Κολύμπι και υγεία.

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας στη ζωή ενός ανθρώπου . Όποιον κι αν ρωτήσεις η απάντηση που θα πάρεις είναι η ίδια. Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση στην υγεία είναι πιο σημαντικά από οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Εκεί που όμως οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται, είναι στο ποιο άθλημα είναι το καλύτερο για την ενίσχυση της υγείας. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί τρόποι για να γυμναστεί κανείς και χωρίς αμφιβολία ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

     Η κολύμβηση, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο φιλικές προς τον οργανισμό. Σε σχέση με τα υπόλοιπα αερόβια αθλήματα, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Λόγω της άνωσης του νερού το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως η πισίνα είναι το ιδανικό μέρος για να ανακουφιστούν οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε.

     Επιπροσθέτως η κολύμβηση, σε σύγκριση με άλλα αθλήματα ή είδη γυμναστικής, προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυϊκή δύναμη αλλά και μυϊκή τόνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Έτσι, ο οργανισμός καλείται να ανταπεξέλθει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, προστατεύεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει.

     Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου άσκησης είναι το ότι βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του πιο σημαντικού μυ από όλους, τη καρδιά, αφού τη βοηθά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, πράγμα που οδηγεί στη καλύτερη ροή του. Έρευνες αποδεικνύουν πως οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια καρδιακή νόσο.

     Επιπλέον η  κολύμβηση θεωρείται το άθλημα που αυξάνει τις ενδορφίνες παραπάνω από κάθε άλλο. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι το νερό προσφέρει σημαντική χαλάρωση στους μύες, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο τον εγκέφαλο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.

      Το συμπέρασμα μίας ακόμα έρευνας που έγινε μεταξύ δρομέων,  περιπατητών και ανδρών που δεν ασκούνταν καθόλου, ήταν πως όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, ενώ οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι τα ίδια οφέλη ισχύουν και για το γυναικείο φύλο.

      Ως εκ τούτου η κολύμβηση είναι γενικά αποδεκτή ως ένας από τους καλύτερους και ωφελιμότερους τρόπους άσκησης, διατήρησης αλλά και ενίσχυσης της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ζώντας στην Ελλάδα, υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θάλασσα σε αρκετές περιοχές και η κολύμβηση ως αναψυχή αλλά και ως άσκηση μπορεί να μας δώσει τα οφέλη της αρκετούς μήνες τον χρόνο.

Κρυστάλλης Θοδωρής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης