Πνευματικό δικαίωμα στον κινηματογράφο

Οι κινηματογραφικές ταινίες ανήκουν στο φάσμα των οπτικοακουστικών έργων και προστατεύονται κάτω από το πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς μπορούν να θεωρηθούν ως δημιουργήματα τέχνης. Οι νόμοι πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύουν «πρωτότυπα έργα» που συνήθως υπάγονται σε κατηγορίες όπως η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, τα δραματικά, μουσικά, φωτογραφικά και οπτικοακουστικά έργα.

cinema

 H  προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας υπάρχει βάσει νόμων και      ως γνωστόν, κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους. Έτσι, τα    προαπαιτούμενα και η προστασία έργων αλλάζει από χώρα σε        χώρα, καθώς υπάρχουν πάνω από 150 εθνικοί νόμοι πνευματικής    ιδιοκτησίας.

  Η προστασία των κινηματογραφικών ταινιών έχει κάποια θετικά    και κάποια αρνητικά. Τα θετικά, που λίγο πολύ όλοι τα ξέρουμε, εκτείνονται από την οικονομική επιβράβευση του δημιουργού (και άρα την παρότρυνση για περαιτέρω δημιουργίες), έως και την ηθική προστασία του, καθώς παραποίηση ή/και προσβολή των καλλιτεχνικών έργων είναι στενά συνδεδεμένη με την προσβολή της προσωπικότητας του ίδιου του καλλιτέχνη.

Αναφορικά με τις αρνητικές πτυχές της νομικής προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτές προέρχονται από την περιπλοκότητα που περικλείει τη δημιουργία ταινιών. Οι πίνακες ζωγραφικής, τα λογοτεχνικά κείμενα ή τα γλυπτά συνήθως δημιουργούνται από έναν καλλιτέχνη και η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει αυτόματα σε αυτούς. Από την άλλη, η κινηματογράφηση ταινιών είναι μία περίπλοκη διαδικασία που εμπλέκει αρκετούς δημιουργούς.

 Πηγή:  www.exostispress.gr

 

Σχολιάστε

Top