Facebook-Ρυθμίσεις Απορρήτου

 Το φαινόμενο της κοινωνική δικτύωσης.

Η κοινωνική δικτύωση αποτελεί κατά πολλούς ένα εκπληκτικό τεχνολογικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στον καθένα από εμάς να  δημιουργήσουμε την προσωπική μας ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας γραφικά, χρώμα, μουσική και εικόνες ώστε να της δώσουμε  χωριστό χαρακτήρα. Πρόκειται για δραστηριότητα ιδιαίτερα προσφιλή στους νέους και δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις .

                                                                        

Ο οδηγός που έχετε στα χέρια σας έχει ως στόχο να σας δώσει σημαντικές συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής σας σφαίρας κατά τη χρήση του Facebook, του πιο δημοφιλούς.

1. Το πρώτο βήμα πριν την εγγραφή – η κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms)

Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα. Τα προστατεύουμε λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερα!Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε πλήρως τη δήλωση/πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης του Facebook πριν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό.Ως ανήλικοι, πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τους γονείς μας, για να κρίνουμε αν πρέπει ή όχι να προχωρήσουμε στη συμπλήρωση των προσωπικών μας δεδομένων, οπουδήποτε στο Διαδίκτυο.

Πολιτική απορρήτου. Στην πολιτική απορρήτου διαβάζουμε ποια δεδομένα συλλέγει η ιστοσελίδα για εμάς καθώς και πώς τα χρησιμοποιεί .Στα δεδομένα που συλλέγονται περιλαμβάνονται στοιχεία για το άτομό μας. Επιπλέον το Facebook μπορεί να συλλέξει για εμάς πληροφορίες εντοπισμού που έχουμε δηλώσει και να τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Όροι χρήσης. Έχω δικαίωμα να εγγραφώ στον ιστοχώρο; Στο Facebook, όπως και σε πολλούς άλλους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, απαγορεύεται ρητά η εγγραφή ανηλίκων κάτω των 13 ετών μέχρι και σήμερα. Ενώ το Μάιο του 2018 θα τεθεί σε ισχύ στις νομοθεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης o Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Το άρθρο 8 του συγκεκριμένου Κανονισμού θα απαιτήσει από τα παιδιά και τους έφηβους κάτω των 16 ετών να ζητούν γονική συγκατάθεση πριν από την πρόσβαση στις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών.

Αποτέλεσμα εικόνας για facebook

2. Η εγγραφή μας στο Facebook – δίνουμε προσωπικά στοιχεία με σύνεση

Στην κεντρική σελίδα συμπληρώνουμε τα στοιχεία που ζητούνται στην αρχική φόρμα: το ονοματεπώνυμό μας, το e-mail μας, τον κωδικό πρόσβασης που θα χρησιμοποιούμε για να συνδεόμαστε στον ιστοχώρο, το φύλο μας και την ημερομηνία γέννησής μας. Στη συνέχεια επιλέγουμε «Εγγραφή»

3. Ρυθμίζουμε και ασφαλίζουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής

Είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιήσουμε την «Ασφαλή περιήγηση», έτσι ώστε να συνδεόμαστε στο Facebook από ασφαλή σύνδεση, όποτε αυτό είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύουμε τον κωδικό πρόσβασης μας από ενδεχόμενο κίνδυνο υποκλοπής. Επίσης, θα προστατευόμαστε από περιήγηση σε ψευδή ιστοσελίδα, καθώς θα οδηγούμαστε απευθείας στον ασφαλή ιστοχώρο του Facebook και όχι σε κάποιον ψευδή που εμφανίζεται ως το Facebook.

4. Το χρονολόγιο και ο τοίχος μας

Το χρονολόγιό μας: Η κύρια ιδέα της κοινωνικής δικτύωσης είναι η δημιουργία ενός πληροφοριακού προφίλ που θα επιτρέπει εύκολα σε φίλους να μας βρίσκουν  αλλά και σε νέους φίλους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα να μας εντοπίζουν με την επιθυμία να συνδεθούν μαζί μας. Περιέχει πληροφορίες για το άτομό μας, δημοσιεύσεις και προτιμήσεις μας, από την ημέρα που γίναμε μέλη του Facebook μέχρι σήμερα.

Προστατεύουμε περαιτέρω το χρονολόγιο και τον τοίχο μας μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου

Μετά την εγγραφή μας στο Facebook είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλοι οι χρήστες τού μπορούν να μας βρουν, να μας στείλουν αιτήματα φιλίας, ή να μας στείλουν μηνύματα. Επίσης, οι φίλοι μας μπορούν να αναρτούν πληροφορίες για εμάς, δίχως την έγκρισή μας. Γι” αυτό πρέπει να είναι βασική μας μέριμνα να επισκεφθούμε τις «Ρυθμίσεις απορρήτου», αποφασίζοντας εμείς ποιοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν ποιες ενέργειες σε σχέση με το δικό μας χρονολόγιο και τα δεδομένα μας.

5.  Οι φίλοι μας στο Facebook – φίλοι ή … γνωστοί «άγνωστοι»;

Στο Facebook ονομάζονται «φίλοι» μας εκείνα τα μέλη του ιστοχώρου με τα οποία έχουμε συνδεθεί .Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να αγνοήσουμε ή να μην αποδεχτούμε κάποιο αίτημα, σε αυτή την περίπτωση ο αποστολέας δεν ενημερώνεται για αυτό .Οι «εικονικοί» μας φίλοι δεν αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από τους αληθινούς μας φίλους ή τους συμμαθητές μας, αλλά από πολύ περισσότερους που ίσως γνωρίσαμε μόλις εχθές σε ένα πάρτι ή που δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας. Όλοι, όμως, αποκτούν την ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες μας που έχουν οι πραγματικοί μας φίλοι.Αποτέλεσμα εικόνας για facebook

6.  Προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα

To «ανέβασμα» φωτογραφιών αποτελεί μια αγαπητή ασχολία στο Facebook για τη διαμόρφωση του χρονολογίου μας ή την ενημέρωση των φίλων σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητές μας, όπως π.χ. για τις καταπληκτικές διακοπές που περάσαμε: με άλλα λόγια, οι φωτογραφίες ενημερώνουν για την προσωπική μας ζωή. Και όχι πάντα μόνο τη δική μας!

7.Ετικέτες (Tags) – σεβασμός στο δικαίωμα κάθε ατόμου επάνω στις δημοσιεύσεις και τις φωτογραφίες του

Mέσω μιας ετικέτας αντιστοιχίζεται ένα άτομο που εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία με το χρονολόγιό του στο Facebook, με άλλα λόγια συνδέεται η φωτογραφία με το χρονολόγιο αυτό.Το Facebook στέλνει ενημέρωση σε όλους τους φίλους του χρήστη που δημιούργησε την ετικέτα για την ενέργεια αυτή.

Αποτέλεσμα εικόνας για facebook

  • ΠΗΓΕΣ

Εδώ μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση μας:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΟΜΑΔΑ 3η

 Μαργαρίτα Κεσάρου
Άννα Γιορδαμνή
Δέσποινα ΖενελαΪ
Γιώργος Κοντουδάκης

Σχολιάστε

Top