Υλικά
Για το κέικ:
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γραμμάρια ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
5 αυγά
200 ml νερό
100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
Για το σιρόπι:
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml νερό
75 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
Για τη γκανάς:
250 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Στον κάδο του σταθερύ μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Αφού ενσωματωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το κακάο. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι, και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα. Ρίχνουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με σπάτουλα. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα και όταν μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, ζάχαρη, κακάο μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη γκανάς:
Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Μοντάρισμα:
Χαράζουμε το κέικ σε κομμάτια, περιχύνουμε με το σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει. Περιμένουμε για 5 λεπτά και αδειάζουμε τη γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα. Απλώνουμε με τη μαρίζ. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο να δέσει πριν τη σερβίρουμε.