Εξερευνώντας την ινδική κουζίνα. Πικάντικες γεύσεις, ευρηματικές τεχνικές

Η ινδική κουζίνα είναι ενδιαφέρουσα, πικάντικη, διαφορετική. Με ιστορία αιώνων, κατάφερε να αναγάγει σε τέχνη την δημιουργία μιγμάτων μπαχαρικών που στην περίπτωση της είναι απλώς αμέτρητα. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ινδίας, τη βιοποικιλότητα και τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, οι τοπικές της κουζίνες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους αξιοποιώντας ωστόσο στο σύνολό τους μπαχαρικά, βότανα, λαχανικά και φρούτα. Το ινδικό φαγητό επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις θρησκευτικές επιλογές, ενώ διαμορφώθηκε και εξακολουθεί να εξελίσσεται, ως αποτέλεσμα των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων του έθνους με άλλες κοινωνίες. Ιστορικά γεγονότα όπως οι ξένες εισβολές, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις που ανέπτυξε οι Ινδία την περίοδο της αποικιοκρατίας έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή ορισμένων τροφών που αποτέλεσαν βασικά συστατικά για την εξέλιξη της. Και η ίδια όμως έχει επηρεάσει τις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Οι ρίζες της ινδικής κουζίνας φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω. Κατά την αρχαιότητα μια φυσιολογική ινδική δίαιτα αποτελούταν από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και μερικές φορές κρέας. Με την πάροδο του χρόνου, τα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού αγκάλιασαν τη χορτοφαγία. Η έλευση του Βουδισμού, αλλά και οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την αξιοποίηση μια ευρείας γκάμας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών που καλλιεργούνταν όλο το χρόνο. Λίγο αργότερα, η επικράτηση του ινδουισμού έκανε την κατανάλωση βοείου κρέατος σχεδόν τα μπαχαρικά. Αργότερα η εισβολή πολιτισμών από την Ασία, οδήγησε στην εμφάνιση της Mughlai κουζίνας, ενός συνδυασμού της ινδικής με την κεντροασιατική γαστρονομία που εισήγαγε μεγαλύτερη ποικιλία.

ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΡΥΖΙ: Το χρώμα είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο. Είναι ένα αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Έχει ιδιαίτερη γεύση και συνοδεύει αμέτρητα πιάτα της ινδικής κουζίνας με κρέας και λαχανικά.

ΟΣΠΡΙΑ: Αποτελούν  βασικά συστατικά της. Πολύ συχνά συναντώνται αρκετές ποικιλίες φακής, ιδιαίτερα masoor (κόκκινες), toor (κίτρινες), urad (μαύρες) και moong (πράσινες). Μερικά όσπρια όπως channa (ρεβύθια), Rajma (κόκκινα φασόλια) ή lobiya (άσπρα φασόλια) συναντώνται πολύ συχνά ειδικά στις βόρειες περιοχές. Επίσης πολύ συχνά χρησιμοποιείται αλεύρι από όσπρια, συνήθως από ρεβύθια.

ΕΛΑΙΑ: Πολλά ινδικά πιάτα μαγειρεύονται σε φυτικό έλαιο, αλλά το αραχιδέλαιο είναι πιο δημοφιλές στη Βόρεια και Δυτική Ινδία, το λάδι μουστάρδας στην ανατολική Ινδία και το λάδι καρύδας κατά μήκος της δυτικής ακτής, ειδικά στην Κεράλα. Το σισαμέλαιο είναι κοινό στο νότο, δεδομένου ότι αναδύει ένα ευχάριστο άρωμα καρυδιού. Τις τελευταίες δεκαετίες. το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν γίνει δημοφιλή σε ολόκληρη την Ινδία.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: Η Ινδική κουζίνα φημίζεται για τη χρήση μπαχαρικών σε όλα της τα πιάτα. Τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά της ωστόσο είναι τα εξής: κόκκινο πιπέρι, μαύρο σινάπι, κάρδαμο, κύμινο, κουρκούμη, κορίανδρο, και σκόρδο.

ΜΥΡΩΔΙΚΑ: Αντίστοιχα, τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον αρωματισμό των φαγητών περιλαμβάνουν δάφνη, κόλιαντρο, τριγωνέλλα και φύλλα μέντας. Ειδικά ο φρέσκος κόλιανδρος δίνει χαρακτηριστική γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στα περισσότερα πιάτα της Ινδικής κουζίνας, είτε ως συστατικό της συνταγής, είτε ως στοιχείο γαρνιρίσματος. Αυτό που επίσης μπορεί να συναντήσει κανείς σε ορισμένες συνταγές είναι το τζίντζερ. Σε γενικές γραμμές το ινδικό φαγητό αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό εποχικά υλικά και δη τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής. Από αυτόν τον κανόνα δεν αποκλείονται φυσικά ούτε τα μυρωδικά.

Χαρακτηριστικά πιάτα της ινδικής κουζίνας

  1. Kathi kabab:Αρνάκι κεμπάπ που συνήθως συναντάται στην βορειοανατολική Ινδία. Σερβίρεται  με λαχανικά ή με ναάν και θυμίζει το δικό μας αρνίσιο σουβλάκι.   
  2. Badami chicken:Χαρακτηριστικό πεντανόστιμο πιάτο με κοτόπουλο. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης συνταγής μαγειρεύεται με γιαούρτι, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.
  3. Biryani-spiced:Πρόταση της ινδικής κουζίνας που παντρεύει το ρύζι με το κρέας. Εδώ μαγειρεύονται μαζί και συνήθως σερβίρονται με λαχανικά και πικάντικη σάλτσα κάρι.
  4. Korma:Πιάτα που ξεχωρίζουν από την σάλτσα τους, που φτιάχνεται από μείγμα μπαχαρικών, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας, και πολτό φρούτων.
  5. Naan,kulcha,paratha:Διάφοροι τύποι ψωμιού της ινδικής κουζίνας. Αλλά ψήνονται στο φούρνο tandoor και μοιάζουν φουσκωτή πίτα.
  6. Νταλ:Φακές μαγειρεμένες με διάφορα μπαχαρικά. Είναι ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο τηνς ινδικής γαστρονομίας.
  7. Raita:Δεν είναι τίποτε παρά μόνο γιαούρτι με κόλιανδρο.
  8. Σαμόζας:Πικάντικα πιτάκια γεμιστά με κρέας ή λαχανικά. Απλά ορεκτικά σε διάφορες εκδοχές.

    psito_49_india_koyzina

Πηγές: https://www.forummagazines.gr

Σχολιάστε

Top