Φοινικικό αλαφάβητο-Ιερογλυφικά-Γραμμική Α

Φοινικικό αλφάβητο

escrito-egipcioΤο φοινικικό αλφάβητο με 22 γράμματα  χρησιμοποιείται στον Λίβανο, στην Παλαιστίνη και τη Συρία από τον 11ο μέχρι τον 50′ο αιώνα π.Χ. στα γραπτά κείμενα της Φοινικικής, Αρμαϊκής,Εβραϊκής και άλλων σημαντικών γλωσσών.Εμφανίστηκε το 1050 π.Χ. και σταδιακά χάθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, καθώς εξελίχθηκαν μορφές που το αντικατέστησαν.Τα γράμματα του φοινικικού αλφαβήτου, είναι απλοποίηση των αντιστοίχων γραμμάτων του πρώτου σημαντικού αλφαβήτου, ενώ το παλαιότερο γραπτό δείγμα που έχει βρεθεί είναι μια επιγραφή στην σαρκοφόρο του βασιλιά Αχηράμ της Βίβλου, στον σημερινό Λίβανο το 1000 π.Χ. Σε αυτό βασίστηκαν το αρμαϊκό, το εβραίκό και το ελληνικό αλφάβητο.

Ιερογλυφικά

φοινικικό αλφΜε τον όρο ιερογλυφικά αναφερόμαστε σε ένα πρώιμο σύστημα γραφής. Ιερογλυφική γραφή συναντούμε στην Αίγυπτο , τη Μινωική Κρήτη και σε λίγους άλλους λαούς. Τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά με τη χρήση μιας εικόνας μπορούν να αποδώσουν και μια εσωτερική ιδέα. Τα Κρητικά ιερογλυφικά προσδίδουν σε κάθε εικόνα και μια φωνητική αξία, αλλά ακόμα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί.

Θωμάς Βασιλείου

Γραμμική Α

7-1

Η γραμμική Α είναι η γραφή που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες την εποχή του χαλκού και είναι αποτυπωμένη κυρίως σε πήλινες πινακίδες. Τέτοιες πινακίδες έχουν βρεθεί στην Κνωσσό, στη Φαιστό, στην Αγία τριάδα, στα Μάλια, στα Χανιά, στις Αρχάνες κ.ά. Επίσης έχουνε βρεθεί και στην τοποθεσία τριάντα στην Βορειοδυτική άκρη της Ρόδου στη Μίλητο στη Τροία κ.ά Η Γραμμική Α αποτελείται από συλλαβογράμματα και ιδεογράμματα. Έχουνε βρεθεί 60-70 συλλαβογράμματα και 60 ιδεογράμματα. Χρονολογείται πριν την έλευση των Μυκηναίων στην Κρήτη, από το 1800 ως το 1450π.Χ. περίπου. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς. Δημοσίευσε μία μελέτη με τίτλο «Κριτικά εικονογράμματα» βασισμένα στην μελέτη πινακίδων και σύντομων επιγραφών που βρέθηκαν στην Κρήτη και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σπύρος Λιόντης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης