Στήλη: Θέατρο

Το αγόρι με τη βαλίτσα

γράφουν οι  Μαρία Γάρου και Φρόσω  Γκασνάκη, μαθήτριες της Γ” Γυμνασίου

   Στις 2 Δεκεμβρίου 2016 η Γ” τάξη του 1ου  Γυμνασίου Αλεξάνδρειας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση “Το αγόρι με τη βαλίτσα’,που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Γραμμένο το 2004 από τον Μάικ Κένι, έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς για το νεανικό κοινό σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Λόρενς Ολίβιε, την ανώτατη τιμητική διάθεση για το θέατρο στη χώρα του, το έργο διατηρεί όλη τη φρεσκάδα και την επικαιρότητά του.

   Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου: Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα όπου ξεσπά πόλεμος. Έτσι, η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο, τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψει όλη η οικογένειά του και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι εκεί οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες, όμως, αυτό δεν ισχύει. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες, με μόνη συντροφιά την Κρίσια – ένα κορίτσι που πηγαίνει κι εκείνη στο Λονδίνο, για να συναντήσει τον εύπορο θείο της. Μαζί παραπλανιούνται για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ταλαιπωρούνται, απειλούνται, εργάζονται για να κερδίσουν χρήματα για το ταξίδι τους. Το έργο ονομάστηκε  «Το αγόρι με τη βαλίτσα», καθώς ο Σεβάχ, με τον οποίο ταυτίζεται ο Ναζ , σε όλη τη διαδρομή κουβαλούσε μαζί του μια βαλίτσα, μέσα στην οποία είχε τις ιστορίες του πατέρα του. Πολλές τέτοιες ιστορίες λέει αποσπασματικά και ο ήρωας Ναζ κατά τη διάρκεια της παράστασης.

   Πρόκειται για ένα έργο που τονίζει τις δυσκολίες και τις κακουχίες της προσφυγιάς. Η υπόθεσή του επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι τις μέρες μας. Αυτό το φαινόμενο δε θα σταματήσει, όσο υπάρχουν πόλεμοι ή άλλα προβλήματα που αναγκάζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Η παράσταση αυτή περνά στους θεατές της ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Τα γεγονότα που περιγράφει και παρουσιάζει είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα που συμβάλλουν στο να υπάρξει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ανθρώπων, ώστε να περιοριστούν με τη βοήθεια όλων μας οι σκληρότητες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

   Οι ηθοποιοί της εξαίρετης αυτής παράστασης είναι με αλφαβητική σειρά η Λίλα Βλαχοπούλου, η Μαρία Καραμήτρη, ο Δημήτρης Καρτόκης, ο Άγγελος Νεραντζής, και ο Τίμος Παπαδόπουλος. Οι άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της, είναι ο Μιχάλης Σιώνας, που επιμελήθηκε τον φωτισμό, η Κατερίνα Παπαγεωργίου, που φρόντισε για τα σκηνικά και τα κουστούμια των ηθοποιών, ο Δημήτρης Τασούδης, που επιμελήθηκε τη μουσική. Ο Έντγκες Λάμε, η Στεφανία Ζώρα και ο Δημοσθένης Πάνος είναι   αντίστοιχα ο χορογράφος, η βοηθός σκηνοθέτη και ο υπεύθυνος οργάνωσης παραγωγής. Τέλος, τη μετάφραση του έργου ανέλαβε η Ξένια Καλογεροπούλου.

 

Top