Σλοβακία

Σλοβακία

μπρατισλαβα

Πρωτεύουσα: Μπρατισλάβα

 

Η Σλοβακία (Σλοβάκικα: Slovensko, ή Slovenská Republika) είναι δημοκρατία στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα έχει σύνορα με τη Τσεχία και την Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Ο πληθυσμός της είναι 5.435.343[1] κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας. Εθνική εορτή είναι η 1η Σεπτεμβρίου (του 1992, η Ημέρα του Συντάγματος).

Η Σλοβακία είναι μέλος της Ομάδα του Βίσεγκραντ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Αξιοθέατα

 

To κάστρο της Μπρατισλάβα

1280px-Bratislava,_Hrad,_Slovensko

To κάστρο της Μπρατισλάβα (σλοβακικά: Bratislavský hrad, γερμανικά: Pressburger Schloss, ουγγρικά: Pozsonyi Vár) είναι το κύριο κάστρο στη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το τετράγωνο κτίριο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους βρίσκεται σε ένα απομονωμένο λόφο των μικρών Καρπαθίων πάνω από τον Δούναβη. Το κάστρο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Μπρατισλάβα. Εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης του είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης για αιώνες.

Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα

bratislava-old-town
Staré Mesto Στην Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα θα βρείτε τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της πόλης, μαζί με πολλούς μεσαιωνικούς πύργους και μεγαλοπρεπή κτίρια του 20ού αιώνα.

Το πέτρινο Παλιό Δημαρχείο της πόλης, ένα σύμπλεγμα 3 κτιρίων του 14ου και 15ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το μουσείο της πόλης, στέκεται μεγαλοπρεπές ανάμεσα στην κεντρική πλατεία Hlavné námestie και την πλατεία Primaciálne με το μεγαλοπρεπές παλάτι.

Μπλε Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ
Modrý kostolík

bratislava-blue-church

Η Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, όπως είναι το επίσημο όνομα της, είναι μια Ουγγρική σχισματική Καθολική εκκλησία που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κέντρου της Μπρατισλάβα.Είναι αφιερωμένη στην Ελισάβετ της Ουγγαρίας, κόρη του Ανδρέα Β΄, βασιλιά της Ουγγαρίας μεταξύ 1205 με 1235. Η εκκλησία ονομάζεται ανεπισήμως «Μικρή Μπλε Εκκλησία» εξαιτίας του χρώματος της πρόσοψης, των μωσαϊκών και της μπλε-γυάλινης οροφής.

Χτίστηκε το 1908 και αρχικά ήταν μέρος του διπλανού λυκείου και λειτουργούσε ως το παρεκκλήσι του σχολείου. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Ούγγρος Ödön Lechner ο οποίος και έδωσε στην εκκλησία το Ουγγρικό Αρτ Νουβό στυλ που κυριαρχεί.

Η Μπλε Εκκλησία είναι ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό αξιοθέατο της χώρας, για παράδειγμα το θεματικό πάρκο Μίνι-Ευρώπη στις Βρυξέλλες έχει επιλέξει αυτή την χαριτωμένη εκκλησία για να αντιπροσωπεύει την Σλοβακία.

Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου
Katedrála svätého Martina

bratislava-martins-cathedral

Ο γοτθικός Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου, καθαγιάστηκε και άνοιξε επίσημα το 1452 όμως χρειάστηκαν άλλοι δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.Από το 1563 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως σημείο για την στέψη 11 βασιλιάδων της Ουγγαρίας και επίσης έχει στεγάσει την πρεμιέρα του έργου του Μπετόβεν, Missa Solemnis. Ο πύργος του καθεδρικού έχει 85 μέτρα ύψος και ήταν αρχικά μέρος της μεσαιωνικής οχύρωσης. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται μια μεγάλη χρυσή κορώνα, 300 κιλών, που τοποθετήθηκε το 1847 για να θυμίζει τη σημαντικότητα του καθεδρικού και το γεγονός ότι έχουν γίνει στέψεις βασιλιάδων σε αυτόν.

Το σχήμα του ναού συμβολίζει την σταύρωση, με των τριγωνικό θόλο να αντιπροσωπεύει το σώμα του Χριστού. Το διασημότερο έργο τέχνης του ναού, είναι ένα άγαλμα του Αγίου Μαρτίνου και ενός επαίτη, από τον 18ο αιώνα.

 

Πύλη του Μιχαήλ

πυλη του Μιχαηλ

Λίγο βορειότερα βρίσκεται η Πύλη του Μιχαήλ, που είναι η μοναδική που επιβίωσε από την μεσαιωνική οχύρωση και είναι από τα τα παλιότερα κτίρια της πόλης. Χτίστηκε περίπου στο 1300 και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα της ανακαίνισης του 1758, όταν και το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ με τον δράκο τοποθετήθηκε στην κορυφή του. Ο πύργος της πύλης του Μιχαήλ στεγάζει σήμερα την έκθεση όπλων του μουσείου της πόλης. Πολύ κοντά θα βρείτε και το στενότερο σπίτι στην Ευρώπη

ΚΑΣΤΡΟ ΝΤΕΒΙΝ

ΚΑΣΤΡΟ ΝΤΕΒΙΝ

 

To κάστρο Ντεβίν  είναι κάστρο στο Ντεβίν, προάστιο της Μπρατισλάβα, πρωτεύουσας της Σλοβακίας. Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω σε ένα απότομο λόφο, σε υψόμετρο 212 μ., πάνω από τη συμβολή του Μοράβα με τον Δούναβη, απέναντι από την Αυστρία.

 

                  

     ΣΛΑΒΙΝ       

ΣΛΑΒΙΝ

Το Σλαβίν είναι μνημείο και στρατιωτικό νεκροταφείο στη Μπρατισλάβα , πρωτεύουσα της Σλοβακίας . Είναι η ταφή χιλιάδων στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ενώ απελευθέρωσαν την πόλη τον Απρίλιο του 1945 από τις κατεχόμενες γερμανικές μονάδες Wehrmacht και τα υπόλοιπα σλοβάκικα στρατεύματα που υποστήριζαν την κλεοφασιστική κυβέρνηση Tiso . Βρίσκεται σε ένα λόφο ανάμεσα σε μια πλούσια βίλα στην πρωτεύουσα και τις πρεσβείες κατοικίες κοντά στο κέντρο της Μπρατισλάβα.                                                   

 

 ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΣ

Το κάστρο του Σπις είναι ερειπωμένο κάστρο στην ανατολικά Σλοβακία και ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της κεντρικής Ευρώπης. Το κάστρο είναι κτισμένο πάνω σε ασβεστολιθικό λόφο, σε υψόμετρο 634 μέτρων και βρίσκεται πάνω από τη κωμόπολη Σπίσκε Ποντχράντιε και το χωριό Ζέχρα, στη περιοχή η οποία είναι γνωστή ως Σπις. Το κάστρο του Σπις έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1993 μαζί με γειτονικές τοποθεσίες, τις Λέβοτσα, Σπίσκα Καπιτουλα, Σπίσκε Ποντχράντιε και Ζέχρα. Με έκταση 41.426 τετραγωνικά μέτρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης.

                             

 

Σχολιάστε

Top