Σοκολατόπιτα

Υλικά

Για το κέικ:

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

350 γραμμάρια ζάχαρη

3 κ.σ. κονιάκ

3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

5 αυγά

200 ml νερό

100 γραμμ. κακάο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

250 γραμμάρια ζάχαρη

500 ml νερό

75 γραμμάρια κακάο σε σκόνη

Για τη γκανάς:

250 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια

250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κέικ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Στον κάδο του σταθερύ μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Αφού ενσωματωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το κακάο. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι, και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα. Ρίχνουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με σπάτουλα. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα και όταν μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, ζάχαρη, κακάο μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε τη γκανάς:

Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.

Μοντάρισμα:

Χαράζουμε το κέικ σε κομμάτια, περιχύνουμε με το σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει. Περιμένουμε για 5 λεπτά και αδειάζουμε τη γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα. Απλώνουμε με τη μαρίζ. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο να δέσει πριν τη σερβίρουμε.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης