«Από κλιματική αλλαγή…σε κλιματική κρίση» (Αλεξάνδρα Λίτσο)

από την Αλεξάνδρα Λίτσο

 

«Μόνο μια πλατιά αλλαγή στον τρόπο ζωής μας μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή – μια αλλαγή που ξεκινά από την πολιτική και νομοθετική της θεμελίωση.»

  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ριζώνουν στην καθημερινότητα μας.
  • Εικόνες που μιλούν από μόνες τους.

Το 2021 ήταν η χρονιά που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έκαναν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους στον κόσμο και στη χώρα μας. Είναι η χρονιά που βιώσαμε επικίνδυνα φαινόμενα, είναι η χρονιά που κάηκε η Ελλάδα, με την Εύβοια να πληρώνει το βαρύτερο τίμημα.

Ανάμεσα στις 428 δασικές πυρκαγιές που κατέγραψε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκείνη της βόρειας Εύβοιας ήταν η πλέον καταστροφική, σε μια περιοχή με μοναδικό φυσικό πλούτο. Οι πυρκαγιές επιδεινώθηκαν λόγω των πολύ υψηλών, μη φυσιολογικών, θερμοκρασιών. Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η οποία παρουσιάστηκε μέσα από τη νέα ενότητα του Οικοσκοπίου «Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές», έδειξε ότι αναμένεται να αλλάξει δραματικά ο χάρτης της.

4

Το 2022 το δεύτερο πιο ζεστό έτος στην Ευρώπη

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, δήλωσαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα ευνοεί την έναρξη και εξάπλωση περισσότερων μεγάλων δασικών πυρκαγιών υψηλού θερμικού φορτίου και σφοδρότητας καύσης, που καταστρέφουν ανεξέλεγκτες τεράστιες εκτάσεις, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

 

Το 2023 θα είναι είναι από τα πιο καυτά χρόνια του πλανήτη.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έσπασαν τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας το 2022 καθώς η ήπειρος βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της.

Η Μεσόγειος «φλέγεται»

 Προς ένα όλο και πιο θερμό κλίμα βαδίζει με γοργά βήματα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με τις μέρες που θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες να αυξάνονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τις προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η θερμοκρασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κατ΄ επέκταση και στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθεί από 0,5 έως 1 βαθμό, σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, την ώρα που το 2022 εκτιμάται ότι μπορεί να καταταγεί ως και το τρίτο θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για τη θερμοκρασία σε παγκόσμιο  επίπεδο. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, εκτιμάται ότι κατατάσσουν τον Δεκέμβριο ως έναν από τους πιο ζεστούς των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών .

3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης