~ Τζούλιαν Ασάνζ ~

Τζούλιαν Ασάνζ

 

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Την δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ με το όνομα «International Subversives».

Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ είναι Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Είναι γνωστότερος για την ανάμιξή του στην λειτουργία της ιστοσελίδας Wikileaks.Το 2006 ιδρύεται το WikiLeaks.

Wikileaks.

Το wikileaks είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ, ο οποίο δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές που υπό συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

 

Η δίκη του Julian A.  

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε τελικά να αποδεχτεί το αίτημα για έκδοση του Julian Assange στη Σουηδία. Έτσι, είναι πλέον πολύ πιθανό ο ιδρυτής των WikiLeaks να βρίσκεται στη Σουηδία το 2011 , προκειμένου να δικαστεί για μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Assange μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση και είναι δεδομένο ότι θα το κάνει, προκειμένου να παίξει το τελευταίο του χαρτί για να παραμείνει στην Αγγλία.

Η δικαίωση του Ασάνζ από τον ΟΗΕ.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε το 2016, ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ , που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές» να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

10 χρόνια Wikileaks

Στις 4 Οκτωβρίου του 2006, ο Julian Assange καταχωρεί το domain Wikileaks.com, το διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας που άλλαξε τη δημοσιογραφία μέσα σε μια δεκαετία όσο κανείς άλλος στο παρελθόν. Το Wikileaks δημοσίευσε μέσα σε 10 χρόνια περισσότερα απόρρητα έγγραφα από ότι όλα τα άλλα ΜΜΕ μαζί από την ίδρυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας μέχρι σήμερα. Πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια λέξεις άκρως εμπιστευτικών ντοκουμέντων.

Σχετική εικόνα

«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου»
Ερευνητική Εργασία Β” τετραμήνου
Τμήμα A1 - 4η Ομάδα Εργασίας

Δείτε την παρουσίαση της εργασίας μας:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πηγές:

  1. Η δίκη του Julian A.
  2. Η δικαίωση του.
  3. 10 χρόνια wikileaks

2 σχόλια στο ~ Τζούλιαν Ασάνζ ~

Σχολιάστε

Top