Υλικά
Για το σιρόπι:
- 500 γρ νερό
-
800 γρ ζάχαρη
-
150 γρ μέλι
-
3 στικ κανέλα
-
3 γαρύφαλλα
-
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Μείγμα 1:
-
400 γρ χυμό πορτοκαλιού
-
400 γρ σπορέλαιο
-
180 γρ ελαιόλαδο
-
50 γρ ζάχαρη άχνη
-
½ κ.γ. γαρύφαλλο
-
2-3 κ.γ. κανέλα
-
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2:
-
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
-
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση:
Για σιρόπι:
-
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι για να βράσουν
*Πρέπει να κάνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες νωρίτερα για να κρυώσει*
-
Μόλις βράσει το σιρόπι, το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι.Ανακατέβουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για μελομακάρονα:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
-
Βάζουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
-
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
-
Προσθέτουμε και τα 2 μείγματα μαζί και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο.
-
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
-
Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίχνουμε καρύδια..
Μαρνελάκη Εύα