Δανία
Δανία
Πρωτεύουσα: Κοπεγχάγη
Το Βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία ή απλά Δανία (δανικά: Danmark)[6] είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηράς μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θαλάσσης γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Απλώνεται πάνω στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και πάνω σε εκατοντάδες νησιά, άλλα μεγάλα όπως το Σγιέλαν (7.031 τ.χλμ.) και άλλα μικρά και ακατοίκητα. Η συνολική ακτογραμμή είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει τα 7.314 χλμ.. Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2016, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία.[7] Η χώρα επίσης κατατάσσεται ως αυτή με τη λιγότερη διαφθορά το 2016 στον Δείκτη Διαφθοράς[8]. Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται για το 2018 σε 5.781.190 κατοίκους.
Αξιοθέατα
Η Μικρή Γοργόνα
Είναι ένα χάλκινο άγαλμα από τον Έντβαρντ Έρικσεν, που απεικονίζει μια γοργόνα. Το γλυπτό εμφανίζεται σε ένα βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη και ζυγίζει 175 κιλά.Βασισμένο στο παραμύθι με το ίδιο όνομα από τον δανό συγγραφέα Χανσ Κρίστιαν Άντερσεν, το μικρό και καθόλου επιβλητικό άγαλμα είναι ένα από τα εμβλήματα της Κοπεγχάγης και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο από το 1913. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένας δημοφιλής στόχος για την παραποίηση από βανδάλους και τους πολιτικούς ακτιβιστές.Το άγαλμα είχε ανατεθεί το 1909 από τον Καρλ Τζεικόμπσεν, γιο του ιδρυτή της Κάρλτσμπερκ, ο οποίος ήταν γοητευμένος από ένα μπαλέτο από το παραμύθι του Βασιλικού Θεάτρου της Κοπεγχάγης και ζήτησε από την μπαλαρίνα, την Ελλέν Πράις, να γίνει μοντέλο για το άγαλμα. Ο γλύπτης Έντβαρντ Έρικσεν δημιούργησε το χάλκινο άγαλμα, το οποίο παρουσιάστηκε στις 23 Αυγούστου 1913. Το κεφάλι του αγάλματος μοντελοποιήθηκε από την Πράις, αλλά καθώς η μπαλαρίνα δεν συμφωνούσε να ποζάρει γυμνή, τότε η γυναίκα του γλύπτη, Έλιν Έρικσεν, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του σώματος
Κάστρο του Ρόζενμποργκ. (δανικά:Rosenborg Slot)
Είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο που βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης, της πρωτεύουσας της Δανίας. Το κάστρο αρχικά χτίστηκε ως θερινή κατοικία το 1606 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλών αρχιτεκτονικών σχεδίων του Χριστιανού Δ’. Χτίστηκε σε Ολλανδικό Αναγεννησιακό ρυθμό, τυπικό για τα δανικά κτίσματα εκείνης της περιόδου, και έχει επεκταθεί αρκετές φορές, με την τελευταία, που είναι και υπεύθυνη για τη σημερινή μορφή του κάστρου, να χρονολογείται στο 1624.
Μαρμάρινος ναός
Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της Κοπεγχάγης. Σχεδιάστηκε το 1740 από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Nokolai Eigtved και αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοδομικού συμπλέγματος της συνοικίας Frederiksstaden που της οποίας η ανέγερση προοριζόταν για τον εορτασμό του 300ου Ιωβηλαίου από την πρώτη στέψη βασιλιά που προερχόταν από τον οίκο των Oldenburg.
Στρογγυλός Πύργος
Ο Στρογγυλός Πύργος -Rundetaarn- δεσπόζει στην παλιά λατινική γειτονιά της Κοπεγχάγης και αποτελεί ένα από τα παλιότερα αστεροσκοπεία της Ευρώπης. Στόχος του επιβλητικού μνημείου ήταν να προσελκύσει επιστήμονες που θα ενθάρρυναν την έρευνα για την αστρονομία και τις αστρονομικές παρατηρήσεις.
Κάστρο του Κρόνμποργκ
Το Κρόνμποργκ βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ (Helsingør) στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το κάστρο έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ιστορία της βόρειας Ευρώπης από το 16ο έως το 18ο αιώνα. Έχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του, «Άμλετ».
Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ
Τα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ είναι η χειμερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας της Δανίας και τοποθετούνται στην Κοπεγχάγη. Τα ανάκτορα αποτελούνται από τέσσερα όμοια κτίρια, αρχιτεκτονικού στυλ Ροκοκό. Στο κέντρο της πλατείας που περιβάλλει τα κτίρια βρίσκεται το άγαλμα του Βασιλιά Φρειδερίκου Ε΄, του οποίου έργο ήταν η δημιουργία των κτιρίων.
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου το 1805 στοΌντενσε , στο νησί Φιονία της Δανίας. Ο πατέρας του ξέπεσε και δούλευε τσαγκάρης, για να ζήσει την οικογένειά του. Αλλά, μην μπορώντας να αντέξει στη φτώχεια, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό, με τη μητέρα του για μόνο στήριγμα.
Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν.Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.