ΣΟΥΗΔΙΑ
Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και η Ουψάλα.
Επίσημη γλώσσα της ΕΕ είναι τα σουηδικά.
Είναι κράτος μέλος της ΕΕ απο την 1η Ιανουαρίου 1995
Νόμισμα της η σουηδική κορώνα SEK. Η Σουηδία θα προσχωρήσει στο ευρώ όταν θα πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών σε πολλά θέματα όπως, πιο καινοτόμο χώρα, καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, πιο οργανωμένη σε σύστημα μέσων μεταφοράς, καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος και δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.
Οι Σουηδοί λατρεύουν να γιορτάζουν τις παραδόσεις τους και είναι πολύ περήφανοι για αυτές. Από τις πιο γνωστές γιορτές είναι η καλοκαιρινή γιορτή «Midsummer» όπου όλη μέρα τρώνε καραβίδες στο αρχιπέλαγος, φοράνε αστεία καπέλα και τραγουδούν, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Το Δεκέμβρη κοντά στα Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γιορτή της «Lucia» φορώντας χρυσόσκονη στα μαλλιά και τρώγοντας παραδοσιακά ψωμάκια με σαφράν, τα Lussekatt. Γενικότερα οι Σουηδοί σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά και προσπαθούν να την διατηρούν με την παρουσία ιστορικών μνημείων, μουσείων και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η Σουηδία έχει πλούσια φύση με μαγικά δάση, ποτάμια, λίμνες, ψηλές βουνοκορφές και αρχιπελάγη. Χάρη στην δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης (allemansrätten) ο καθένας έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στη φύση και οι Σουηδοί λαμβάνουν το συνταγματικό αυτό δικαίωμα πολύ σοβαρά. Φημίζονται για την οικολογική τους συνείδηση και είναι πολύ ταυτισμένοι με τη μητέρα φύση, μάλιστα για τον καιρό έχουν μία ενδιαφέρουσα άποψη, ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά μόνο κακά ρούχα που σημαίνει ότι οι Σουηδοί είναι πάντα έτοιμοι για οποιοδήποτε μετεωρολογικό φαινόμενο και κλιματική αλλαγή.
Όσον αφορά τα δικαιώματα, είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες στον κόσμο. Δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο αιώνες και χάρις σε αυτό έχει πετύχει ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που στηρίζεται στο συνδυασμό ενός τεχνοκρατικού καπιταλισμού και ενός συστήματος εκτεταμένων κοινωνικών παροχών. Οι κοινωνικές παροχές στη Σουηδία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ενδεικτικά αναφέροντας τις τετρακόσιες ογδόντα (480) ημέρες έμμισθης γονικής άδειας και την ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Αν και οι φόροι της χώρας είναι υψηλοί οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται διότι οι παροχές είναι πολλές και γενικά έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τους φόρους σωστά. Η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών σε πολλά θέματα όπως, πιο καινοτόμο χώρα, καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, πιο οργανωμένη σε σύστημα μέσων μεταφοράς, καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος και δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.
ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Το Γκέτεμποργκ διαθέτει μια ευρεία συλλογή πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων και μουσείων. Το 1994 εγκαινιάστηκε ένα νέο κτίριο όπερας.
Στα μουσεία συμπεριλαμβάνονται μουσεία τέχνης, σχεδίου και εργοχείρων, θαλάσσιας ιστορίας, φυσικής ιστορίας, επιστήμης, καθώς και το Μουσείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, που εγκαινιάστηκε το 2004.
Ο Βοτανικός Κήπος
Ο Βοτανικός Κήπος του Γκέτεμποργκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας 175 στρέμματα του στο κέντρο του Γκέτεμποργκ.Είναι μια όαση και μια ανάσα δροσιάς για το Γκέτεμποργκ.
Το μουσείο της πόλης του Γκέτεμποργκ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αρχικά συστεγαζόταν με τα γραφεία της Σουηδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Το μουσείο της πόλης ιδρύθηκε το 1861. Στο Μουσείο παρουσιάζεται μέσα από εκθέματα η ιστορία του Γκέτεμποργκ και της Δυτικής Σουηδίας από την εποχή των Βίκιγκ μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια μόνιμη έκθεση για τη Σουηδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.
Η γέφυρα του Ορεσούντ συνδέει το Μάλμε της Σουηδίας με την Κοπεγχάγη στη Δανία και αποτελεί σύμβολο δυο χωρών που αποφάσισαν να καταργήσουν τα σύνορά τους , δημιουργώντας μια κοινή περιοχή για τα δυο έθνη.Η απόφαση για την κατασκευή της γέφυρας ελήφθη το καλοκαίρι του 1991 από το Ρίκσνταγκ και το Φόλκετινγκ, το σουηδικό και το δανέζικο κοινοβούλιο αντίστοιχα.
Το Κάστρο του Μάλμε είναι ένα φρούριο που βρίσκεται στην πόλη Μάλμε, στη νότια Σουηδία. Το πρώτο κάστρο ιδρύθηκε το 1434 από τον βασιλιά Ερρίκο της Πομερανίας. Η δομή αυτή κατεδαφίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, και ένα νέο χτίστηκε στη θέση του στην δεκαετία του 1530 από το βασιλιά Christian III της Δανίας. Ιστορικά, αυτό το φρούριο ήταν ένα από τα σημαντικότερα οχυρά της Σκανδιναβίας. Το Κάστρο είχε κτιστεί σε τοποθεσία μεγάλης στρατηγικής σημασίας.Από αυτό, στη δυτική πλευρά της πόλης, μπορούσαν να προστατεύονται οι κάτοικοι και να ελέγχονται οι κινήσεις των πλοίων στο νότιο τμήμα του Öresund
Το Turning Torso είναι το ψηλότερο κτίριο της Σουηδίας και της Σκανδιναβίας, χτισμένο στο Μάλμε. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η περιστροφή του κατά 90 μοίρες. Στην Ευρώπη είναι το 3ο πιο ψηλό κτίριο κατοικιών. Έχει ύψος 190 μέτρα και 54 ορόφους.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.