Λασκαράτος Ανδρέας, «Καβγάς μεταξύ Αγαμέμνονος και Αχιλλέως» (Απόσπασμα)

Στο τεύχος Μαρτίου παρουσιάζουμε τη δεύτερη ηχογράφηση μας, η οποία αποτελεί συνέχεια της πρώτης και αφορά στο ίδιο θέμα, δηλαδή τις αντιλογίες Αχιλλέα – Αγαμέμνονα.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, διαβάζουμε και απαγγέλουμε το σχετικό απόσπασμα του ποιήματος «Καβγάς μεταξύ Αγαμέμνονος και Αχιλλέως» του Ανδρέα Λασκαράτου, ο οποίος αντλεί την έμπνευσή του από την Ιλιάδα, για να δημιουργήσει μια παρωδία του μυθολογικού αυτού επεισοδίου.

Η διακειμενική προσέγγιση του έπους της Ιλιάδας και του ποιήματος του Λασκαράτου μας έδωσε την ευκαιρία από τη μια να έρθουμε σε επαφή με την εποχή του ποιητή, δηλαδή τα τέλη του 19ου αιώνα, να γνωρίσουμε την κεφαλονίτικη διάλεκτο, λαογραφικά στοιχεία της εποχής του και να αντιληφθούμε τη λειτουργία της σάτιρας, η οποία έχει ως στόχο να γκρεμίσει τους δύο ήρωες από τα βάθρα τους.

Από την άλλη μπορέσαμε να συγκρίνουμε τεχνικές που απαντώνται και στα δύο έργα, όπως είναι η προοικονομία, ο αναχρονισμός ο ευθύς λόγος, η τριτοπρόσωπη αφήγηση και άλλες.

Τη δραματοποίηση του «Καβγα μεταξύ Αγαμέμνονος και Αχιλλέως» ανέλαβαν, σύμφωνα με τη σειρά που απαγγέλλουν, οι συμμαθητές μας της Β΄ Γυμνασίου,  Μαλίζογλου Παναγιώτης (Αγαμέμνονας) και Κασκάνης Άγγελος (Αχιλλέας).

 

«Καβγας μεταξύ Αγαμέμνονος και Αχιλλέως»

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης