Τι ακριβώς είναι η ΑΦΗΣ;

Το όνομα της ΑΦΗΣ προέρχεται από τα αρχικά Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών.

Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπου συμμετέχουν όλοι οι εισαγωγείς φορητών μπαταριών και στην οποία έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η συλλογή και ανακύκλωση των φορητών μπαταριών.

Στόχοι της ΑΦΗΣ είναι η ευαισθητοποίηση του πολίτη, η συμμετοχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η στήριξη των εισαγωγέων μπαταριών και η επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης των φορητών μπαταριών που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και από την Ελληνική.

ΑΦΗΣ

Τι ανταπόκριση βρίσκει η προσπάθειά σας από το ελληνικό κοινό;  

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα της ΑΦΗΣ είναι από εντυπωσιακή έως συγκινητική. Η εταιρεία λαμβάνει καθημερινά δεκάδες μηνύματα από πολίτες που είτε ζητούν κάδους συλλογής, είτε διάφορες πληροφορίες για την ανακύκλωση , είτε ακόμη και να συνεισφέρουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ.

Όταν ξεκινήσαμε, ο αριθμός των μηνιαίων συλλογών δεν ξεπερνούσε τις 60-70 συλλογές. Σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 3.000 συλλογές το μήνα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανταπόκριση του πολίτη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, στην τοποθέτηση κάδων, είναι μακράν πρώτη στην Ευρώπη με 5,8 κάδους ανά χίλιους κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1,8 κάδοι ανά χίλιους κατοίκους, ενώ η δεύτερη μετά την Ελλάδα Αυστρία έχει 2,6 κάδους ανά χίλιους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση στα νησιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή με τις τοποθετήσεις κάδων να κυμαίνονται από 6,0 έως 9,5 κάδους ανά χίλιους κατοίκους, πολύ πάνω από τον μέσο πανελλαδικό χώρο.

Αλλά και στην ανακύκλωση μπαταριών η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη καλύπτοντας μάλιστα το στόχο συλλογής μπαταριών του 25% για το 2012  που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση 4 χρόνια νωρίτερα.

Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην ανακύκλωση μπαταριών;  

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών με το να ρίχνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του στους κάδους της ΑΦΗΣ  που βρίσκονται σε 65.000 σημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σχολεία, σε δήμους, σε κοινότητες, σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, σε επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών κ.α.

Επίσης μπορεί να τοποθετήσει δωρεάν ένα κάδο της ΑΦΗΣ προκειμένου να συλλέγει τις μπαταρίες των συμπολιτών μας.

 

Πηγές:

https://afis.gr/

 https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/afis-osa-prepei-na-gnorizete-gia-tin-anakiklosi-batarion/

 

Σχολιάστε