο δανέζικος βασιλικός κήπος, μια όαση ξεκούρασης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Οι πιο γνωστές εκκλησίες της περιοχής είναι η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav. Μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Ταλλίν ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και στις σοκολατερί της περιοχής διατίθενται εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα σοκολάτας.

 


DHMASRXEIO

Δημαρχείο του Ταλίν

Το μοναδικό γοτθικού ρυθμού δημαρχείο στη Βόρεια Ευρώπη είναι αυτό του Ταλίν, ένα εντυπωσιακό κτίριο που μετρά περίπου 7 αιώνες ζωής. Χτίστηκε το 1404 στην καρδιά της πόλης, ενώ ευρήματα και μαρτυρίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παλαιότερου κτίσματος στην ίδια ακριβώς θέση. Το 17ο αιώνα στο κτίριο προστέθηκε το κωδωνοστάσιο, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τελικά αποκαταστάθηκε το 1950. Από το 1975 λειτουργεί ως Δημαρχείο, αλλά και ως αίθουσα εκδηλώσεων και εκθεσιακός χώρος, με πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων να λαμβάνουν χώρα εδώ. Στην κορυφή του Δημαρχείου βρίσκεται ένας ανεμοδείκτης με τη μορφή ενός άντρα με μεγάλο μουστάκι, συμβολικό θεματοφύλακα της πόλης.

 

Εθνογραφικό Μουσείο – Ανάκτορα – Πάρκο Καντριόργκ

Εθνογραφικό Μουσείο - Ανάκτορα - Πάρκο Καντριόργκ

Το παλάτι του Καντριόργκ ιδρύθηκε από τον Τσάρο Πέτρο τον ‘Α. Σύμφωνα με τα σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Niccolo Michetti το παλάτι χτίστηκε στα πρότυπα των ιταλικών βιλών, που αποτελούνταν από ένα κεντρικό κτίριο και δύο παραρτήματα. Η πολύ καλά διατηρημένη κεντρική αίθουσα του παλατιού είναι από τα καλύτερα παραδείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής όχι μόνο στην Εσθονία αλλά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Υπήρξε η θερινή κατοικία των περισσότερων από τους Ρώσους ηγεμόνες, από την Ελισάβετ, κόρη του Πέτρου ως το Νικόλαο τον ‘Β, τον τελευταίο Ρωμανό. Από το 1921 στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο του Ταλίν, ενώ από το 1928 το μουσείο αναδιοργανώθηκε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας. Εκτός από εκθέσεις στο μουσείο γίνονται συναυλίες, θεατρικές εκδηλώσεις και διάφορες παραστάσεις, αλλά και διαλέξεις, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις έργων τέχνης. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν πάνω από 900 πίνακες ζωγράφων της Δυτικής Ευρώπης και Ρώσων καλλιτεχνών από τον 16ο ως τον 20ο αι, πάνω από 3.500 γλυπτά και πολύτιμοι λίθοι και περίπου 1.600 διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης όπως έπιπλα, πορσελάνες, υαλικά κ.λ.π. Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής ανήκει στα ρώσικα πορτραίτα του 18ου-19ου αι. δημιουργήματα των Dmitri Levitsky, Vladimir Borovikovsky, Vasily Tropinin και Giovanni Battista Lampi. Μπροστά στο παλάτια απλώνεται το ομώνυμο εντυπωσιακό πάρκο, που καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων και φιλοξενεί απέραντους κήπους με λουλούδια, καθώς και μία λιμνούλα με κύκνους, που είναι η ατραξιόν του. Εκτός από τη φυσική του ομορφιά, το πάρκο του Καντριόργκ, προσφέρει μία μοναδική θέα στα πολυτελή κτίρια που το περιβάλλουν.

 

Κάστρο Τοόμπεα

Κάστρο Τοόμπεα

Το κάστρο Τοόμπεα βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του Ταλίν και χτίστηκε πιθανότατα τον 10ο ή τον 11ο αιώνα από κατοίκους της αρχαίας Εσθονίας. Αρχικά η οχύρωση του ήταν από ξύλα η οποία είχε δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα. Το 1219, όταν το κάστρο κατελήφθη από Δανούς Σταυροφόρους υπό την ηγεσία του Βάλντεμαρ Β’ ξαναχτίστηκε, καταλήγοντας στο εντυπωσιακό πετρόχτιστο οίκημα, μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Σε διάστημα επτά αιώνων το κάστρο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές. Σήμερα, στα ερείπια του κάστρου βρίσκεται το κτίριο της Βουλής των Εσθονών, χτισμένο το 1920. Τα έντονα χρώματα του κτιρίου σε συνδυασμό με το γκρίζο του υπόλοιπου τοπίου δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση. Κάθε μέρα, στην ανατολή του ήλιου, η εσθονική σημαία υψώνεται πάνω από τον πύργο με τη συνοδεία του Εθνικού Ύμνου της Εσθονίας.

 

 

Σχολιάστε

Top