Λιθουανία
Λιθουανία
Πρωτεύουσα: Βίλνιους
Η Λιθουανία (λιθουανικά: Lietuva), επίσημα Δημοκρατία της Λιθουανίας (λιθουανικά: Lietuvos Respublika – Lietuva) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα τρία Βαλτικά κράτη. Συνορεύει με τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία αποτελεί ρωσικό έδαφος). Έχει έκταση 65.300 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.810.118[1] κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018.Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους (539.939 κάτοικοι το 2014), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών.Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. Το λίτας αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το Μάρτιο του 1993 και την 1η Μαΐου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Την 1η Ιανουαρίου 2015 το λίτας αντικαταστάθηκε από το ευρώ.Καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς τον Ιούνιο του 1940 και ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση δύο μήνες αργότερα. Οι Γερμανοί την κατείχαν από το 1941 και για 3 χρόνια, οπότε επανακαταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και έγινε ξανά σοσιαλιστική δημοκρατία. Η Λιθουανία ήταν σοβιετική δημοκρατία από το 1944 έως την ανεξαρτησία της στις 11 Μαρτίου 1990. Στις 4 Φεβρουαρίου 1991 η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας. Μετά το Σοβιετικό πραξικόπημα του Αυγούστου, η Λιθουανία έλαβε ευρεία επίσημη αναγνώριση και έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. στις 17 Σεπτεμβρίου 1991. Το λίτας αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το 1993. Έγινε μέλος του NATO στις 29 Μαρτίου 2004 και την 1η Μαΐου 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξιοθέατα
Η Παλιά Πόλη της Βίλνιους
Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Όπως οι περισσότερες μεσαιωνικές πόλεις, έτσι και η Βίλνα αναπτύχθηκε γύρω από το δημαρχείο. Η κύρια αρτηρία της είναι η οδός Pilies, που συνδέει το παλάτι του κυβερνήτη και το δημαρχείο. Υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στη πόλη.
Νεκροταφείο Antakalnis
Μπορεί το πέρασμα από ένα νεκροταφείο να μην το συνηθίζουν οι περισσότεροι τουρίστες, εν προκειμένω, όμως, θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα της Ανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται ανατολικά του κέντρου κι εκεί έχουν θαφτεί όσοι σκοτώθηκαν από τις σοβιετικές ειδικές δυνάμεις στις 13 Ιανουαρίου 1991, με ένα πολύ ιδιαίτερο άγαλμα της Παναγίας να κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της. Ένα άλλο μνημείο, στο ίδιο νεκροταφείο, τιμά τους στρατιώτες του Ναπολέοντα που πέθαναν από την πείνα και από τραυματισμούς στο Βίλνιους, καθώς υποχωρούσαν μπροστά στο ρωσικό στρατό. Τα πτώματα 2 χιλιάδων από αυτούς βρέθηκαν μόλις το 2002.
Το Παλάτι των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας:
Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης σας περιμένει ένα μπαρόκ παλάτι που χτίστηκε για τους Μεγάλους Δούκες τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει ιστορικά κομμάτια, αποτελώντας σύμβολο της ανεξάρτητης Λιθουανίας.
Την Πύλη της Αυγής
Αποτελεί τη μοναδική που παραμένει όρθια από τις 9 πύλες της πόλης που καταστράφηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί θα δείτε μια εικόνα της Παρθένου Μαρίας, η οποία πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ικανότητες.
Η γειτονιά Užupis
Αν σας έχει γοητεύσει η Μονμάρτη του Παρισιού, τότε πρέπει να περάσετε και από τη συνοικία Užupis, η οποία είναι «συνοικία καλλιτεχνών» και είναι γεμάτη γκαλερί, εργαστήρια και φυσικά πλήθος café.
Την Εκκλησία της Αγίας Άννας:
Στη δεξιά όχθη του ποταμού, η εκκλησία της Αγίας Άννας θα σας εντυπωσιάσει με τους πύργους, το γοτθικό της στυλ, το κόκκινο χρώμα της και το μπαρόκ εσωτερικό της. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν ο Ναπολέων την είδε, θέλησε να τη μεταφέρει στη Παρίσι.
Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας :
Vilnius, Λιθουανία: 27 Οκτωβρίου 2012 – άγαλμα του βασιλιά Mindaugas
Το Πανεπιστήμιου του Βίλνιους
Ιδρύθηκε το 1579 και το διοικούσαν Ιησουίτες για 2 αιώνες, ενώ αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα κέντρα πολωνικής εκπαίδευσης. Από αυτό πέρασαν πολλοί και σημαντικοί μαθητές, αλλά το έκλεισαν οι Ρώσοι το 1832. Άνοιξε ξανά το 1919 και σήμερα φιλοξενεί 23 χιλιάδες μαθητές, όπως και την παλαιότερη βιβλιοθήκη της Λιθουανίας, με 5 εκατομμύρια βιβλία. Το Πανεπιστήμιο αυτό αποτελεί ένα από τα παλιότερα στις βαλτικές χώρες, όπως και στην Ευρώπη και αξίζει τον κόπο να το δείτε από κοντά.
Ο Πύργος του Γκεντιμίνας
Ο Γκεντιμίνας (π. 1275 – Δεκέμβριος 1341) ήταν Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας από το 1315 ή 1316[1][2] μέχρι τον θάνατό του. Του αποδίδεται η ίδρυση του μεγάλου δουκάτου της Λιθουανίας και η επέκταση της επικράτειάς του μέχρι το θάνατό του, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.[3][4] Επίσης, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά άτομα στην πρώιμη Λιθουανική ιστορία, και υπεύθυνος για την ίδρυση του Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας και εγκαθίδρυσε μια δυναστεία η οποία βασίλευσε σε άλλες Ευρωπαϊκές μοναρχίες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βοημία.
Μουσείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας
Genocido aukų muziejus
Μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας βρίσκεται στο πρώην αρχηγείο της KGB απέναντι από την πλατεία Lukiškės και ανεπίσημα αποκαλείτε “μουσείο της KGB’. Ιδρύθηκε το 1992 από τον υπουργό Πολιτισμού και είναι αφοσιωμένο στην συλλογή και έκθεση εγγράφων και στοιχείων σχετικών με την 50-χρονη κατοχή από την Σοβιετική Ένωση, την Λιθουανική αντίσταση και τα θύματα της εποχής. Πολλά δωμάτια εκθέτουν την μεταφορά των Λιθουανών αιχμαλώτων στην Σιβηρία και ότι συνεπάγονταν για αυτούς και για την χώρα. Η φυλακή του κτιρίου είναι συγκλονιστική δεδομένου ότι χρησιμοποιούνταν πολλή πρόσφατα. Θα μπορέσετε ακόμα να δείτε το δωμάτιο απομόνωσης και το δωμάτιο εκτελέσεων με της τρύπες από της σφαίρες στον τοίχο.
Μουσείο Εθνο-κοσμολογίας
Η εθνο-κοσμολογία επικεντρώνεται γύρω από την κατανόηση της θέσης της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Η ποιότητα της εμπειρίας εξαρτάται φυσικά από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αν το δελτίο καιρού είναι καλό, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τους διπλανούς μας πλανήτες με ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Το κάστρο του νησιού Trakai
Το παραμυθένιο αυτό νησί-κάστρο αποτελούσε κάποτε την έδρα της εξουσίας του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, το οποίο εκτεινόταν από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, ενώ το μαγευτικό φυσικό τοπίο της περιοχής θα σας συναρπάσει.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.