Γνωρίζοντας την Κίνα

Ο Κινέζικος Πολιτισμός. Ένας από τους αρχαιότερους και πλουσιότερους πολιτισμούς στον κόσμο.

Αρχαίος Κινέζικος Πολιτισμός

Ο κινέζικος πολιτισμός είναι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Τα στοιχεία που κάνουν όμως τον κινέζικο πολιτισμό να έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και ειδικό βάρος, είναι το γεγονός ότι ο πολιτισμός των Κινέζων, επικρατεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι σήμερα, σε μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή ως κυρίαρχο έθνος.

Πολλοί «ειδήμονες» συγκρίνουν τον κινέζικο πολιτισμό με άλλους αρχαίους πολιτισμούς, σχεδόν πάντοτε όταν θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός της μακροβιότητας του πολιτισμού της Κίνας, κάτι για το οποίο οι Κινέζοι ως λαός είναι εξαιρετικά υπερήφανοι. Ταυτόχρονα όμως τρέφουν μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό στους άλλους πολιτισμούς, και ιδιαίτερα στον ελληνικό πολιτισμό, στοιχείο που χαρακτηρίζει όλους τους λαούς με μακραίωνη λαμπρή ιστορία.

Σε αντίθεση με τον ελληνικό πολιτισμό που έχει εξαπλωθεί αλλά ταυτόχρονα έχει διαβρωθεί σημαντικά μέσα από την πορεία του, ο κινέζικος πολιτισμός διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του διαμέσου των αιώνων και πάνω από όλα την γλώσσα και την γραφή του.

Σημαντικά στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινέζικου πολιτισμού περιλαμβάνουν την τεχνολογία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την κουζίνα, την αρχιτεκτονική, τις πολεμικές τέχνες, την ιατρική, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την περίφημη κινεζική όπερα και άλλα.

Σήμερα στην Κίνα υπάρχουν 56 εθνοτικές ομάδες, εκ των οποίων οι πιο ευάλωτες, τυγχάνουν της πλήρους στήριξης του κινεζικής πολιτείας, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Οι εθνοτικές ομάδες διατηρούν ξεχωριστή γλώσσα, παράλληλα με την πουτόνχουα, την κοινή κινέζικη γλώσσα και γραφή. Οι περισσότερες κινέζικες εθνοτικές ομάδες, έχουν ιδιαίτερη χαρακτηριστική ενδυμασία και έθιμα και παραδόσεις με ιδιαιτερότητες. Σε αρκετές περιοχές, οι εθνοτικές ομάδες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τα ντόπια προϊόντα τους, αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο και για τους Κινέζους τουρίστες.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 

Η κινέζικη παράδοση «πρόσταζε» τις γυναίκες να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερα πέλματα, ως μία ένδειξη αριστοκρατίας και κομψότητας. Για αυτό το σκοπό, όταν ένα κορίτσι έφτανε τα 4 χρόνια υπήρχε ένα τελετουργικό κατά το οποία μούλιαζαν τα πόδια των κοριτσιών σε αίμα ζώου και τους έδεναν τα πέλματα πάρα πολύ σφιχτά. Με αυτόν τον τρόπο τα δάχτυλα του ποδιού και η καμάρα έσπασαν και σιγά σιγά τα έδεναν όλο και πιο σφιχτά, ώστε να αλλάξει το σχήμα τους και να παραμείνουν όσο το δυνατόν μικρότερα σε μέγεθος….

chinese women bound feet

Την εποχή εκείνη, τα μικρά πέλματα ήταν ένδειξη ομορφιάς και θεωρείτο ως προαπαιτούμενο για να παντρευτεί ένα κορίτσι και να έχει καλύτερη ζωή. Το βάρβαρο έθιμο χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των Σονγκ και είχε ισχύ για τουλάχιστον 1.000 χρόνια….

Αν και αυτό το έθιμο έχει, ευτυχώς, εκλείψει και έχει επίσημα απαγορευτεί από το 2011 , η κυκλοφορία του βιβλίου Splendid Slippers: A Thousand Years of An Erotic Tradition έρχεται να ανατρέψει την πεποίθηση ότι η παράδοση αυτή γινόταν στον βωμό της ομορφιάς, όπως αναφέρει το Buzzfeed. Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου, Beverley Jackson, τα κίνητρα πίσω από αυτή την επώδυνη παράδοση ήταν καθαρά σεξουαλικά.   Λόγω ότι τα μικρά πόδια ανάγκαζαν τις γυναίκες να περπατούν με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που τις ανάγκαζε με τη σειρά του να σφίγγουν τους μυς των γλουτών και του κόλπου. Με το βάρος του σώματος να βρίσκεται συνέχεια στις μύτες των ποδιών τους το λίπος των γυναικών συγκεντρωνόταν στους γλουτούς, γεγονός που έκανε τις γυναίκες πιο θελκτικές στα μάτια των αντρών.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr

Κινεζικές Επαρχίες, Δήμοι και Πόλεις

Με βάση το διοικητικό σύστημα στην Κίνα η χώρα χωρίζεται διοικητικά σε Επαρχίες, Δήμους, Αυτόνομες Περιοχές, και Ειδικές Διοικητικές Περιοχές. Υπάρχουν συνολικά 23 επαρχίες, 4 Δήμοι, 5 αυτόνομες περιοχές, και 2 ειδικές διοικητικές περιφέρειες.

Οι Δήμοι διοικούνται κατευθείαν από την κεντρική κυβέρνηση και έχουν διοικητικά την ίδια βαρύτητα με τις επαρχίες. Η Κίνα ως χώρα που σέβεται τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων κήρυξε ως διοικητικά αυτόνομες περιοχές τις περιοχές που κατοικούνται από σχετικά μεγάλο αριθμό μελών μειονοτικών ομάδων για να τις προστατεύσει. Τα μέλη των μειονοτικών ομάδων κατέχουν σημαντικά αξιώματα και συμμετέχουν ενεργά στην διοίκηση των αυτόνομων περιοχών. Οι ειδικές διοικητικές περιφέρειες έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και είναι στο ίδιο επίπεδο διοικητικά με τις επαρχίες.

Οι 23 επαρχίες της Κίνας με πρώτη την πιο πολυπληθέστερη είναι:

Γκουαντόν ( πληθυσμός 104,303,132), Σιαντόν (πληθυσμός 95,793,065), Χενάν ( πληθυσμός 94,023,567), Σιτσιουάν ( πληθυσμός 80,418,200), Τζιανσού (πληθυσμός 78,659,903), Χέμπεϊ (πληθυσμός 71,854,202), Χουνάν (πληθυσμός 65,683,722), Άνχουι (πληθυσμός 59,500,510), Χούμπεϊ (πληθυσμός 57,237,740), Τζιετζιάν (πληθυσμός 54,426,891), Γιουννάν, Τζιανξί  Λιαονίν, Χεϊλοντζιάν, Σιαανξί, Φουτζιάν, Σιανξί , Γκουιτζιόου , Τζιλίν , Γκανσού  Ταϊβάν (Νησί), Χαϊνάν (Νησί), Τσινχάι

Ταξίδια και Τουρισμός στην Κίνα

Η Κίνα ως τουριστικός ταξιδιωτικός προορισμός

Τα τουριστικά ταξίδια στην Κίνα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς όλο και περισσότερο η μυστηριώδης για πολλούς Κίνα γίνεται πιο προσιτή. Η τουριστική βιομηχανία της Κίνας έχει αναπτυχθεί με ιλιγγιώδης ρυθμούς τα τελευταία χρόνια αφού οι πλούσιοι Κινέζοι επιλέγουν να ταξιδεύουν ως τουρίστες στην χώρα τους αρκετές φορές το χρόνο σε συνδυασμό με τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Το φημισμένο χωριό Γιανγκσιούο στο Γκουιλίν.

Αν ταξιδέψετε στην Κίνα, δεν θα βαρεθείτε ποτέ…

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η πολυχρωμία και ποικιλία στην Κίνα από κάθε άποψη. Η Κίνα ως μια αναπτυσσόμενη χώρα διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από τοπία και αξιοθέατα, αναπτυγμένες εμπορικά και τεχνολογικά περιοχές καθώς και παρθένες περιοχές που μερικές φορές ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Σε κάθε περιοχή της Κίνας μπορεί κανείς να διακρίνει διαφορές στην νοοτροπία  και φυσικά στην γλώσσα και προφορά που κρατούν σε εγρήγορση ακόμα και τους πιο πολυταξιδεμένους.  Ένα ταξίδι στην Κίνα μπορεί σίγουρα να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και όλε τις προτιμίσεις αφού η χώρα καλύπτει μια τεράστια έκταση, με διαφορετικές ζώνες ανάπτυξης, κλιματολογικές συνθήκες, αμέτρητα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία πολυάνθρωπες πόλεις που δεν κοιμούνται ποτέ αλλά και χαλαρωτικούς προορισμούς με χρυσές αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά.

Τουριστικά Ταξίδια και Επιχειρήσεις στην Κίνα

Μέχρι πρόσφατα τα επιχειρηματικά ταξίδια στην Κίνα ήταν ίσως ο μοναδικός λόγος για κάποιους να επισκεφθούν την Κίνα. Είναι όμως προφανές ότι πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες θα είχαν καλύτερη τύχη αν οι επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Κίνα είχαν γνωρίσει από πριν την κουλτούρα και το περιβάλλον στην Κίνα ως τουρίστες.

Σπουδάζοντας στην Κίνα. Απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας πριν το ταξίδι για σπουδές στην Κίνα.

proptyxiakes metaptyxiakes spoudes kina

Έχετε βρει την επαρχία και την πόλη που θέλετε να σπουδάσετε στην Κίνα. Έχετε αποφασίσει σε πιο πανεπιστήμιο θα κάνετε το πτυχίο σας το μεταπτυχιακό σας ή το διδακτορικό σας στην Κίνα και ετοιμάζεστε για το ταξίδι σας στο “Κεντρικό Βασίλειο”.Πριν προχωρήσετε υπάρχουν αρκετά διαδικαστικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε και να επιλύσετε πριν αναχωρήσετε για σπουδές στην Κίνα.

Visa Θεώρηση διαβατηρίου για φοιτητές στην Κίνα

Η Visa Θεώρηση διαβατηρίου για την οποία πρέπει να κάνετε αίτηση στην Κινεζική Πρεσβεία πρέπει να είναι τύπου “X” ή τύπου “F”. Η αίτηση για θεώρηση διαβατηρίου και έκδοση Κινεζικής Βίζας πρέπει να γίνει με το αυθεντικό έγγραφο το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της Κινεζικής Πρεσβείας και να συνοδεύεται από δύο πρόσφατες φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου.Ο τύπος της αίτησης για έκδοση Βίζας και θεώρηση διαβατηρίου για σπουδές στην Κίνα είναιJW201 ή JW202. (αναγράφεται στην αίτηση)Την βεβαίωση της εισδοχής σας στο πανεπιστήμιο στην Κίνα. Την βεβαίωση αυτή θα σας την στείλει το κινέζικο πανεπιστήμιο αφού γίνεται δεχτεί για να φοιτήσετε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

 Το πιστοποιητικό εξέτασης της φυσικής σας κατάστασης

Το έγγραφο εξέτασης της φυσικής σας κατάστασης, το ιατρικό δελτίο όσα χρειάζεται να επισυναφθούν (ακτινογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις). Το έγγραφο φυσικής εξέτασης αλλοδαπού μπορείτε να το πάρετε από την Πρεσβεία της Κίνας ή να το ζητήσετε από το πανεπιστήμιο που σας έχει δεχτεί για σπουδές στην Κίνα.

Έγκυρο διαβατήριο με τουλάχιστο 6 μήνες περίοδο εγκυρότητας πριν τη λήξη του.

Για να εισέλθετε στην Κίνα για σπουδές και να μπορείτε να κάνετε επίσημη εγγραφή στο πανεπιστήμιο που επιλέξατε θα πρέπει να προσκομίσετε τα πιο πάνω έγγραφα. Αν ο τύπος της Βίζας που έχετε δεν αναφέρεται πιο πάνω τότε δεν θα μπορέσετε να εγγραφείτε στο πανεπιστήμιο είτε να μείνετε νόμιμα στην Κίνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Οι θεωρήσεις διαβατηρίων και Βίζες τύπου “X” ( για σπουδές) χορηγούνται σε εκείνους που έρχονται στην Κίνα για σπουδές ή πρακτική άσκηση για περισσότερο από έξι μήνες.Οι θεωρήσεις διαβατηρίων και Βίζες τύπου “F” (επίσκεψη, τουρισμός) χορηγούνται σε εκείνους που έρχονται στην Κίνα για επιχειρηματικές συναντήσεις, τουρισμό ή γενικά για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.Για ομαδικές θωρήσεις διαβατηρίων και Βίζες για την Κίνα μπορείτε να μόνο να αιτηθείτε Βίζα τύπου “F”.Μετά την άφιξη σας στην Κίνα ως αλλοδαπός φοιτητής και εντός 30 ημερών θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διαμονής στο τοπικό γραφείο εισόδου εξόδου που είναι συνήθως στο τοπικό κεντρικό αστυνομικό σταθμό. Η συγκεκριμένη αίτηση μπορεί να διευθετηθεί με τη βοήθεια του πανεπιστήμιου.

Ιατρική Εξέταση μετά την άφιξη σας στην Κίνα ως αλλοδαποί φοιτητές.

Μετά την άφιξή σας στην Κίνα, ως αλλοδαποί φοιτητές είστε υποχρεωμένοι να πάτε στο γραφείο ιατρικής εξέτασης και καραντίνας Υγείας για την επιβεβαίωση και πιστοποίηση του εγγράφου φυσικής εξέτασης που προσκομίσατε. Η νομοθεσία της Κίνας προνοεί ότι αλλοδαποί που πάσχουν από συγκεκριμένες μεταδοτικές ασθένειες δεν μπορούν να μείνουν στην Κίνα ή να εισέλθουν στην χώρα αν οι αρχές δεν το επιτρέπουν. Αν η νόσος διαπιστωθεί ενώσω βρίσκεται κάποιος στην Κίνα, τότε υποχρεώνεται να επιστρέψει στη χώρα του με δικά του έξοδα.

Ασφάλιση

Οι αλλοδαποί φοιτητές πρέπει να αγοράσουν ιατρική ασφάλιση, ασφάλιση ατυχημάτων ή αιφνίδιο θάνατο. Την ασφάλιση μπορείτε να την αγοράσετε πριν ή μετά την άφιξη σας στην Κίνα από οποιοδήποτε οργανισμό επιθυμείτε από οποιαδήποτε χώρα, αρκεί να προσκομίσετε τα αποδεικτικά έγγραφα.Εν Κίνα”, σας ευχόμαστε Καλή σταδιοδρομία στις σπουδές σας στην Κίνα.Απολαύστε την κινέζικη φοιτητική ζωή και προσπαθήστε όσο το περισσότερο δυνατό να μην παγιδευτείτε στις ομάδες των αλλοδαπών φοιτητών. Έχετε να μάθετε πολύ περισσότερα για την κινέζικη κουλτούρα και το πολιτισμό αν αναπτύξετε πραγματικές φιλίες με Κινέζους και Κινέζες συμφοιτητές και συμφοιτήτριες σας.

Κινέζικη Κουζίνα και Πολιτισμός

Η περίφημες γεύσεις από το Σιτζιουάν της Κίνας

 

Για το κινέζικο φαγητό δεν χρειάζεται να γίνει σχεδόν καμιά επεξήγηση ή περιγραφή σε κανένα. Σε όλες τις χώρες βρίσκει κανείς κινέζικα εστιατόρια και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το κινέζικο φαγητό είναι εξαιρετικά εύγευστο με ποικιλία γεύσεων αποχρώσεων και ισορροπία συστατικών θρεπτικών στοιχείων. Βεβαίως οι γεύσεις και το είδος του φαγητού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Κίνα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φαγητό που προσφέρουν τα κινέζικα εστιατόρια κυρίως στις δυτικές χώρες. Σε γενικές γραμμές τα κινέζικα εστιατόρια στις δυτικές χώρες κρατούν την εμφάνιση των πιάτων την ίδια, το περιεχόμενο όμως στις πλείστες των περιπτώσεων είναι προσαρμοσμένο στις γευστικές προτιμήσεις των δυτικών. Λιγότερο καυτερές γεύσεις, λιγότερο πιπέρι και πιο συντηρητική ανάμιξη αντίθετων γεύσεων.

Για τους Κινέζους το γεύμα ή δείπνο σε εστιατόριο μπορεί να γίνεται τακτικά ή ακόμη και σε καθημερινή βάση σε μερικές περιπτώσεις. Ο αριθμός των εστιατορίων είναι τεράστιος και η ποικιλία κινεζικών γεύσεων επίσης τεράστια. Η ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους επισκέπτες στην Κίνα, τουλάχιστο κατά την πρώτη επίσκεψη είναι σε γενικές γραμμές σε υψηλά επίπεδα. Σε μια τεράστια χώρα με αναρίθμητα εστιατόρια διαφόρων επιπέδων και γεύσεις που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή τα πικρόχολα σχόλια περί υγιεινής και ασφάλειας ή περί ακραίων γεύσεων καυτερών ή περίεργων φαγητών είναι απλά γελοία αστεία.

Η κινέζικη κουζίνα μπορεί να ικανοποιήσει τις γευστικές προτιμήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Αρκεί κανείς να ξέρει πού και πώς να ζητήσει αυτό που θέλει.

Οι πιο φημισμένες συνταγές προέρχονται από τη Χουνάν και το Σιτσιουάν, δύο επαρχίες στην Κίνα με ιδιαίτερες γεύσεις που ξεχωρίζουν. Σε πολλά μέρη στην Κίνα μπορεί να δει κανείς επιγραφές που δηλώνουν εστιατόρια με κουζίνα από μια από τις δύο αυτές επαρχίες.

Οι περισσότεροι αλλοδαποί στην Κίνα έχουν βρεθεί τουλάχιστο μια φορά προσκεκλημένοι σε κάποιο δείπνο κυρίως επαγγελματικού χαρακτήρα. Οι υπερβολές και πάλι όσον αφορά τα όσα γράφονται ή λέγονται για αυτές τις περιπτώσεις μόνο γέλιο προκαλούν. Οι Κινέζοι είναι λαός φιλόξενος περήφανος και ανεκτικός σε μεγάλο βαθμό. Η κανόνες ευγένειας δεν υπαγορεύουν σε κανένα να φάει ή να πιει ότι του προσφέρουν. Μπορεί κάποιος με ευγένεια να αρνηθεί να φάει ή να πιει κάτι χωρίς να γίνει ζημιά.

Γενικά για την περίπτωση των επαγγελματικών γευμάτων ή δείπνων ισχύει ότι και τη γενικότερη συμπεριφορά των ξένων στην Κίνα. Αν δεν σέβεται κάποιος τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κίνας δεν πρόκειται ποτέ να την κατανοήσει. Και αν δεν κατανοήσει κάποιος την κουλτούρα και τον πολιτισμό τότε κανένα εγχειρίδιο του τύπου «Πως να φάτε στην Κίνα» δεν πρόκειται να βοηθήσει.

4 σχόλια στο Γνωρίζοντας την Κίνα

  1. Ο/Η arfarasge λέει:

    Έχει ένα καλύτερο τεύχος λίγο πιο πάνω με θέμα το Μέγα Σινικό τείχος!

  2. Ο/Η giakoumia λέει:

    ψευδαισθήσεις έχεις…

  3. Ο/Η Κάλλας Σάββας-Εφραίμ λέει:

    καλο ειναι νομιζω θα παρει βραβειο

  4. Ο/Η giakoumia λέει:

    σε ευχαριστώ εφραίμ

Σχολιάστε

Top