Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Με αφορμή το ποίημα του Τόλη Νικηφόρου “ Όταν πεθαίνει ένα παιδί”,  μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου – Λ.Τ. Καλλιάνων, διαμαρτύρονται για τα παιδιά που λιμοκτονούν, μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας του σχολείου.

 

❖   ΖΩΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΔΙΚΑ

Γύρω μας υπάρχουν πολλές αθώες ψυχές που υποφέρουν καθημερινά, ο πόνος αυτός είναι  ανυπόφορος, μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε! Ας απλώσουμε  τα χέρια μας και ας τους προσφέρουμε έστω λίγη αγάπη, ο καθένας με τον δικό του (ξεχωριστό) τρόπο. Κάθε δευτερόλεπτο μια ψυχή πηγαίνει στον ουρανό, ένα παιδί ξεψυχάει από τον πόνο και την πείνα. <<Όταν πεθαίνει ένα παιδί ο κόσμος καταρρέει και οι φωνές όλων των ανθρώπων που νοιάζονται για αυτά τα παιδιά συντρίβονται>>.  Ας κάνουμε κάτι για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που πεθαίνουν άδικα. Και να θυμάστε… αυτά τα κακομοίρα παιδιά παλεύουν και αυτήν την στιγμή για την ζωή τους! Φαντάσου πως θα ήταν να πέθαινες  από την πείνα ή πόσο μάλλον από την δίψα, φαντάσου να δουλεύεις για ώρες μόνο για ενάμιση ευρώ και λιγότερο.

Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ζωή σαν την δική μας, δεν έχουν ζήσει παιδική ηλικία, δεν έχουν νιώσει την χαρά που νιώθουμε εμείς. Για αυτό να σέβεστε αυτά τα παιδιά και να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να μην “φεύγουν” τόσο άδικα. Έστω και μια μικρή βοήθεια αρκεί !!!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΜΑΔΟΥ

Ημέρα ποίησης 1


❖    Η πείνα γύρω μας…

Ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική υποφέρουν από αβιταμίνωση εξαιτίας της έλλειψης τροφής ,ενώ ο λόγος που πεθαίνουν είναι η πείνα. Σύμφωνα με το african child policy forum,  σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στην Αφρική διότι δεν έχουν να φάνε. Αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση που βιώνουν από μεγάλες εταιρείες για λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

 

Η Αφρική στις βόρειες περιοχές της, έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου ,στο νότο υπάρχει το 98% των διαμαντιών του πλανήτη και το 78% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού.

Κανονικά η Αφρικανική ήπειρος θα έπρεπε να είναι η πιο πλούσια στον κόσμο, αλλά εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να πιούνε πόσιμο νερό. Παράλληλα, στην Κένυα σπαταλούν στα εκατομμύρια τριαντάφυλλα 5 λίτρα νερό στο κάθε ένα, τα οποία πουλάνε οι μεγάλοι επιχειρηματίες των ανεπτυγμένων χωρών και βγάζουν εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στην Κένυα, λόγω των θερμοκηπίων για τα τριαντάφυλλα, μολύνθηκε η περιοχή και οι άνθρωποι πεθαίνουν από λιμό .

 

Η μεγαλύτερη λίμνη στην Αφρική είναι η Βικτώρια, η οποία είναι και η μεγαλύτερη τροπική λίμνη της Γης .Θα ήταν αδύνατον να μην καταλάβουν οι ανεπτυγμένες χώρες την ύπαρξη της. Αυτή η λίμνη θεωρείται ιδανική για εκτροφή πέρκας .Η πέρκα πολύ επιθετική από την φύση της εξαφάνισε περίπου 400 είδη ψαριών. Έτσι, οι ψαράδες δεν έχουν δουλειά τώρα. Μεγάλες μηχανικές μονάδες κατεργασίας πέρκας εμφανίστηκαν στα περίχωρα της λίμνης. Οι πρώην ψαράδες, έγιναν εργάτες με αντάλλαγμα 1 δολλάριο την ημέρα. Το μόνο που μένει για αυτούς από τους τόνους πέρκας που κατεργάζονται κάθε μέρα είναι τα κόκκαλα και τα κεφάλια των ψαριών.

 

Με λίγα λόγια αυτά που ήθελα να πω είναι πως οι μεγάλες χώρες αντί να τους βοηθάνε, τους εκμεταλλεύονται.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΡΛΑΣ

 


❖   ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΘΕΟΥ

Με αφορμή το ποίημα του Τόλη Νικηφόρου “‘Όταν πεθαίνει ένα παιδί”, χτυπούν δυνατά στο μυαλό του άγνωστη οι στίχοι του ποιητή. <<Ένα παιδί πεθαίνει κάθε δευτερόλεπτο με την κοιλιά πρησμένη, μάτια που δεν χωράνε πια στις κόγχες τους, σε χώρες που ονομάζονται εξωτικές>>. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό?

Στις χώρες του τρίτου κόσμου, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Εκεί, η ύπαρξη  νοσοκομείων, σχολείων και σπιτιών είναι μέσα πολυτέλειας. Οι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά τη πείνα, τη δίψα και τον θάνατο. Στον τρίτο κόσμο βασανίζονται και παιδιά και μεγάλοι. Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν κερδίζοντας λιγότερα από 1$ τη μέρα. Η αδικία και η εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο!

Πρέπει λοιπόν κάποτε να αναλάβουμε  όλοι τις ευθύνες μας ώστε το δικαίωμα στην ζωή να είναι δικαίωμα όλων. Στον 21ο  αιώνα είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά από πείνα. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας!

ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΠΟΔΗ

 

 


❖   O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες είναι η πείνα. Στις περισσότερες εκτεθειμένες  χώρες << ένα παιδί πεθαίνει κάθε δευτερόλεπτο>> όπως αναφέρεται στο κείμενο. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας απολαμβάνει <<όλα τα υλικά αγαθά>>. Ενώ στις φτωχότερες χώρες ,δεν έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Ο θάνατος ενός παιδιού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ούτε τους νεκρούς όπως λέει και στο κείμενο <<ταράζεται ο ύπνος των αρχαίων νεκρών>> γιατί ένα παιδί είναι μονάκριβο. Όλο το σύμπαν θρηνεί την απώλεια αυτού του παιδιού και καταρρέει.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΥΣΕΛΑ

 


❖    Η ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ


Εκατομμύρια  παιδιά στη Υεμένη και όλο τον Τρίτο Κόσμο  κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό αν όχι λιμοκτονία εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Στις “εξωτικές” αυτές χώρες ένα παιδί πεθαίνει κάθε δευτερόλεπτο από την πείνα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσφοράς  ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες, όπου εξαπλώνεται ο υποσιτισμός. Ο θάνατος τον παιδιών αυτών μας αφορά όλους!

ΓΙΟΥΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης