Σκέψεις μαθητών περί των Social Media

Η επίδραση των Social Media στους εφήβους

(με θετικό πνεύμα)

         Στην σημερινή εποχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωτοστατούν στην καθημερινότητα των εφήβων, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς τα χρησιμοποιούν αδιάλειπτα.

          Συγκεκριμένα,  η χρησιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πολλαπλούς τομείς  είναι ο λόγος που έχουν αποκτήσει τόσο υψηλή δημοτικότητα και έχουν λάβει πλέον τον ρόλο ενός απαραίτητου μέσου στις ζωές των εφήβων. Πρώτα απ’ όλα, η διευκόλυνση που προσφέρεται στην άμεση και ταχύτατη επικοινωνία των νέων, από διαφορετικά σημεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της απόστασης είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης των Social Media. Δηλαδή, οι νέοι έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ ακόμα μπορούν να συζητήσουν και να γνωρίσουν συνομήλικούς τους, οι οποίοι δε μένουν στον ίδιο τόπο. Με άλλα λόγια, αποκτούν ώθηση  ως προς τις κοινωνικές τους σχέσεις κι επιτυγχάνουν την ομαλή κοινωνικοποίηση τους.

Συν τοις άλλοις, μέσω της χρήσης των Social Media καθίσταται δυνατή η ελεύθερη  έκφραση του εφήβου, διότι ο ίδιος είναι σε θέση να ανταλλάξει ιδέες, να ανακαλύψει καινούργια πράγματα, καθώς επίσης να προβάλλει τα θέματα που τον απασχολούν εκφέροντας τις απόψεις του, ενισχύοντας έτσι, την κοινωνικότητα του. Πέρα από τα προαναφερθέντα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά επιδρούν θετικά στους εφήβους, καθώς όταν προβάλλουν ορθά πρότυπα, λειτουργούν ευεργετικά εμπνέοντας τους και βοηθώντας τους να υιοθετήσουν έναν υγιή ψυχικά και σωματικά τρόπο ζωής.

         Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η καθημερινή τριβή με τα Social Media, εφόσον γίνεται σωστά η χρήση τους, έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα και βοηθούν τους νέους.

                                                                                                                                                                                                               Τσουρδιού Βιολέττα Β΄4

 

Επίδραση των Social Media στους νέους (η αρνητική άποψη)

 

Στον αποκαλούμενο «αιώνα της πληροφορίας», οι έφηβοι χρησιμοποιούν  κατά κόρον τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κοινώς Social Media. Και είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται πως η κοινωνία μας αποκομίζει πάμπολλα οφέλη από τη χρήση των Social Media, μα είναι , πράγματι, έτσι; Ταυτίζονται, αλήθεια, τα γεγονότα με τους ισχυρισμούς;

Αρχικά, είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η ενασχόληση των νέων με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκαλεί εθισμό. Ο εθισμός επιφέρει απομόνωση και η απομόνωση μεγαλύτερο εθισμό. Αποτέλεσμα αυτής της αλυσίδας εθισμού-απομόνωσης είναι ο εθισμένος νέος να ταλαιπωρείται από πληθώρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, όπως είναι οι κακές επιδόσεις στο σχολείο, η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου και άλλα. Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για ευκολότερη κοινωνικοποίηση των εφήβων, χάρις στα Social Media, μα πόσο ουσιαστική είναι αυτή η επικοινωνία που μπορεί να επιτευχθεί; Αξίζει, άραγε, καν η σύγκριση μεταξύ της πραγματικής επικοινωνίας, εκείνης που αλληλεπιδρά κανείς με τον συνομιλητή του, και της πλασματικής επικοινωνίας, εκείνης που παίρνει τη μορφή μερικών ψηφιακών κουκκίδων; Τέλος, η ενασχόληση των νέων με τα ψηφιακά μέσα τείνει να αντικαταστήσει την επικοινωνία τους στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, πολύ συχνά βλέπουμε  νέους να μαζεύονται σε καφετέριες, μονάχα για να ανοίξουν τις οθόνες τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω αυτών! Αν δεν πούμε τώρα ότι οδεύουμε προς μία κατάργηση της πραγματικότητας, τότε τι άλλο περιμένουμε για να το πούμε;

Με λίγα λόγια, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν προκύπτει ότι τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης βλάπτουν τους νέους, άρα και την κοινωνία μας. Ο πραγματικός κόσμος παραμερίζεται και αυτός που μετράει είναι ο εικονικός. Μερικές ψηφιακές τελίτσες πάνε να αντικαταστήσουν ανθρώπους…

Οικονόμου Παναγιώτης, Β3

Ορθή χρήση των Social Media από τους νέους

Καθώς τα Social Media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των νέων, είναι αδήριτη ανάγκη οι νέοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την ορθή τους χρήση. Συμβαίνει, όμως, αυτό, άραγε; Η αλήθεια είναι πως όχι, και για αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει τόσο η οικογένεια όσο και ο κοινωνικός περίγυρος των νέων.

Στόχος των γονέων θα έπρεπε να είναι η συζήτηση και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που πιθανόν απασχολούν τα παιδιά τους, έτσι ώστε αυτά να μην νιώθουν την ανάγκη να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λύσεις. Επίσης, είναι απαραίτητο οι νέοι να μην «μετράνε» την αξία τους ανάλογα με τον αριθμό των likes που θα εισπράξουν σε μια δημοσίευσή τους από άλλους χρήστες. Αντίθετα, επιβάλλεται να είναι ενημερωμένοι, είτε από το σχολείο είτε από την οικογένεια, για τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα social media, ο τεράστιος αυτός «λαβύρινθος», που όποιος είναι τυχερός ίσως του δοθεί ο «μίτος της Αριάδνης» και καταφέρει να ξεφύγει. Γι’ αυτό μία η απαραίτητη συμβουλή προς όλους: Χρήστες του διαδικτύου απανταχού  προσέχετε τα νώτα σας!

Μαριάννα Χατζοπούλου Β4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης