Μια βόλτα με τον Πήγασο (Αννα-Μαρία Βρεττού)

μαζί με την Αννα-Μαρία Βρεττού

Ο αστερισμός

Ο αστερισμός Πήγασος είναι ο έβδομος μεγαλύτερος αστερισμός του βορείου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας. Πρώτη φορά σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Πλέον αποτελεί έναν από τους 88 αστερισμούς που έχει θεσπίσει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο αστερισμός είναι γνωστός και ως «το Τετράπλευρο του Πηγάσου», καθώς τρεις φωτεινοί αστέρες του αστερισμού (α,β και γ Πηγάσου) μαζί με έναν τέταρτο αστέρα, τον δ Πηγάσου ή αλλιώς τον α Ανδρομέδας, σχηματίζουν ένα φωτεινό τετράπλευρο, αν οι αστέρες ενωθούν μεταξύ τους με νοητές γραμμές. Οι δύο εκδοχές του ονόματος του τέταρτου αστέρα οφείλονται στην διχογνωμία για το αν ο ίδιος ανήκει στον αστερισμό του Πηγάσου ή της Ανδρομέδας. Παρόλα αυτά, το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού δεν είναι κανένα από αυτά τα τέσσερα αλλά το Enif ή ε Πηγάσου.

Ο αστερισμός υποτίθεται πως απεικονίζει όντως τον Πήγασο, όμως, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται αρκετή φαντασία για να καταφέρει κάποιος να καταλάβει πως αυτό το σχήμα είναι ένα φτερωτό άλογο. Βέβαια, οι αρχαίοι φημίζονταν για την φαντασία τους! Στο βόρειο ημισφαίριο, ο αστερισμός μπορεί να φανεί ψηλά στον ουρανό από τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.

 Η μυθολογία

Σίγουρα όλοι έχουν ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή τους για τον Πήγασο, το μυθικό άσπρο άλογο που είχε φτερά. Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον Πήγασο, ένας από τους πιο γνωστούς, ο οποίος σχετίζεται και με τον αστερισμό, είναι η περιπέτεια ενός ήρωα, του Βελλεροφόντη, ο οποίος ιππεύοντας τον Πήγασο νίκησε τη Χίμαιρα, ένα μυθικό τέρας το οποίο προκαλούσε ζημιά στον κόσμο. Ο Βελλεροφόντης, όταν όντως κατάφερε να νικήσει το τέρας, νόμιζε ότι ήταν ικανός και να γίνει ένας από τους θεούς, και ιππεύοντας τον Πήγασο προσπάθησε να προσεγγίσει τον Όλυμπο. Ο Δίας εξοργισμένος από την ύβρη του ήρωα δεν τον άφησε να φτάσει τον Όλυμπο, τον χτύπησε με κεραυνό, ο ήρωας γκρεμίστηκε από τον Πήγασο, ωστόσο, το φτερωτό άλογο έφτασε και έμεινε στο θεϊκό όρος. Ο Δίας μετά από αυτό χρησιμοποιούσε τον Πήγασο για να μεταφέρει τους κεραυνούς του. Ως επιβράβευση ο Δίας, τελικά, μεταμόρφωσε το άσπρο φτερωτό άλογο σε αστερισμό.

4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης